Már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik

2022. június 12. 12:59

A migrációs válságot megnyugtatóan megoldottuk? Vagy a terrorizmust, a klímaproblémát, a járványokat?

2022. június 12. 12:59
null
Gelencsér András
24.hu

(...) „A tudománynak nem az a dolga, hogy optimista vagy pesszimista legyen, hanem az, hogy világossá tegye a tényeket. Egyébként az úgynevezett klímapánik már a 2000-es évek elején beköszöntött: a 2003-as európai hőhullám rázta fel először a közvéleményt, mert annak nagyon sok halálos áldozata volt. 2008-ra megérkezett a pénzügyi válság, aztán a migrációs válság, de az sem választható el a klímaváltozástól, mert a nagy migrációs hullámhoz vezető folyamatok a 2000-es évek elején már megkezdődtek a Közel-Keletet sújtó rekordmértékű aszály és a terméskiesés miatt.

A 2015-ös migrációs krízis után jött a Covid, most meg a háború. És ennek nyomában a totális válság, amelyben nagy döbbenetünkre minden baj összeadódik.

Ezt az eszkalációt a tudomány már előre látta. Ha nincs is ez a háború, egy bő évtizeden belül a nyersanyaghiány akkor is utolért volna minket. Mit nem tudtunk? Miért vagyunk megdöbbenve? Tudtuk, hogy az erőforrások egyenlőtlenül vannak elosztva, hogy egyre rosszabb minőségű ásványkincseket tudunk egyre nagyobb ráfordítással kitermelni, miközben egyre több kellene belőlük; főleg a csillagháborús fejlesztési tervekhez, amelyekkel sem a kitermelés, sem a logisztika nem tudja tartani a lépést.

Amikor arról beszélünk, hogy klímaválság van, Covid-válság van, háborús válság van, gazdasági válság van, többnyire elfelejtjük, hogy ezek ugyanannak a globális válságnak a különböző megjelenési formái.

Mint egy gyógyíthatatlan rákos betegség: a rák az alapprobléma, az pedig már csak a következmény, hogy hol jelenik meg éppen egy áttét.

Tehát nem úgy néz ki a dolog, hogy ha legalább az egyiket megoldjuk, akkor megmenekültünk?

Nem, ráadásul még egyiket sem oldottuk meg. Többnyire a válság egy új formája írja felül az előzőt, és akkor az már kevésbé lesz fontos a köztudatban. A migrációs válságot megnyugtatóan megoldottuk? Vagy a terrorizmust, a klímaproblémát, a járványokat?”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2022. június 13. 20:00
Nem mindegy? 1es total fertility rátával két nemzedéken belül úgyis kihalunk. Hogy utánunk a cigányok mihez kezdenek, az meg nem érdekel.
Layka
2022. június 13. 18:59
Az uránnal kapcsolatos kérdéseket kezdik itt eloszlatni. És a többi? Pl a foszfor amiről beszél?
Szilágyi Miklós
2022. június 13. 09:28
Az összeomlás elsősorban a 3. világot érinti. Itt idézett elő a háttérhatalom brutális népességgyarapodást az élelemtermelés, tiszta ivóvíz szegényes adottságai ellenére. Itt nálunk kb annyi, hogy nem lesz mindenkinek autója, és nem tudjuk felfűteni a kérót télen 28 fokra, csak 20-ra. Ez kibírható, nekem pl. így telt a gyerekkorom. Egy utcában csak 2-3 embernek volt autója. És sajnos nem tudunk sok mindent tenni a 3. világ éhezőiért, mivel nálunk sem lesz dőzsölés.
bunko_jobbos
2022. június 13. 07:55
Elolvastam az egészet már régebben. Nagyon sok igazságot mond. Amiket eddig én is ismertem, bár nem mindet. De valahogy mégis valami világvégeszektás hangulata van, kb. azt sugallja, hogy nem érdemes semmit csinálni. Aztán ha meg tévedett, akkor nem csináltunk semmit 50 évig, m ert rá hallgattunk. Egy konkrét tévedése viszont biztosan van a cikknek: az urán tényleg csak 50-60 évr lenne elegendő, ha mindenki áttérne rá. AZONBAN a gyorsneutronos technológiával meg 2000 évig lenne elég, és akkor ott van még a tórium, ami 3-szor gyakoribb anyag. Itt egy érthető összefoglalót írtam még anno: https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2019/10/16/atom-_vs_fuzios_eromu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!