Ispán?! Ispán!

2022. június 22. 08:51

Jobb későn, mint soha: érdemes minden apró, lehetséges lépéssel visszaállítani a magyar államiság ezeréves pilléreit.

2022. június 22. 08:51
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Nyitóképen: Széchényi Ferenc, Somogy vármegye főispánja

 

Igazából megtörténhetett volna már a rendszerváltáskor. Vagy, ha akkor nem, a 2011-es magyar alkotmányozás során. Mindkét alkalommal szó is volt róla, de aztán nem vágtak bele a döntéshozók. Most, a 2022-es uborkaszezon kezdetén viszont igen. Érdekes időzítés –

de a téma maga túlmutat időjárási meg politikai szezonokon, sőt, egész korszakokon is.

Újra lesznek vármegyék, újra lesznek ispánok tehát. Ezt még szokni kell.

Nem meglepő módon – sőt, nagyon is kiszámíthatóan – a politikai árkok egyik oldalán, a véleményvezérektől a talpas kommentelőkig a kemény Rákosi-korszak meg az erjedő kádári időszak lapos, ponyvaízű, karikatúraszerű ispánképét kezdték fölemlegetni, no meg az imádnivaló Lúdas Matyi rajzfilm ellenszenves Döbrögijét – mely Fazekas történetének feldolgozásaként szintén a Kádár-korszak terméke ám, khm. Oké, valakinek eddig terjed a történelmi tudása meg kulturális kitekintése. Vicces látni, hogy egyes magukat igazi jobboldalinak és konzervatívnak tartók esetében is.

A gyerekmesék rajzolt figuráján túl azonban az ispán fogalma és tisztsége mélyen gyökerezik a magyar és a régiós históriában, végigkísérte a magyar történelem majd' ezer évét, sőt, az ispán szó még messzebbre, még mélyebbre vezet a múltba. Egyesek az ógörögökig, mások a régi szlávokig vezetik vissza a szó eredetét – de az biztos, hogy

a magyar államisággal szinte egyidős e szó

és mindazok a tisztségek, amiket jelölt. Nemzetségfőktől a vármegyék vezetőiig. 

Az ispánok elválaszthatatlanok a magyar közigazgatás, hadászat és egyáltalán a magyar társadalom történetétől: hosszú-hosszú évszázadokig a vármegyék vezető döntéshozói voltak, de ők voltak a vármegyei hadseregek vezetői is, személyüktől és döntéseiktől nagyban függött egy-egy rájuk bízott vármegye sorsa és boldogulása.

Voltak köztük rossz emberek? Voltak. És jók is? Igen. Államférfi nagyságúak és jelentéktelen epizodisták egyaránt? Persze. Ilyen az élet, ilyen a mindenkori politika. A lényeg, hogy mind az ispánság, mind a vármegyék kiállták az idők próbáját – és az időt itt évezredben mérik, nem holmi választási ciklusokban vagy három napig érvényes közvélemény-kutatási adatokban.

Olyan ispánok vettek részt a magyar történelem alakításában,

mint Zrínyi Miklós, a hadvezér és költő, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja.

Vagy Verancsics Antal egri püspök, Heves vármegye főispánja, európai hírű diplomata, az 1568-as drinápolyi béke megkötője. Vagy Esterházy Pál herceg (1635-1713), Moson vármegye ispánja, majd a Magyar Királyság nádora, a török elleni harcok hőse, egyben barokk költő és zeneszerző. Vagy Széchényi Ferenc, Somogy vármegye főispánja, az országos könyvtár és a leendő Nemzeti Múzeum megalapítója, Széchenyi István apja. 

Akik mostantól főispánok lesznek, esetleg eltűnődhetnek majd azon, hogyan tudnának saját lehetőségeikhez mérten ezen államférfiak nyomdokaiba lépni. Van mit tanulni tőlük. Magasra teszik a mércét.

Az újkortól kezdve tovább finomodott a vármegyei és ispáni rendszer: hazánk történetének legutolsó igazi fénykorában, az Osztrák-Magyar Monarchia idején már a megreformált, korszerűen szervezett magyar közigazgatás két jelentős tisztsége volt a királyt, illetve a kormányt képviselő főispán, valamint a vármegye által választott alispán. A történetük egészen a 20. század tragikus középső időszakáig, a világháborúig, a nácik és az utánuk berendezkedő kommunisták hatalomátvételéig tartott.

A két totalitárius rendszer közötti bódult társadalmi állapotban,  egy lerombolt, szétesett, megszállt, napi túlélésért küzdő országban, republikánus reményektől tüzelve előbb – főbűnként – felszámolták a 946 éven át fennálló Magyar Királyságot,

majd az utolsó – vicces közjátékként – szocdem és kommunista főispánok tisztségeit is felszámolták.

És ugyanebben az időben megváltoztatták a vármegyék nevét is, megyékre. Ki tudja, miért... talán a vár szótól kaptak frászt a múltat eltörölni, a fennállót lerombolni, a hagyományt felszámolni akaró haladárok.

De milyen érdekes és fontos tény az: mai megyerendszerünk még mindig az államalapító Szent István és utódainak szervező munkáján alapszik, számos mai megyénk pontosan ott helyezkedik el, nagyjából azonos határok között, mint a középkorban – mint szülőföldem, Somogy, vagy épp a szomszédos Tolna és Baranya. Későbbi évszázadok és Trianon kényszerei persze változtattak néhány megyén, összeolvasztottak vagy épp szétválasztottak egyeseket – de alig van olyan európai ország, pláne a kontinens innenső, huzatos szegletében, amelyben ezer éven keresztül ennyire állandó maradt volna a közigazgatási rendszer. Tudjuk, még Rákosiék se tudtak vagy mertek alapjaiban hozzányúlni a megyék rendszeréhez. Csak kivették a nevükből a várat. Ennyire futotta tőlük.

