Ukrajnáról és Lengyelországról higgadtan

2022. május 09. 17:47

A jelenlegi feszült helyzetben tombolnak az érzelmek, nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is.

2022. május 09. 17:47
null
Németh Zsolt
orszagut.com

„Az ukrajnai háború megítélésének eltérő hangsúlyai próbára teszik a történelmi magyar–lengyel barátságot. Mértéktartásra van szükség, nem feledve, hogy az ukrán nép európai integrációja közös érdek, s ennek keretében kell a kárpátaljai magyarság jogait is garantálni.

A magyar parlamenti többség külpolitikája egyszerre áll a nemzeti összetartozás, a jó szomszédság, a magyar–lengyel barátság és az euroatlanti szövetség talaján, amelyek egyaránt a magyar államrezon elidegeníthetetlen részei. Mivel az ukrajnai háború kapcsán hazánk és nemzetünk helyzetéből következő érdekeinket következetesen képviseljük, időnként vitáink keletkeznek, nemcsak Kijevvel, hanem Varsóval vagy akár Washingtonnal is.

Nem azonosulhatunk azonban egyetlen olyan narratívával sem, amelyik antagonizálja a magyar–lengyel vagy a magyar–ukrán viszonyt, vagy szembehelyezi a magyar közvéleményt a NATO-val.

Ezt azért fontos egyértelművé tenni, mert a jelenlegi feszült helyzetben tombolnak az érzelmek, nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. Mivel – ellentétben egyes híresztelésekkel – hazánkban szinte korlátlan a sajtószabadság, mindez a sajtóban is minden kontroll nélkül csapódik le. A jobboldali, konzervatív sajtóban is, sőt csak ott igazán. Az érthetően, de nem mindig bölcsen indulatos publicisztikákat azonban nem szabad összekeverni a megválasztott parlamenti többség és az általa hamarosan felhatalmazásra kerülő kormány higgadt, megfontolt és racionálisan hazafias politikájával.”

Nyitóképen Orbán Viktor és Andrzej Duda a Budai Várban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. május 10. 12:53
Az a helyzet, hogy jelen helyzetben, amikor kényszerítés, föderalizálás és gyarmatosítás alatt állunk, nem engedhetjük magunkra sem az USA-t, sem az idegenszívű brüsszeli elitet! Sorompó. Vörös Vonal! Ha szükséges, HUXIT annak érdekében, hogy elkerüljúk a háborút! Nem kell nekünk agyatlan euroatlanti seggnyalókként, sem moszkovitaként beszállni a harmadik világháborúba!
Senye Péter
2022. május 10. 12:27
"...ukrán nép európai integrációja közös érdek" - majd az oroszokkal együtt.
DoomGuy
2022. május 10. 11:57
Elolvastam. Kár volt.
koronaszepe
2022. május 10. 08:57
Vissza kellene fogni a csahosokat, Zsolt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!