Nagy volt a páncélmellény

2022. július 04. 07:32

Árpád vezér serege 907. július 4-én ütközött meg a ránk törő Nyugat százezres hadával.

2022. július 04. 07:32
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Győztes csatáinkról kevés szót ejtenek a történészek, holott némelyik Európa históriáját is alapjaiban befolyásolta. Ilyen volt a magyar honfoglalást lezáró első honvédő háborúnk Pozsony alatt. Árpád vezér negyvenezres serege 1115 éve, 907. július 4-én ütközött meg a ránk törő Nyugat százezres hadával. Liutpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek szűkszavú haditerve így szólt: „Elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak.” Nem pont így történt – túl nagy volt a nyugatiakra a páncélmellény. (Már akkor is.) Az ármádia zöme, köztük az ambiciózus herceg, érsek duó elhalálozott a csatában, hajóik a Duna iszapjában végezték, a megmaradtakat lovasaink az Enns folyóig űzték. A megszeppent Nyugat bő évszázadig gondolni sem mert újabb akcióra, akkor is megbánta… (1030-ban István hadai leckéztették meg a revansra spekuláló II. Konrád császárt. Még Bécs is magyar kézre került…)

Magáról a háromnapos csatáról keveset tudunk, s azt a keveset is elhallgatta előlünk a múltat végképp eltörölni vágyó kommunizmus. A magyar nemzet diadalai nem illettek bele a „bűnös nép” koncepcióba. Szinte csoda, hogy a győzelem millenniumára (1907) felállított tizenöt méteres turulszobor az átkosban is ott maradhatott a Gerecse sziklafalán. Nem értem, hogy a magyar történetírás miért szerénykedik a nemzet hadisikereivel. Miért nem kezeli az őt megillető büszkeséggel a földrészt megrengető pozsonyi diadalt? Elég volt a „merjünk kicsik lenni” szövegekkel! Merjünk hőseikre büszke magyarok lenni! Jut eszembe, a diadalt hozó nándorfehérvári csatánk (1456) is ­július 4-én kezdődött. Üzenete van ennek a napnak.”

Nyitókép: részlet a pozsonyi csatáról készült animációból

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vor1234
2022. július 10. 00:34
1
irisz.sarga
2022. július 04. 20:37
na ezt kellene sulykolni,nem az amcsi függetlenség napját
pemete jakab
2022. július 04. 20:01
"Árpád vezér serege 907. július 4-én ütközött meg a ránk törő Nyugat százezres hadával." Százezres sereget még az oszmánok sem igen mozgattak 600 évvel később, pedig az Oszmán birodalom egy katonaállam volt (addig prosperált, amíg hódítani tudott).
Reszelő Aladár
2022. július 04. 15:04
Akkor hát július 4-e legyen nálunk is ünnepnap. Ha a románok emlékezhetnek minden évben Erdély lenyúlásásra, azt is leszarva, hogy ez kinek milyen érzékenységét sérti, akkor mi is emlékezni akarunk a dicső nagy győzelmekre olyanok ellen, akik simán népirtást kíséreltek meg ellenünk. Igazságot tettünk akkor is, mást nem kérünk ebben az ügyben. A német világháborús tartozás egy másik történet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!