Számít, hogy főispán vagy megbízott?

2022. június 23. 07:47

Aki azzal vádolja emiatt a kormánymegbízottak átnevezését, hogy ez valami múltba révedés és hátrafelé tekintgetés, nem is tévedhetne nagyobbat, és csak saját eszmetörténeti képzetlenségét fitogtatja.

2022. június 23. 07:47
null
Bódi Ábel
Bódi Ábel
Kontra

„A napvilágot látott javaslat szerint a kormánymegbízottak főispánná, a megyék vármegyékké neveztetnének át. Miért fontos lépés ez, miért sír a balliberális sajtó, és mi szükség van egyáltalán erre? Cikkünkben igyekszünk választ adni a közvéleményt megmozgató kérdésekre. 

A rosszmájúak jöhetnek a szokásos hőbörgéssel, hogy „nem lesz olcsóbb a kenyér”, meg hogy „hátra megyünk, és nem előre”. Nem mindegy persze, hogy mi az irány, és attól még lehet valami előremutató, mert nem a progresszív politika felé tart.

Aki azzal vádolja emiatt a kormánymegbízottak átnevezését, hogy ez valami múltba révedés és hátrafelé tekintgetés, nem is tévedhetne nagyobbat, és csak saját eszmetörténeti képzetlenségét fitogtatja.

A progresszív ideológia sosem a jelenben létezik, hanem mindig meghaladja azt, utópisztikus és végül önmagát meghaladva válik posztmodernné. Talán így jellemezhető legjobban a XIX. század közepétől felbukkanó óliberalizmus, amely mára a saját farkába haladó nyugati woke-ká vált.

Amikor ugyanis a gondolkodásmód centrumában nem áll más, csak a haladás, akkor elkerülhetetlen, hogy a vég nélküli hajsza kazánjába az egyén végül saját magát betáplálva vessen véget a létezésének. Ez érhető tetten azon individuumokban, akik magukat sem nemük, sem emberi mivoltuk behatárolásában nem képesek behatárolni. Ez a haladás, amely az ősidőktől kezdve kísérti az embert (Éva is engedett a kígyónak, mikor az arra buzdította, hogy haladja meg az Úr rendelését).

Mielőtt azonban megnéznénk, miért is fontos a főispán titulus, tegyünk különbséget a haladás és a fejlődés között. Pongyola leszek, és most a tárgyhoz való ragaszkodás miatt annyit mondok, hogy míg előbbi mindig gyökértelen, és az ideára húzza a valóságot, addig utóbbi organikus, folytonos, és a realitásból ered.”

Nyitókép: A régi Vay-kastély emeletes, erődszerű épülete. Golopy Gáspár, Abaúj vármegye egykori alispánja építtette 1590 körül, reneszánsz stílusban. Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2022. június 23. 15:35
Következik a vitézi cím örökölhetősége.
GyurkaPista
2022. június 23. 15:17
kedvencem a témában, hogy azoknak van a legnagyobb pofájuk, 2 azaz kettő darab feudális elnevezés visszavezetésével - miközben strukturális változás ezáltal nem lesz - akik imádják pl angliát, magyarként imádnak oylan országban élni, ahol egy 96 éves öregasszony a király(nő) akinek a szülinapját sok pénzen, hatalmas csinnadrattával ünneplik évről évre, akinek a vagyona nem forintban hanem angol fontban mérve is milliárdos tétel, kastélyaik vannak, rengeteg cseléddel benne... Ezek persze rendben vannak, ez így normális, az viszont sötét középkor, ha itthon csupán két szót átneveznek arra, ahogy 1000 évig hívtuk őket...
Pelso j.
2022. június 23. 13:45
Nem, Ábel, légy nyugodt, pl én nem tartom a kormánymegbízottak átnevezését múltba révedésnek és hátrafelé tekintgetésnek, hanem szemfényvesztésnek és tematizálásnak valami mocsokról.
Trombitás Keresztély
2022. június 23. 10:36
Számít, hogy király vagy miniszterelnök? Számít, hogy szolgabíró vagy polgármester? Számít, hogy csendőr vagy rendőr? Számít, hogy huszár vagy honvéd? Számít, hogy cseléd vagy alkalmazott? Számít, hogy jobbágy vagy őstermelő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!