Merkely Béla, a vizes vb, és egy magyarázkodás

2022. június 23. 15:58

Majdnem-tragédia után jött egy fura közlemény. És van egy nyilatkozat, amitől az még furább.

2022. június 23. 15:58
null
hvg.hu
hvg.hu

„Merkely Béla prof. – stílszerűen – mossa a kezeit. Ő ugyanis nemcsak elismert kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora, nemcsak a kormányzati oltási kampány egyik arca, és nem is csak az egyetemi bulik sztárja, a cheerleaderek rajongója, hanem egyben a budapesti vizes vb egészségügyi szolgálatának vezetője is.

Annak a vb-nek, amelynek szerdai napján egy elájult amerikai sportolót nem a vízimentők hoztak felszínre a medencében, hanem edzője, aki előbb hiába sürgette versenyzője rosszullétét látva az erre ilyen esetekre odarendelt stáb segítségét, míg végül tétlenségüket tapasztalva tanítványa után vetette magát.

De miért nem léptek a mentők? – fogalmazódott meg azóta alighanem sok millió, az edző közbelépésének fotóit látó emberben a kérdés. Jogosan.

Erre érkezett a FINA sajtócsatornáján a közlemény, amelyben »a sajnálatos eset kapcsán Prof. Merkely Béla, a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője az alábbi tényezőkre hívja fel a figyelmet«.

  • amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe
  • a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot
  • a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe
  • miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra
  • a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte
  • miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

 Szóval, ott van a medence partján a vízimentő (sőt, alighanem több), és remélhetőleg a versenyt nézi(k). Ez a dolguk, menteni kéne azokat, akik bajba kerülnek. Ki vannak képezve, a szabályokat ismertették velük. Alaposan. Beléjük is verték, hogy azok szentek, nekik azoknak megfelelően kell cselekedniük. A jelek szerint történjék bármi, ez az alap.

Akkor is, ha egy versenyző lesüllyed a medence aljára, és már hosszú másodpercek óta nem mozdul. Akkor is, ha a versenyző edzője jelez, segítséget kér.

Ha a versenybíró nem int, ők nem mentenek ki senkit. Akkor sem ha megfullad? Lehet, szerencsére ez azért nem tudtuk meg.

Mindenesetre olyanokról, hogy felelősség, józanság, lélekjelentét nem beszélünk. (Amúgy: a FINA-közlemény a versenybírókról sem szól, arról, hogy ők mi a fenét néztek miközben valaki fuldoklott.)”

Nyitókép: Oli SCARFF / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2022. június 24. 12:41
Egy magyar bajnok műúszó lány a közvetítésben elmagyarázta, hogy egy ilyen egyéni gyakorlat (a legnagyobb energiát követeli) során, hányszort, és milyen oxigénhiányos állapotba kerülnek. Egy laikus mentős kb 5-6-szor beugorhatna megmenteni őket... Ezért van tiltva a vízbe ugrálás. Nyilván egy edző, aki ismeri a versenyzője gyakorlatát, látja amikor gond van.
fogas paduc
2022. június 24. 12:06
Szóval, egy vago-vagális szívleállás történt.
olajfa1
2022. június 24. 11:09
HÚÚÚ! DE ALJAS ALÁVALÓ OSTOBA a HVG.HU "vélemény írója"!!! Ezt a HVG.HU-nak NEM SZABADOTT VOLNA KIADNIA!!!! De ha már kiadták... akkor nagyon sürgősen MÉLY BOCSÁNATKÉRÉSEK MELLETT ELNÉZÉST KELLENE KÉRNIÜK!!!! mert: -1- A vizimentők CSAK ÉS CSAKIS A "BÍRÓK ENGEDÉLYE UTÁN AVATKOZHATNAK KÖZBE! -nem tudom hány van ott... de bármelyik jelzésére beavatkozhatnak, DE HA EGYETLEN "BÍRÓ" SEM JELEZ... AKKOR AZ A "MOZDULATSOR" -VAGY "MOZDULATLANSÁGI SOR"... A SPORTESEMÉNY ÉS A BEMUTATÓ RÉSZE!!!!!!!!!!! -2- Nagyon helyesen az edző lépett közbe, mert a "sportbírók azt nem tudhatták hogy ez a "mozdulatlansági rész" EZ NEM RÉSZE A VERSENYBEMUTATÓNAK! Sőt!!!! ezt a "vizimentők SEM TUDHATTÁK"!!! vagyis ezt a mozdulatlansági sort csak és csakis az EDZŐJE TUDHATTA HOGY "NEM A VERSENYFELADAT RÉSZE"!!!!!!!!! -3- A vizimentők az edző közbeavatkozása után AZONNAL KÖZBELÉPTEK!!!... HISZEN MÁR NEM VERSENYRŐL VOLT SZÓ, MERT VALAKI KÖZBEAVATKOZOTT A "BEMUTATÓNÁL"... /mint ahogyan a focipályára sem mehetnek a "rendfenntartók vagy az orvosok"... de ha egy "edző" vagy bármilyen idegen személy a pályára lép AKKOR AZ SPORTESEMÉNY MEGSZAKAD!!! ÉS CSAK AKKOR ÉS CSAIS AKKOR LÉPHETNEK BE A BIZTONSÁGI EMBEREK, VAGY AZ ORVOSOK stb!!! Úgy hogy nagyon aljas volt a HVH.HU! Énszerintem mindenképpen"sajtóetikai vizsgálatot kellene elindítani a HVG.HU ellen...
fraktoaster
2022. június 24. 10:33
Bírom megint a nagyarcú, önelégült "újságírót", aki ott se volt a helyszínen, de azért laikusként jól megszakérti a témát... HVG.... (N)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!