A rezsi ára

2022. július 15. 07:23

Az elmúlt nyolc év során a kormányfő rezsimágusként védte e kicsiny közép-kelet-európai országot a nemzetközi árak begyűrűzésétől.

2022. július 15. 07:23
null
Marnitz István
Népszava

„Ahhoz képest elég gyorsan felült a brüsszeli dilivonatra az Orbán-kormány: Németh Szilárd rezsibiztos még egy hónapja is oda küldte a szocialista Tüttő Katát, aki az energiatakarékosság jegyében fel merte vetni a fűtési-hűtési-főzési szokások újragondolását. Erre most, hogy a kormány a rezsicsökkentés »átalakításával« akár több százezer forintra is megnöveli a magyar családok jó részének havi rezsijét, hát nem Németh Szilárd is az energiafogyasztási szokások átgondolását kéri?

Miközben a független szakértők évtizedek óta verik az asztalt, hogy a legolcsóbb és legbiztonságosabb a nem igényelt energia, s hogy Brüsszel száz- és ezermilliárdokat adna e célra, az Orbán-kormány 2010 óta látványosan hanyagolja a lakossági energiahatékonyság támogatását. A választási kampányban az ellenzék ez irányú felvetéseit kiröhögték: Orbán Viktor a közrádióban az ilyen ötletek megfogalmazóit szinte elküldte az anyjukba.

Ehelyett az elmúlt nyolc év során a kormányfő rezsimágusként védte e kicsiny közép-kelet-európai országot a csúnya nemzetközi árak begyűrűzésétől. 2013-2014-ben azt adta be – kétségkívül sikerrel – népének, hogy ő mond egy árat, és akkor az úgy lesz. Sokáig a szerencse is segítette: a tőzsdei gáz- és áramárak ugyanis hosszú évekig még a hazai, »rezsicsökkentett« szintet sem érték el. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a közművek a »rezsicsökkentés« miatt egyre kevésbé takargatható forráshiánnyal is küzdöttek. Orbánék erre azt felelték: tessék kigazdálkodni a veszteséget, vagy átadni a céget az államnak, amit majd ők közpénzből életben tartanak.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 16. 16:54
Tobzódjatok büdös retkek. Hogy fogtok ti kussolni egy év múlva..
szemlelo
2022. július 15. 23:06
Mik azok a "nemzetközi árak"? A háború előtt Franciaországban 1kWh áram a fogyasztóknak 19 centbe került, Németországban átlagban 37 centbe. Melyik a "nemzetközi"? És ha ezek az ún. "piaci árak", akkor miért nem egyformák két, egymással szomszédos országban? Már csak ilyen ez a piacgazdaság...
MaBaker
2022. július 15. 13:07
"a legolcsóbb és legbiztonságosabb a nem igényelt energia, s hogy Brüsszel száz- és ezermilliárdokat adna e célra, az Orbán-kormány 2010 óta látványosan hanyagolja a lakossági energiahatékonyság támogatását." Ha jól emlékszem az otthon melege program 150 milliárd forintos volt anno, ami manapság vagy 300 milliárdot érne. Ezt a 150 milliárdot valami sokszáz milliárdos EU-s támogatásból csípték le a lakosság számára. A komplett ellenzék tajtékzott, mint ahogy most a cikkíró is, hogy adják az egészet a lakosságnak. Az otthon melege programmal olyan 5-6 év alatt költöttek el ennyi pénzt nem visszatérítendő támogatásként, mert egyszerűen nem volt elég pályázó és lassan ment a kivitelezés. A maradék sokszáz milliárdot közintézmények energetikai korszerűsítésére költötték. Ha az egészet a lakosságnak adták volna, még most sem fogyott volna el a fele sem és mindenki festő-mázoló-szigetelő kisiparos lenne az országban. Akkor most melyik esetben is gazdálkodott volna jobban az állam?
Wendriner
2022. július 15. 12:23
Képét látva azt hittem , hogy Zselé megborotválkozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!