Létezésünk nem alku tárgya

2022. június 14. 09:07

Egy népirtó hadjárat közepette az ukránoknak nem mondhatjuk, hogy tárgyaljunk a létezésünkről.

2022. június 14. 09:07
null
Oleksandra Matviychuk
Népszava

„Miután már több mint száz napja tart Oroszország provokálatlan támadása Ukrajna ellen, az ENSZ becslései szerint legalább 4000 civil vesztette életét. A valós szám kétségtelenül jóval magasabb. Egy független jogi szakértőkből álló csoport jelentése arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország ukrajnai atrocitásai népirtással érnek fel. Mégis egyre inkább terjed az a nyugati gondolkodásmód, mely szerint az áldozatoknak tárgyalniuk kell gyilkosaikkal, és el kell fogadniuk a további vérontást és megszállást, hogy »kitérőt« adjanak Putyinnak. Ez egy sértő és veszélyes téveszme.

A Davosban tartott beszédében Henry Kissinger azt javasolta, hogy Ukrajna úgy vethetne véget a háborúnak, ha »bölcsen«  viselkedne, és visszatérne a »status quo ante« állapothoz. Más szóval, Ukrajnának át kell adnia a Krím és a Donbasz területét, amelyet Oroszország már elfoglalt, cserébe azért, hogy három hónapig tartó vérengzést szabadított el, és a második világháború óta a legnagyobb menekültválságot okozta Európában.

A reálpolitikusoknak meg kell érteniük, hogy Ukrajna nemcsak a területért harcol, mintha Rizikót játszana, hanem az ott élő emberekért is. Kijev elővárosának, Bucsának a neve örökre az orosz megszálló erők által elkövetett szörnyű háborús bűnök helyszíneként marad emlékezetes. Minden olyan területen, amelyet Putyin hadserege elfoglalt, kínzásokról, nemi erőszakokról, gyilkosságokról és erőszakos eltűnésekről lehet elborzasztó listát írni. Az oroszok szándékosan vették célba a polgári és létfontosságú infrastruktúrát, és egész városokat – például Mariupolt – tettek lakhatatlanná. Néhány hónap alatt okoztak ekkora szenvedést; aligha lehet elképzelni, hogy évek alatt mi fog kibontakozni. Amikor az ukránok azt hallják, hogy területeket kéne »feladniuk« , számukra ez azt jelenti, hogy honfitársainkat hagyják magukra.”

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2022. június 15. 11:58
Ha Székelyföld nincs, Ukrajna sem kell. Mindenki mehet haza, kész a vacsora!
1000bocs
2022. június 14. 23:17
Azokról a honfitársakról tetszik beszélni, akik 2014-ben a Kijevi Majdan tüntetés ELLENÉBEn, ANTI-MAJDAN tüntetéseket tartottak végeláthatatlan tömegben, orosz zászlókat lobogtatva? Akikre a Kijevi vezetés ráküldte a nemlétező nácijait, akik Odesszában majd 50 ilyen honfitársadat vertek agyon, miközben ti Kijevben a nemzeti TV adásában tapsolva ünnepeltétek a halálukat? Azokról a honfitársakról akik számotokra másodrendűek, nem igazi ukránok és akiket cserébe 8 évig ágyúztatok? Ki hisz még nektek azokon kívül akiket ezért fizetnek? VÁRJ, JOBBAT KÉRDEZEK! Mennyire kell hazug gyilkosnak lennetek, ha hozzátok képest még Putyin is inkább vállalható alternatíva?
csulak
2022. június 14. 18:32
Ha jol emlekszem a NEPIRTAS ukrajna kezdte ezelott 8 evvel, amikor nekifogta lonni az orosz kisebbseget az orszaga keleti reszen !
Bájron
2022. június 14. 18:23
A kurva anyádat mocskos fasiszta kurva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!