Jogállamiság Európában

2022. június 08. 11:07

A vita ugyanis soha nem arról szólt, hogy a jogállamiság nélkülözhetetlen eleme-e az európai alkotmányos rendszereknek.

2022. június 08. 11:07
null
Sulyok Márton
Corvinák

„Hogy mi a jogállamiság? Kezdetben, a II. világháború tapasztalatai után az európai alkotmányos rendszerek, így a posztszovjet államok fejlődésének meghatározó vezérlő elveként beszéltünk róla. Olyan elérendő állapotként, célként, amelyre minden államnak kötelessége törekedni. Ebből ered az eszménykénti megközelítés. Az elmúlt évek tendenciái és az ezek alapján formálódó uniós fogalom tekintetében ezen eszmény végét jelenti az, hogy politikai céloknak megfelelően „abszolutizált” bálvánnyá válik. A jövőre (vagyis a vég kezdetére?) nézve azért az mindenképp sokat mondó, hogy ha EUB idézett döntését és a kondicionalitási rendelet szabályozását vizsgáljuk, akkor az érintett jogforrások és a jelenlegi uralkodó európai politikai retorika mindinkább az EUSZ 2. cikkében foglalt értékeket hangsúlyozza, amelyek közül a jogállamiság pusztán egyetlen alkotóelem, így már nem ugyanarról a dologról beszélünk.

Tulajdonképpen a rule of law-t (a jog uralmát) a rule of European law (az európai jog uralma) látszik felváltani az egykor nemzeti keretek között formálódó eszmény felett.”

Fotó: Unsplash

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandinka
2022. június 14. 20:56
Ja. Meg azt is megszabnám hogy repessze meg a joggyarmatosítók fingókáját kuntakinte.
istvanpeter
2022. június 09. 13:20
Gyakorlatilag minden ország jogállam, mert valamilyen szabályrendszer szerint működik. A nagy kérdés csak az, hogy a hatalomgyakorlás mennyiben felel meg a népakaratnak és maga a demokrácia milyen módon valósul meg.
nemecsekerno_007
2022. június 08. 23:19
Sapka vs. Füstszűrős cigi.
lemez
2022. június 08. 20:33
Hogy mi a jogállam,azt mindig az eu dönti el ha visszafelesel egy ország.Majd ók tudják mi a jogállam,kényúk kedvúk szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!