Gyurcsány és a vitaképtelenség

2022. augusztus 30. 08:51

Amikor az ellenzék vitatkozik, irtózatos mértékű inkompetenciát szokott villantani. A DK ezt elkerülné. Nem fogja.

2022. augusztus 30. 08:51
null
Kohán Mátyás
Mandiner

„Demokratának lenni nem egyenlő azzal, hogy felkínálod magad ellenfelednek rituális politikai gyilkosság áldozatául. Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje. A Fidesz nem partner. Ezért nem megyünk el vitatkozni velük. Más dolgunk van. Készülni” – írta tegnap reggel a magyar baloldal Evita Perónja.

Az üzenet nyilván azoknak szólt – Gelencsér Ferencnek, Hajnal Miklósnak, Hiller Istvánnak, Jámbor Andrásnak, Márki-Zay Péternek, Ujhelyi Istvánnak –,

akik ellenzéki politikus létükre bemerészkedtek az oroszlán barlangjába,

és hosszú vitákat vállaltak a Tranziton vagy a Fidesz kommunikációs nehéztüzérségével, vagy a Gulyás Gergelyhez hasonló nehézsúlyú csúcspolitikusaival.

A viták egyetlen kivétellel nagyon hasonló eredményt hoztak: kimutatták a kormányoldali és ellenzéki politikusok közötti kaliberkülönbséget. Ami óriási volt. Gelencsér Ferenc és Hajnal Miklós egyenesen álmodozó kamaszoknak tűntek vitapartnereik mellett, MZP légből kapott kamustatisztikákra épített légvárát végre nyilvánosan és rendkívül megalázóan kidurrantotta valaki (tisztelet Rétvári Bencének!), Jámbor és Ujhelyi csak szimplán nem tudtak világverő kompetenciát villantani – az egyetlen ellenzéki vitapartner, aki látványosan ugyanabban a dimenzióban mozgott, mint ellenfele, a Csák Jánossal vitázó Hiller István volt.

Ez persze nem véletlen – a Fidesz az energiaválságból kibontakozó gazdasági válság kezelése során csupa olyan jóléti intézkedést vesz vissza, amit egykor harsány ellenzéki támadások szembeszelében maga hozott meg; és még azok sem látják, hogy miként is élnének könnyebben az ellenzék vezetése alatt, akik a kata kiüresítésének vagy a rezsicsökkentés korlátozásának közvetlen károsultjai.

Az internet korában, úgy tűnik,

már a korábban bombabiztosan működő nettó anyagi demagógia sem hatékony

– akkor, amikor mindenki pontosan látja, hogy az eszement energiaárak és a zömében ezek árfelhajtó hatásának köszönhető élelmiszerinfláció pontosan ugyanúgy érint körülöttünk mindenkit, mint Magyarországot, borzasztóan nehéz összekalapálni az „Orbán miatt élsz rosszabbul” c. szakállas narratívát.

Mindenki pontosan látja, hogy nem így van, s lassan végleg kikopik a magyar választóközönségből az a félanalfabéta réteg, aki még mindig úgy tudja, hogy a kenyér árát meg a fizetéseket a kormány határozza meg;

brutális világpiaci folyamatokat pedig sajnos nem lehet demokratikus úton leváltani.

Megpróbálni persze meg lehet, de annak Venezuelában látjuk a levét.

Így hát mindenki, aki igyekszik az inflációt Orbánra kenni, és megoldásként a kipróbáltan sikertelen áfacsökkentéssel lőné ripityára az így is kifeszített magyar költségvetést, kétszámjegyű vagy afeletti IQ-val rendelkezők körében menthetetlenül inkompetens populistának látszik, nem a nép varázserejű megmentőjének. És elveszíti a vitát. Törvényszerűen.

Ez nem „rituális politikai gyilkosság”, ez politikai egyszeregy: azzal támadd az ellenfeled, amin tudnál is változtatni. A gázár meg a kenyér ára 1989 óta nem ilyenek. Sajnos.

De Gyurcsány továbbra is ezt szeretné sulykolni. Hogy „Orbán miatt van szakadékban a forint, Orbán miatt van az egekben az infláció, és Orbán miatt van aranyáron az élelmiszer” (copyright Varju László). Meg hogy „Nem tudod kifizetni a gázszámlát? Orbán miatt van így.” Olyan bugyuta tőmondatokat, amelyek tőmondatokkal cáfolhatók: a dollár, az uniós pénzek körüli bizonytalanság és a magas gázár miatt van szakadékban a forint, az energiaárak miatt van az egekben az infláció, ugyanezért van aranyáron az élelmiszer, a gázszámlát pedig azért nem tudod kifizetni, mert Európa eszetlen módon gazdasági háborút indított Oroszország ellen, akiknek volt képük ebbe bele is menni.

Nem csoda, hogy nem akar vitázni róluk.

Szektája épp olyan inkompetens, mint az ellenzék összes többi része, de velük ellentétben igyekszik kerülni minden olyan helyzetet, ahol ez kiderülhetne.

Rossz hírem van: nem fog menni. Ha az ember mond valamit, az bekerül a közélet nagy vitaarénájába, és bizony támadni fogják – ha van mögötte hús-vér ember, ha nincs. Akkor pedig már jobb az ember állítását inkább megvédeni.

Ha a DK-s politikusokat Gyurcsány Ferenc hatalmi szóval távol tartja a vitáktól, csak azt fogja elérni, hogy

intellektuális eltunyulásuk még az eddigieknél is szembetűnőbb lesz.

Hiába szenvednek a momentumosok most fájdalmas vitavereségeket, a nyertes vitákhoz az út bizony a vesztes vitákon át vezet – és aki nem tanul vitázni, az a kampánynak nevezett nagy, féléves össznépi vitában is tunya lesz, gyenge és inkompetens.

Ha a fideszes politikusok ingyen biztosítanak drága idejükből vitatréninget, érdemes tehát hőzöngés helyett inkább élni vele. Hátha mégis okosabb egy kicsit a magyar választóközönség annál, amilyennek Gyurcsány gondolja – és hátha a viták során egyszer, mondjuk húsz év múlva, csak kikerül majd a DK-s kókányoldából egy nyomokban kormányképességet tartalmazó üzenet.

 

Fotó: Mandiner archív

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
emesealma
2022. augusztus 31. 13:37
Ú, mekkora sav!
kulalak
2022. augusztus 31. 02:04
Megpróbálni persze meg lehet, de annak Venezuelában isszák a levét. Látjuk az eredményét. Isszuk a levét. DK szekta, a "baloldal" baja. Nekik akadály, hogy egy tehetségtelen ripacs a hálózat csapdájában tartja őket.
pemete jakab
2022. augusztus 30. 19:03
"Amikor az ellenzék vitatkozik, irtózatos mértékű inkompetenciát szokott villantani." Mondjuk kormányzásban mindegyik kormány inkompetens. Nem hiszed? Melyik kormány alatt értük el a nyugati életszínvonalat?
Takagi
2022. augusztus 30. 17:49
Nem mernek vitázni, mert nincs olyan eredmény amit feltudnak mutatni csak a gyűlöletkeltés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!