Miért lett volna annyira fontos Herszon visszavétele?

2022. augusztus 03. 21:23

A terület a Krím kapujában van, ezért kulcsfontosságú a félsziget és Oroszország szárazföldi összekötése szempontjából.

2022. augusztus 03. 21:23
null
Bekezdések
Facebook

„Az ukrán és orosz telegramm csatornák tudósításai szerint Kijev lefújta az offenzívát. Ezt lényegében Zelenszkij hadügyminisztere el is ismerte egy sajtótájékoztatón, ahol körülbelül úgy fogalmazott: »megvárjuk, hogy az oroszok lépjenek először.« De miért történt mindez, és miért lett volna annyira fontos Herszon visszavétele?

Az egész megye szinte ellenállás nélkül került orosz kézre a háború kitörése után, hiszen többnyire oroszok lakják. Nem mellesleg a terület a Krím kapujában van, ezért kulcsfontosságú a félsziget és Oroszország szárazföldi összekötése szempontjából. Zelenszkijék úgy gondolhatták, óriási PR értéke lenne, ha Herszont sikerülne visszafoglalni, főleg azután, hogy sorra vesztették el a nagyobb városokat: elesett Mariupol, Szeverodonyeck és Liszicsanszk… Emiatt a morál a seregben egyre alacsonyabb, és ahogy fentebb már említettük, a nyugati fegyverek sem hozták meg a nagy áttörést. Herszon bevétele azonban visszaadhatta volna a végső győzelembe vetett hitet a katonáknak.

Csakhogy az ostrom óriási emberáldozatot követel, ezt az eddigi példák is megmutatták. Ukrajna pedig nincs abban a helyzetben, hogy ekkora véráldozatot bevállaljon, hiszen a legjobb, legharcedzettebb katonái vagy már elestek például az Azovszálért vívott csatában, vagy lassan fél éve teljesítenek frontszolgálatot, így kimerültek, egy Herszon méretű várost pedig nem lehet sorkatonákkal bevenni. Ukrán és orosz híresztelések szerint a vezérkari főnök és a hadügyminisztere meggyőzte Zelenszkijt, hogy engedje el az offenzíva tervét, mentse inkább a menthetőt.

Átfogó hadműveletre tehát aligha számíthatunk, a következő hetekre a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az oroszok tovább folytatják a lassú előre nyomulást, az ukrán erők kifárasztását és módszeres felőrlését, s mindezt az ukránok igyekeznek rakétacsapásokkal hátráltatni, megzavarni.”

Nyitókép illusztráció.  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustinus A.
2022. augusztus 04. 19:28
Pedig Demkó megmondta, hogy Herszon vissza lesz foglalva, és kész!
Burmin
2022. augusztus 04. 14:13
Azért nem ártott volna bizonyos adatoknak utána nézni. Herszo város: Demográfiai adatok 2001-ben: 76,6% ukrán, 20,0% orosz, 3,4% egyéb ( wiki ) Herszon megye. Térkép a cikkhez. https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/05/manipulalt-nepszavazastol-tartanak-herszonban A szurzsikokat is belevéve. https://www.3szek.ro/load/cikk/122258/a-nyelvi-kerdes-az-ukran-politika-lenyege
foldizs
2022. augusztus 04. 11:16
"Az egész megye szinte ellenállás nélkül került orosz kézre a háború kitörése után, hiszen többnyire oroszok lakják." Ekkora baromságot ritkán olvasni. Mariupolt is zömmel oroszok lakták, az oroszok válogatás nélkül mészárolták is őket.
SkyCopy
2022. augusztus 04. 09:34
Ne már! Akkor maradnak a kis DJI drónok a pici kis bombácskáikkal, mint a tiktok-os szórakoztatóipar a nyugati nagyérdeműnek? Mondjuk ezektől a videóktól is már moszkva ostromát várja a nép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!