Az Európai Unió vészhelyzeti földgáz-tervének ijesztő vetülete

2022. július 28. 15:34

Az eredeti terv szerint a bizottság egyszerűen csak önállóan hirdethetne földgáz-ellátási vészhelyzetet.

2022. július 28. 15:34
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„Mindazonáltal nem az uniós terv jóváhagyott, végleges változata a figyelemre méltó, hanem az eredeti első javaslat, amellyel a bizottság megkezdte a tárgyalásokat. Ez az eredeti terv azt irányozta elő, hogy a bizottság egyszerűen csak önállóan, saját belátása szerint hirdethetne földgáz-ellátási vészhelyzetet, ami a tagállamokat kollektív földgáz-gazdálkodásra kényszerítené. Ez nagy horderejű eszköze lett volna a brüsszeli hatalmi központnak.

Alternatív lehetőségként az eredeti terv azt irányozta elő, hogy »két ország« – később: »három ország« – kezdeményezheti a földgáz-vészhelyzetet. Ez magyarul Német- és Franciaországot jelentette.

Figyelemre méltó, hogy ilyen lendülettel akartak maguknak ekkora hatalmat vindikálni. Ez pedig egyúttal ijesztő is: valóban azt akarjuk, hogy ennyire nyilvánvaló politikai hatalmi ösztönökkel rendelkező bizottság vezessen minket? Nem lenne sokkal inkább az a feladata, hogy közvetítsen az érdekegyeztetésben és hogy a kollektív gyámság legkisebb közös nevezőjére törekedjen a legnagyobb közös többszörös helyett?”

Nyitókép: Vitaly Timkiv / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2022. július 29. 12:36
Úgy tünik nekem, hogy az EU-hajójának vaktölténnyel ellátott ágyúját ami elszabadult a fedélzeten, egyenlöre sikerült a miniszterelnököknek újra megkötözni. Kálnoky a lényegre figyel és azoknak ír, akik olvasnak és megértik az elolvasottat.
Palatin
2022. július 29. 00:00
Nekem sokszor úgy tünik, hogy az unió kimondottan azért törekszik krízisek, veszélyhelyzetek generálására vagy elmérgesítésére, súlyosbítására, hogy utána azzal jöhessen, hogy: "Nagy baj van, össze kell tartanunk, mindenkinek azt kell tennie, amit mi mondunk." NEM SZABAD, HOGY EZ A TRÜKK ÁTMENJEN. Ez a szuverenitás tökéletes leszalámizása lenne. Szerintem Magyarországnak/Orbánnak módosítania kellene az unióval való kommunikációban és a velük való együttmüködésben is. Itt a következöre gondolok: 1. A gyakori és harcias szembenállás hosszú távon nem igazán jó, mert igy nehéz támogatókat szerezni. Nem szabadna annyira hangsúlyozni, hogy a magyar érdekek mindenek felett állnak. 2. Jelenleg az van, hogy egy kérdés vagy nemzeti hatáskör, vagy uniós. Ez nem jó, nem elég rugalmas, és vagy sokat kell vétóznunk, vagy sokat kell engednünk. Be kell vezetni egy 3. utat is (ami a gazdaságban müködik, csak a politikai kérdésekben nem), ami nagyon fontos lenne. Azt kell mondani bizonyos kérdésekben, hogy: EZT AZ UNIÓS ELKÉPZELÉST NEM TUDJUK TÁMOGATNI, DE KÉT- VAGY TÖBBOLDALÚ, - UNIÓN KÍVÜLI, KORMÁNYKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKON ALAPULÓ HASONLÓ MEGOLDÁSOKRA KÉSZEK VAGYUNK. Ezt a megoldást ragyogóan lehetne a mostani 15%-os gázfogyasztási korlátozásra illetve a gáz-szolidaritásra alkalmazni. Én nem lennék ellene, hogy pl. a cseheket, vagy másokat valóban kisegítsünk, ha megszorulnak és mi meg tudnánk segíteni. Ilyesminek igen is bele kellene férni az európai szolidaritásba. DE EZT NEM AZ UNIÓ ÉGISZE ALATT, HANEM A KÉT MINISZTERELNÖK MEGBESZÉLÉSE ALAPJÁN KELLENE CSINÁLNI, AZ UNIÓ NÉLKÜL. Minek mindenhez az unió? Több kétoldali megoldásokat kell találni és alkalmazni. Nem kellene mindig az óvó nénihez szaladgálni, ha szorít a cipö. Az az érzésem, hogy egyik uniós vezetö sem tesz valójában eleget azért, hogy az unió el ne happolja tölük a hatásköröket. SOKKAL TÖBB KÉT- VAGY TÖBBOLDALÚ, - UNIÓTÓL FÜGGETLEN - , MEGOLDÁSOKKAL KELL ELÖRUKKOLNI ÉS AZOKAT AZ UNIÓTÓL FÜGGETLENÜL REALIZÁLNI. Különben a tagországok maguk szaladnak bele a késbe. Ezt Orbán uniós politikájára is értem, ha nem is olyan mértékben, mint a többi vezetö esetében. Ha ebbe az irányba lépnénk, kevésbé tudnának bennünket támadni, és több barátunk lenne. Itt szerintem lépnünk kell.
Pipas2
2022. július 28. 20:31
Sajnos Európa két legerősebb országa behodolt az USA nak! Pedig ez nem csak geopolitkailag káros, hanem nagy veszélynek teszik ki a zsidó keresztény kultúrát is! Az a baj hogy az USA exportálja a világ minden részére, igy Európába is az aberrált tanait!....pl LMBTQ, BLM, stb
péterx
2022. július 28. 20:16
De: az érdekegyeztetés lenne a feladata. Ehelyett kistílűen és a jogot lábbal tiporva diktatórikusan jár el. Így esik szét az Unió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!