Jó hetven év telt el azóta. Emberi léptékben hosszú idő,

de történelmi léptékben, a magyar államiság 1022 évéhez képest viszont csekélyke intervallum.

Ha magyar konzervatívként célunk és reményünk, hogy e különös nép a maga különös nyelvével és különös kultúrájával megmaradjon, megőrződjön a Kárpát-medence közepén a következő évszázadra és még annál is sokkal tovább, akkor csak üdvözölni lehet minden olyan apró lépést, ami a magyar államiság évezredes hagyományait segíti és újjáépíti, amely ezen államiság kipróbált és működőképes fogalmait, építőköveit illeszti vissza az őket megillető helyekre.

Ahogy a rendszerváltáskor, bősz viták után az első, jobboldali, konzervatív kormány – helyesen – visszaállította a történelmi címert, a vörös-ezüst sávokkal, a hármashalommal, a kettős kereszttel – és mindezek fölött legfőbb nemzeti jelképünkkel, a Szent Koronával.

Apró megjegyzés a végére:

ma is ispánnak (zsupánnak) hívják Horvátország, Szlovákia és Szlovénia helyi közigazgatási vezetőit

– netán egy bizonyos Magyar Királyság hagyományainak továbbéléseként, mely hagyomány egyedül Magyarországon nem éledt fel? Eddig.

Bármilyen számítás is rejlik amögött, hogy épp most újra bevezetik a főispáni tisztséget és a vármegye elnevezést, mind a döntéshozók, mind a kritikusok legyenek tisztelettel e fogalmak felé: egyidősek ugyanis a magyar államisággal, Magyarországgal, közös hazánkkal.
 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyoooc
2022. június 23. 15:02
Több mint 70 év telt el azóta, hogy a vármegye és a főispán, ispán szavak kikertültek a magyar közigazgatás mindennapi szótárából. Nyilvánvaló, hogy nem azonnal koptak ki a közbeszédből, ahogy az is nyilvánvaló, hogy azóta már több generáció is csak régi irodalmi alkotásokból, filmekből ismerheti azokat. Az is világos, hogy a kommunista diktatúra alatt mindent megtettek, hogy a korábbi hatalmi struktúrákkal, közigazgatással kapcsolatos fogalmak mindegyike kizárólag negatív kontextusban jöhessen elő. Igazán alkalmas és illő még rendszerváltáskor lett volna őket "rehabilitálni", akkor , amikor a megyei- és fővárosi-, kerületi-, városi-, ... tanácsokból közgyűlések lettek, amikor az önkormányzatokat többé már nem a kommunisták által kijelölt tanácselnökök és tanácsdtitkárok, hanem választott polgármesterek és jegyzők kezdték vezetni. 30 évvel a rendszerváltás után - bármennyire szimbolikus döntés is - nehéz lesz természetessé tenni, elfogadtatni, illetve befogadni. Szerintem. A (vár)megyék visszakapták ugyan régi nevüket, azonban azok sem eresztettek gyökeret, nem lettek a közbeszéd természetes részévé. Kíváncsi leszek, tíz-húsz év elteltével változik-e a helyzet, mennyire lesz természetes az ispán, a főispán, a vármegye szavak használata. Nekem anakronisztikus. Hidegen hagy, úgy is mondhatnám. Persze még mindig sokkal jobb, mintha újra bevezetnék a tanácsrendszert.... :)
Ombudsmanyus
2022. június 23. 09:02
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de a Mandiner elődeinél, (UFI, Reakció) nem nagyon lehetett ilyesmiről olvasni. Ergé mindkettőben ott volt, talán csak lapított, és kivárta, míg eljön az ő ideje.
LancelotDuLac
2022. június 22. 23:29
Gumicsont, csak ezt akarják takargatni: "Figyelmeztet a hitelminősítő: a világ legsérülékenyebb országai közé került Magyarország" Portfolio 2022. június 22. 16:28 "Öt feltörekvő piaci ország, Ukrajna, Brazília, Egyiptom, Ghána és Magyarország a legsérülékenyebb a kötvényhozamok emelkedése és a finanszírozási költségek elszállása szempontjából – figyelmeztet szerdai elemzésében az S&P Global. A cég szakértői szerint az elmúlt hónapokban látott folyamat akár az érintett országok hitelminősítői besorolására is negatív hatással lehet." LDL: Nem semmi, ha azt nézzük, hogy kikkel emlegetik együtt Mo-t, pl. Ukrajna egy háborúban álló ország, Egyiptomban, Ghánában, Brazíliában tombol a diktatúra meg a szegénység és az aluliskolázottság, pont mint Mo-n ez a diktátorok bázisa a hasznos hülyék az egybites genetikai hulladékok, akik még nem másztak le a fáról az tőről metszett seggfejek.
Csöncsön
2022. június 22. 21:05
Engem ez a horvát, szlovén, szlovák érv megvett. Ott sem tért vissza emiatt a feudalizmus, sőt Szlovénia még a legprogresszívebbeknek is mintaállama. Ezzel együtt nyilván van pár ezer fontosabb és sürgetőbb probléma ennél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!