A Winnetou betiltása vagy bármifajta eltörlése a barbárság

2022. augusztus 24. 16:54

Ha a cancel culture eltörli a múltat, az lesz a jó nap az irodalmi örökség halálára.

2022. augusztus 24. 16:54
null
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

»Jó nap ez a halálra« – mondja a nemes lelkű indián, amikor megbosszulja fehér testvére halálát. Hiszen a May-regények gonosz karakterei többnyire fehérek, az apacsok pedig a jók, Old Shatterhand, Old Death és Old Firehand szövetségesei. Azaz megtanít arra, hogy képzeletben azonosulni tudjunk egy más kultúrájú emberrel, képesek legyünk belehelyezkedni a miénktől eltérő gondolkodásba. És éppen ez lenne az irodalom értelme.

A Winnetou betiltása vagy bármifajta eltörlése a barbárság. Az indiános könyveket olvasó gyerekekkel érdemes megbeszélni, hogy miben van igaza a hősöknek, és a történelemi tényekre is meg kell tanítani őket. Persze ha a cancel culture eltörli a múltat, erre sem lesz lehetőség. Az lesz a jó nap az irodalmi örökség halálára.

Uff, beszéltem.”

Kapcsolódó tartalom:

Woke-botrány a Winnetou körül Németországban
Felfüggesztették a könyvek értékesítését, betiltás határán Karl May klasszikusa? Bővebben...

Nyitókép: Nyáry Krisztián Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonella
2022. augusztus 25. 17:43
valamikor régen a soroksári úton volt évekig olvasható egy házfalon egy falfirka: HA FÉLSZ KIÁLTSD AZT HOGY WINNETOU! ezt még lehet vajjon?
Mag Ányos
2022. augusztus 25. 12:01
Ny. K. szavai arra mutatnak rá, hogy azért fél a Winnetou betiltásától, mert a könyv a szerző szándékától függetlenül, de lényegében alátámasztja azt kultúrafelfogást, ami a fehér ember degradálásáról szól. Vagyis mindössze kontraproduktívnak tartja a dolgot. Egyáltalán enm arról van szó, hogy "megtért" volna.
GMarci
2022. augusztus 25. 09:14
Guten Morgen.
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 25. 01:08
Cancel Culture: "Jó nap ez a halálra" - szólt Palkovics, és menesztette az időjósokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!