Az ún. „tényellenőr” szóban a legtöbben a „tényen” akadnak fenn

2022. június 01. 09:18

Mégis, engem a dolog „ellenőr” része zavar jobban. A karatés, aki soha nem győzött le senkit.

2022. június 01. 09:18
null
Tibi atya
Facebook

„Az ún. »tényellenőr« (fact checker) szóban a legtöbben a »tényen« akadnak fenn.

Mert ugye a ténynek a függőleges tengelyen van előzménye és következménye, a vízszintesen van kontextusa, ezek nélkül pedig nem érdemes értelmezni sem, hiszen nem több a pontnál, puszta adatnál, amit csak valamihez viszonyítva lehet meghatározni.

Nem vitatkozom ezzel, szerintem is így van.

Mégis, engem a dolog »ellenőr« része zavar jobban. Valahol a kommentekben olvastam, hogy a tényellenőr olyan, mint a karatés, aki soha sem győzött le senkit, de feketeöves, mert alapított egy saját iskolát, amiben a rangot magának adja.

A tényellenőrök lehet, hogy időben egybeesnek Donald Trump megjelenésével, de nem hinném, hogy miatta volt rájuk szükség. Hanem azért, mert a világ történéseit egy rettentő túlsúlyban lévő monolit médiakonglomerátum narrálja, ami a vitát üldözi, a másképp gondolkodót, a kérdezőt pedig két kategóriában dehumanizálja:

  • gonoszként, aki valamilyen morális deficittel él – náci, kirekesztő, rasszista, szexista, mind ismerjük a jelzőket, ahogy azokat is, akik érvek hiányában a megfellebbezhetetlen billogot osztogatják, ki tudja milyen jogosítványok alapján
  • fogyatékosként – hiszen van »a« szakértő, aki »a« tudomány álláspontját képviseli, ami vagy a progresszív álláspontot jelenti, vagy olyan kritikai szűrőkön kell átmennie, amiken 1) a progresszív eredményeknek nem, 2) amikről soha semmilyen általános konszenzus nem alakult ki, hogy valóban a tudomány eszközeivel jöttek létre, nem egyéb szempontok alapján

Ha pedig ezekbe a kategóriákba kerülsz, az egyet jelent a szociális halállal, a jutalmad a fenti két kategória függvényében megvetés és/vagy gúny lehet (az »és« kapcsolatban alakul ki az a kettős pozíció, amiben egyszerre vagy jelentéktelen mint szakmai hivatkozási alap, de nagyon jelentős, mint kulturális-közéleti: ilyenkor szakmai szempontból gúny illet, közéletiből megvetés).

Ez persze régóta így van. Ami az utóbbi évtizedben mégis különbség, hogy megjelentek azok a platformok, amiken a médiamonolit álláspontja (igaz, ma már sokkal kevésbé, mint 10 éve) szabadon kihívható. Egy demokratikus, plurális világban ilyenkor szellemi verseny, vita alakul ki, amiben az álláspontok építkezhetnek különböző tényekből, amiknek a vitatkozó felek különböző jelentőséget tulajdoníthatnak, a végső ítélet mégis a néző, olvasó fejében születik meg.

A diktatórikus tömbökben azonban ez elképzelhetetlen. Ott ellenőr van, aki majd jobban tudja. Nem érvek mentén kell elfogadni tőle bármit, hanem pusztán azért, mert ő mondja.

Az utóbbi években rengeteg, az életünket alapvetően meghatározó kérdésben éltek vissza a mennyiségi fölényükkel: meggyőző bizonyítékok nélkül el kellett fogadni, hogy a homoszexuálisok hasonlóan jó szülők; hogy minden a nevelés, semmi sem genetikailag determinált; hogy ha a számunkra kedves ország sérti meg más országok szuverenitását, az demokráciaexport, amit egyfajta hideg, racionális biztonságpolitikai szakértői (!) pozícióból kell vizsgálni, míg ha ezt a számunkra nem kedves teszi, akkor csakis morálisból szabad, és ha nem így teszel, ukrán gyerekek haláláért felelsz.

Végül – és azt hiszem, ez volt a legfőbb – el kellett fogadnunk, hogy 2 évig szobafogságban éltünk tök értelmetlenül, mindezt anélkül, hogy egy-két marginális kritikus hangot leszámítva bárki is elszámolt volna ezekkel az évekkel a szélesebb közönség előtt.

Hitelüket vesztették.”

Nyitókép: Lakmusz

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vseiko
2022. június 02. 07:40
Atyám, ezt a kannásbort tartsd meg......
kulalak
2022. június 01. 14:38
El kell olvasni az eredetit. Mandiner, X-et, de tüstént. Sebezhető a kommentfal és könnyű préda.
Mr.Woof
2022. június 01. 10:02
Ez egy nagyon jó cikk. Biztosak lehetünk benne, hogy jó helyre kerültek a kicsik. https://telex.hu/foto/2022/01/06/szivarvanycsalad-egyedulallok-orokbefogadas-tegyesz
tevevanegypupu
2022. június 01. 09:47
Egyébként minden ellenőrzünk, számlát, hogy az ajtó be van-e zárva, a vasalót kihuztuk-e a konnektorból..jól irtunk-e meg egy levelet..akkor egy hirt, ami felkavarhatja a világot - jobb vagy baloldalon - szintén lehet ellenőrizni. Érdekes, rengeteg olyan államtitok van, amihez egy polgárnak, ami az államot eltartja semmi köze nincs, titokban tartják előtte, mert ha megtudja, esetleg tenne ellene..Bármi nem jelenhet meg..a probléma csak azzal van, hogy ki mondja meg, mi az amit tudhatunk mi az amit nem..és miért igen vagy miért nem.Egyszer ez, máskor az..Ki hazudhat és ki nem..A világot irányitják. Nem csak a jó Isten..Mindig igy volt, talán ezért létezik még az emberiség..ki tudja. És van, amit nem is akarok tudni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!