Volt abortuszom, és nem vagyok hajlandó szégyellni

2022. július 27. 11:57

Az első pillanattól az utolsóig biztos voltam a döntésemben, és nem forgolódom éjszakánként miatta.

2022. július 27. 11:57
null
Benedek Ágota
Telex

„Hogy ha harmincas nő vagy, akkor tulajdonképpen már lelkesedned kellene a családalapítás koncepciójáért. Hogy az ismerőseid már szülnek körülötted. Hogy nem csak a karriereden kellene görcsölni, meg a menhelyi kutyákat nézegetni online. Rágod a körmöd, hogy lehet, hogy tényleg nem normális, ha még nem akarsz gyereket, mert mi van, ha igaz, amit mondanak, és semmi más értelme nincs az életnek, csak a gyerek, és nem lehetsz boldog, teljes és egész, ha nem szülsz, és így forgolódsz az ágyadban éjszakánként hajnal 4-ig, míg olyan nem leszel, mint egy mém, és azon nem kezdesz szorongani, hogy fogalmad sincs, hol a saját születési anyakönyvi kivonatod.

A populista politika egyenesen imád erre a narratívára erősíteni. A »normális nő« életútját festegetni. Szeretné a kontrollt, amit valakinek a szexualitásán és a testén keresztül kitűnően lehet gyakorolni. Mert ahogy Sheila Heti is írja a Változások könyvében: »Van abban valami fenyegető, ha egy nő nem a gyerekével van elfoglalva. Valamiféle elvarratlanszál-érzés társul hozzá. Vajon mihez kezd helyette? Miféle bajt kever?«

Az abortusz kérdése ugyanis nem önmagában az abortuszról szól. Hanem egy olyan nőképről, amit foggal-körömmel (családi támogatásokkal) próbálnak visszahozni. A nem gondolkodó, az életéről nem szabadon döntő, vágyait elnyomó nő képéről.

Mert itt végső soron arról beszélünk végig, hogy annak a nőnek, aki teherbe esett, mi a vágya. Mit kezdjen az előállt helyzettel, hogyan akar ő dönteni. Hogy akar élni.

Az állam ehhez kétalkalmas tanácsadás igénybevételét ajánlja (teszi kötelezővé), ha teherbe estél, és felmerül benned az abortusz gondolata. Ez tulajdonképpen észszerű, méltányos, hasznos. Lenne. A baj csak az, hogy a Családvédelmi Szolgálat első konzultációja vállaltan, törvénybe foglaltan a magzat megtartása érdekében történik. Na most, ez azért konfliktusos kicsit, mert úgy ülünk egy szobában, hogy azt csak hazudjuk, hogy arról tanácskozunk, ami nekem jó, hiszen valójában mindketten olvastuk a passzust, ami arról szól, hogy kifejezetten nem az én életemet tartjuk szem előtt, hanem a magzatét, vagy egy petezsákét – ahogy az az én esetemben történt.”

Nyitóképünk forrása: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 325 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
delphinus
2022. július 30. 22:44
De az is lehet, hogy nem vagy képes megtermékenyülni sem, nálatok ez elég gyakori és akkor ez itt valós tapasztalattól és igaz, megélt érzelmektől mentes hangzat. Talán csak üzleti céllal írtad. Na meg azért, hogy egyel több sekélyes és förtelmes hablaty szülessen a témában. Pont azokkal a túlbuzgó farizeusokkal vagy egy akik az Egyház katekizmusát is túllicitálva erőszakkal megkövetelnék minden nőtől, hogy az élete feláldozása árán is megtartson minden megfogant életet. Nagyon szeretném hinni, hogy Gianna Beretta Molla személyes meggyőződésből döntött és végtelen szeretet vonzásában hálás szívvel szabadon tehette meg ezt. Azt lehet tudni, hogy nagy családi szeretet vette körül és kísérte mindvégig.
Unknown
2022. július 28. 15:11
Mondanám, hogy tisztelt Cikkíró,de nem teszem! Mert nincs mit és miért tisztelni egy ilyen cikk után! Többgyermekes Apaként ( Gondolom,már e biológiai tény is felidegesíti önt, ahogyan ideológiai, elmebajnok barátait!) maximálisan felháborít ezen könnyed gyilkosság, melyre oly büszkeséggel tekint,mintha a világot váltaná meg vele. Nyílván felelősségteljes újságíróként, jól átgondolta mondatait, melyet sok fiatal is olvas. Büszkén hirdeti és vállalja álláspontját a beteg nyugati lobbi igéjét hirdetve! Maga ugyanilyen ,,petezsák" volt valaha, akire maximálisan büszkék voltak a szülei! Kétlem, hogy most is azok! Egy gyilkosra én sem lennék büszke...
Salexa
2022. július 28. 13:41
Te petezsák, szégyen amit leírsz és amivel foglalkozol. Kérdezd meg anyádat te hogy születtél? Bárcsak Ő is elgondolkozott volna, mert akkor nem kellett volna olvasnom ezt az undorító, visszataszító érvelést, te petezsák.
formaegy
2022. július 28. 10:49
"Az első pillanattól az utolsóig biztos voltam a döntésemben, és nem forgolódom éjszakánként miatta." A gyilkosok ilyenek. Se erkölcs, se lelkiismeret, se megbánás. Aki egy éjszakás kalandokból tartja fent magát úgy jár babát gyilkoltatni, mint más dolgozni. Büdös gyilkos kurva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!