A háborúnál nincs rosszabb

2022. augusztus 06. 16:02

Vonjuk le a tanulságot a 77 évvel ezelőtti eseményekből. A békére törekvés, annak szolgálata az egyetlen erkölcsileg támogatható álláspont.

2022. augusztus 06. 16:02
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Ma 77 éve, hogy Truman amerikai elnök kiadta az utasítást a Fehér Házban, amellyel elrendelte az atombomba bevetését Japánnal szemben. (Ekkorra a németek már kapituláltak, a Csendes-óceáni hadszíntéren folyt még harc.)

Az amerikai hadvezetés maximalizálni akarta az új, pusztító fegyver okozta sokkhatást, így – miközben a hagyományos légicsapások előtt szórólapokon szólították fel a helyi lakosságot a városok elhagyására – a két atombomba ledobása előtt szándékosan elmaradt az evakulási felhívás.

Hirosimában 1945. augusztus 6-án 70-80 ezer ember azonnal életét veszítette, közülük mintegy 20 ezren lehettek katonák, ám az áldozatok többsége civil volt. 1945 végéig a sugárfertőzés miatt mintegy 140 ezerre nőtt a halálos áldozatok száma,1985-ig pedig további 65 ezren haltak meg az atomtámadáshoz köthető betegségekben. Hirosima épületeinek 70 százaléka elpusztult.

Három nappal később, augusztus 9-én Nagaszakiban 39 ezren vesztették azonnal életüket, 1945 végéig mintegy 70 ezren, 1985-ig pedig további 24 ezren haltak meg.

Ma világunkat újra egyre súlyosbodó konfliktusok szövik át. Ha a történelem az élet tanítómestere, akkor ne legyünk ostobák és vonjuk le a tanulságot a 77 évvel ezelőtti eseményekből: a háborúnál nincs rosszabb, csakis a békére törekvés, annak szolgálata az egyetlen erkölcsileg támogatható álláspont.”

Nyitókép: Roger-Viollet/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. augusztus 07. 16:07
Máthé Zsuzsának minden héten más a legrosszabb. Valahogy mindig az, ami a kormány szerint is az.
stug
2022. augusztus 06. 23:21
"Az amerikai hadsereg által megrendelt tanulmányok szerint Japán esetleges inváziója esetén az Államok vesztesége 1,7 és 4 millió fő között mozgott volna, ebből a halottak számát 400 és 800 ezer főre becsülték. Az amerikai elemzők egy része azt javasolta, hogy tartsanak a japánok részére egy „békés” erődemonstrációt az atombombával. A javaslatot végül elvetették, mivel az ellenzők azzal érveltek, hogy egy ilyen performansz nem váltaná ki a kívánt sokkhatást és a pusztulás emberi áldozatok nélkül nem lenne elég elrettentő a fanatikus japánok számára."
szintetikus
2022. augusztus 06. 20:16
amikor nincs áram és nem megy a call of duty, az rosszabb
amca
2022. augusztus 06. 19:07
Igen a democsok amerika,sic. nem a bomba ledobása a lényeg. Azt még az ovisok is tudják ,hogy ki kell próbálni. A lényeg a hazugság. 77 éve hazudják,hogy ezért,meg azért,meg kellett,meg fontos volt,meg feltétlen...hg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!