Miért korlátozott az ellenzék hatóképessége?

2022. június 03. 14:45

Az ellenzékiség kérdése Magyarországon messze túlmutat április 3-dikán.

2022. június 03. 14:45
null
Csizmadia Ervin
Jelen

„A választások óta eltelt időszakban temérdek elemzés jelent meg az ellenzéki vereség okairól. A legtöbb elemzés azonban, sajnálatos módon, szinte csak az ellenzéken belüli törésvonalakra és belső konfliktusokra koncentrált (ami persze egy lehetséges megközelítés), és a kérdést nem próbálta kiemelni az aktualitásból. Holott az ellenzékiség kérdése Magyarországon messze túlmutat április 3-dikán. Az ellenzéket az egész pártrendszer felől érdekes vizsgálnunk.

Önmagában is elgondolkodtató, hogy az ellenzék szerepét az elemzők jelentős része mégis, mint ellenzéki problémát jelöli meg. Holott – ez lesz ennek az írásnak a fő mondanivalója – az ellenzék nem önmagában álló szereplő, hanem (jó esetben) nagyon is komoly hatással van a kormánypártra. Az lesz az állításom, hogy most ez egyáltalán nincs így: az ellenzék nem akarja/tudja befolyásolni a kormánypártot, illetve a kormánypárt az ellenzék tevékenységében semmi megfontolandót nem talál.

Kormánybefolyásoló értelemben »jó« ellenzékre tehát nem pusztán csak azért van szükség, hogy ezáltal kielégüljön az ellenzéki pártok vezetőinek, tagságának és szimpatizánsainak igénye, és végsősoron legyőzzék a kormánypártot. »Jó« ellenzékre azért is szükség van, hogy a kormányzás kívülről folyamatosan új impulzusokat kapjon. A jó ellenzék tehát két szerepben van. Egyrészt saját maga, másrészt a pártrendszer egy része. Arról sokat tudunk, milyen az ellenzék önmagában. Arról kevesebbet, milyen, mint egy tágabb rendszer része.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. június 04. 18:21
a magyarorszagi ellenzek egy hazaarulo , nemzetgyulole tarsasag aki a magyar Nepert jot amiota letezik meg nem csinalt !
istvanpeter
2022. június 04. 10:31
De ne szépítsük a dolgot, kétharmados kormánytöbbség mellett az ellenzéknek semmiféle önálló érdemi döntése sem lehet. Ugyanakkor, minden további nélkül támogathatja a többségi döntéseket és finoman még bizonyos módosításokat is elérhet.
józan paraszti ész
2022. június 04. 00:55
" a kormánypárt az ellenzék tevékenységében semmi megfontolandót nem talál." Ez nem a kormánypárt, hanem az ellenzék hibája.
Nyugati Ádám
2022. június 04. 00:20
Az MSZP-SZDSZ páros abban reménykedett, hogy az 1980-as évek elejétől egészen 2010-ig az MSZMP, majd az MSZP-SZDSZ és társutasai közül meggazdagodott milliárdosok és külföldi támogatóik eléjük gurítják ki a vörös szőnyeget. Ez nem jött be. E helyett megkapták Gyurcsányt és a még nála is kapitalistább Bajnait, megágyazva ezzel a 16 éves, sőt nagy valószínűséggel még két-három ciklusra a több mint 2/3-nak. Az egész liberál-bolsevik garnitúrának annyi esze sem volt, hogy az adott feltételrendszerben és az ország gazdasági állapotát felmérve kiszámítsa, hogy mekkora veszteséget okoz az EU-hoz való csatlakozás. Persze a 2002-ben regnáló garnitúrától, különös tekintettel a pénzügy-miniszterekre és MNB elnökökre ilyet felesleges is lett volna elvárni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!