Coming HUN

2022. június 16. 06:19

A meccsre járás, a válogatottnak szurkolás, a labdarúgásban végzett munka inkább volt nálunk pokoljárás sokáig, semmint lélekemelő élmény.

2022. június 16. 06:19
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

„Első, a helyszínen átélt válogatott meccsem pont egy magyar–angol volt, 1988-ban, a Népstadionban, s bár gól nem esett és fura volt, hogy a lelátó az egyik oldalon csak félig épült meg, de megfogott a hangulat, Détári Lajos fenomenális játéka, a felső karéjban tomboló „tábor” látványa, lelkesedése. Így lettem meccs­re járó futballrajongó, majd hivatalból is ott voltam, dolgoztam megannyi válogatott mérkőzésen. Csakhogy a meccsre járás, a válogatottnak szurkolás, a labdarúgásban végzett munka inkább volt nálunk pokoljárás sokáig, semmint lélekemelő élmény.

Sorra buktunk el egyik selejtezősorozatban a másik után, megalázó és lelombozó eredmények követtek minden gyorsan ellobbanó fellángolást, 1986 és 2016 között, harminc éven át egyetlen nagy tornára sem jutottunk ki. Közben a nemzedékem tagjai meccsre kivitt kisgyerekből családapává öregedtek, s legfeljebb néhány barátságos mérkőzés vagy meddő, előzmény és folytatás nélküli bravúr volt a kapaszkodónk, ha visszatekintettünk erre a három évtizedre, amelynek mélypontján a Magyar Televízió egészen egyszerűen kijelentette, hogy nem hajlandó közvetíteni a válogatott találkozókat, mert a közvetítési jogok túl drágák, és ez már amúgy sem érdekli az embereket.

Amikor aztán 2003-ban az NB I-es bajnoki címről döntő meccsen a pályára özönlő szurkolók megverték a játékosokat, edzőket, s ugyanazon év őszén alig ötszáz néző előtt kikaptunk az észtektől az Üllői úton, úgy tetszett, a Végh Antal-i önbeteljesítő jóslat, miszerint a magyar futball beteg, sőt gyógyíthatatlan, íme beteljesedett, s immár nemcsak halálos beteg, de végleg ki is múlt. Eközben százával szűntek meg a sport­egyesületek, épültek be a futballpályák, fogytak el a játékosok, felgyorsult a már évtizedek óta zajló pusztulás az amatőr és utánpótlásfociban is.

(...)

A politika már nem is próbálkozott a kizárólag sikertelenséget és népszerűtlenséget jelentő magyar foci feltámasztásával. Egészen 2010-ig, s még azután is hosszú évekig szinte kizárólag gúny tárgya volt, hogy nem törődünk bele a pusztulásba, hogy bízunk az újrakezdésben. Hogy érdemes futballakadémiákat nyitni, stadionokat építeni, megpróbálni visszakapaszkodni a nemzetközi labdarúgás robogó vonatára, sőt először csak a nyomába eredni fél évszázados szakmai, infrastrukturális lemaradással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. június 16. 15:46
Mint a sokszor megrugdalt kutya, enyhe gyanakvással, de nagy örömmel fogadjuk a finom kaját.
OrangeOrder
2022. június 16. 09:37
Minden szava ül, így van. Persze van még bőven feljebb, de ugye nekünk nem hullik az ölünkbe semmi. Előbb egy stabil lengyel-szlovák szint, majd így tovább.
quantum
2022. június 16. 09:36
Szerintem is korai még a fékevesztett örömünnep. De ami szép az szép! Ünnepeljünk, Isten éltesse a válogatott focistákat és Rossi urat, hálásak vagyunk az utóbbi időben elért csodálatos eredményekért, de ne kiabáljuk el! Várjuk szerényen a folytatást.
csakirok
2022. június 16. 08:17
Most jön a hét bő esztendő. Reméljük, hogy a bőség addig tart, amíg szűkölködtünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!