A „mi-ők” különbségtételről

2022. június 12. 17:19

Fehérek és a feketék, nők és a férfiak, heteroszexuálisok és homoszexuálisok, nyugatiak és keletiek, fővárosiak és vidékiek, városiak és falusiak, oroszok és ukránok.

2022. június 12. 17:19
null
Szabados Ádám
Divinity

„Az emberek közötti konfliktusokért sokan a »mi-ők« megkülönböztetést teszik felelőssé. Az érvelésük logikája egyszerű. Aki »mi és »ők« kettősségében gondolkodik a világról, az szétválaszt, aki szétválaszt, az pedig össze is ugraszt. Sokkal jobb lenne ezért a világ, ha nem gondolkodnánk »mi-ők« kettősségekben. Ha van a »mi« és vannak az »ők«, akkor a »mi« és az »ők« előbb-utóbb óhatatlanul egymás ellen kezdenek harcolni. Ez történik a klikkek, a pártok, a nemzetségek, a törzsek, a népek és a nemzetek esetében. Ezt látjuk a fehérek és a feketék, a nők és a férfiak, a heteroszexuálisok és a homoszexuálisok, a nyugatiak és a keletiek, a fővárosiak és a vidékiek, a városiak és a falusiak, az oroszok és az ukránok között. Ez történik minden alkalommal, amikor »mi és ők”-re osztjuk az embereket.

Elismerem, van ebben némi igazság. A tuszik és a hutuk közötti különbségek felnagyítása egyenesen népirtáshoz vezetett, de említhetnénk a törökök és örmények, vagy a szerbek és a bosnyákok közti feszültségeket is. Vagy akár a zsidók megsemmisítését. A népek közti háborúk lajstroma is hosszú.

Amiről a fenti gondolatmenet terjesztői nem vesznek tudomást, az viszont az, hogy a konfliktusok gyökere lehet éppen a különbségek mesterséges eltörlése is,

amikor az eltérő önazonosságokat valamiféle virtuális öntőedényben próbálják egybeolvasztani. A délszláv népeket egyesítő jugoszláv eszmét a többiek a szerbek bekebelezési kísérleteként élték meg, és a kísérlet háborúba torkollott. Amikor a Szovjetunióban az ukrán és orosz szovjet köztársaságok forrtak szövetségbe, ukránok milliói haltak éhen, és ez olthatatlan vágyat teremtett bennük az orosz néptől való távolságra. Az Európai Unió olvasztótégelye is mind több feszültséget okoz a kisebb nemzetekben.”

(A ruandai népirtás áldozatairól emlékeznek meg a ruandai főváros, Kigali Amahoro Stadionban 2019. április 7-én. Huszonöt éve, 1994. április 6-án kezdődött a második világháború utáni egyik legsúlyosabb népirtás Ruandában, ahol körülbelül száz nap alatt hutu szélsőségesek mintegy 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert mészároltak le.MTI/EPA/Kurokava Dai)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2022. június 13. 21:25
Egyetértek, azzal kiegészítve, hogy ma az erőt a szorgalom és a tudás jelenti a fejlettnek mondott világban. A természeti erő alkalmazását ma a törvények tiltják és alkalmazását büntetik. Éppen ezért mondható ki: csak a munka és tudás alapú társadalom az, ami a fejlődést és a jólétet biztosítja. Szociális juttatásokat csakis ebből lehet finanszírozni.
istvanpeter
2022. június 13. 11:52
Az alaphelyzet az, hogy a dolgok, az élőlények és minden más is különbözik egymástól, ami vagy jó, vagy nem. A valóság elfogadása és a vele való együttélés nem is olyan egyszerű, de a tényleges jellemzők nem hagyhatók figyelmen kívül.
OszkárOszi
2022. június 13. 10:18
"Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban." "...én az Atyámban vagyok, ti énbennem, én pedig tibennetek."
Kormánypárti1
2022. június 12. 19:37
Azon kívül, hogy ez egy szarfűrészelés volt, mi volt? Esetleg tiltsuk be a mi, ők névmásokat? Vagy mire gondolhatott a költő, amikor egyszerre szidja a megkülönböztetést, meg az asszimilációt? Hülye. Így egyszerűen. Mert sosem a különbözőségekkel van a probléma, hanem azokkal a szarházi mocsadékokkal, aki azt felhasználják, kiprovokálják az abból származó konfliktust. Ezek nélkül a büdösgecidisznók nélkül, csupán csak szemlélnénk egymás különbözőségét! Persze lehet hogy csak távolról, de az miért rossz? De!! Amíg a szarkavarók például nem szabadultak el Jugoszláviában, addig még vegyes házasságokban is jól elvoltak másmilyen nemzetiségűek. Csakhogy a szarkavaróknak, élősködőknek az ilyesmi sose tetszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!