Tanulatlannak kuss?

2022. május 20. 18:58

Szórakoztató, hogy ugyanazzal az ötlettel áll elő a CEU, mint 2014-ben az akkori Jobbik.

2022. május 20. 18:58
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Felmérés készült az évekkel ezelőtt szívszaggató módon elüldözött, ám rejtélyes módon jelenleg is a Nádor utcában viruló CEU Demokrácia Intézetének megrendelésére, melynek keretében egy roppant demokratikus kérdést is feltettek: »Mennyire értene egyet Ön azzal, hogy csak azoknak legyen szavazati joguk, akik elvégezték az általános iskolát?«

Egyrészt szórakoztató, hogy ugyanazzal az ötlettel áll elő a CEU, mint 2014-ben az akkori Jobbik, majd 2017 óta következetesen Dúró Dóra (nyilvánvalóan nincs helye finnyáskodásnak és antirasszizmusnak, ha vélt Fidesz-szavazóktól kéne megvonni a választójogot), másrészt a felvetés eleve értelmezhetetlen, tekintve, hogy a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is rendelkezik az általános és egyenlő választójogról, plusz az Európai Unió Alapjogi Chartája is előírja ezt az európai uniós választások vonatkozásában. Magyarország mindennek mintaszerűen megfelel, ahogy az rendes jogállamhoz illik – erre jön a fényességes demokráciabajnok CEU, és kelti a hangulatot, hogy nem ártana-e itt esetleg némi jogfosztás. Nem kéne-e kitagadni az ország politikai közösségéből egy eleve marginalizált csoportot.

Ezzel együtt a válaszadók egyáltalán nem idegenkedtek a gondolattól: a kormánypártiak 59 százaléka, az ellenzékieknek pedig egyenesen 68 százaléka pártolná az iskolázottsági cenzust; utóbbiak többnyire abban a szilárd meggyőződésben, hogy az aztán valóságos csodafegyver lenne a Fidesz ellen. Hiszen hogy megcsappanna mindjárt a szavazótábora!

Akkor lássuk a tényeket. 2011-ben 417 ezer, 2016-ban 270 ezer 15 év feletti magyarnak nem volt alapfokú végzettsége, tehát kiindulhatunk abból, hogy számuk mára tovább csökkent, nem is kevéssel. Különös tekintettel arra, hogy többségük már 2016-ban is a 75 év feletti korosztályba tartozott; ők egyébként tipikusan azok, akik a háború alatt voltak általános iskolás korúak, majd esetleg még jól ki is lettek telepítve, hogy azután végigdolgozzák egész életüket, apránként kapaszkodva felfelé, netán felnevelve néhány első generációs értelmiségit. Ne tegyünk nagyobb összegeket arra, hogy tájékozatlanabbak és ostobábbak, mint egy mégoly jóravaló, most érettségiző ifjúdékás.

Nagyságrendileg tehát mostanra (konzervatív becsléssel) 150-170 ezer körüli iskolázatlan választópolgárt feltételezhetünk, akik közül mellesleg 18 ezren jelenleg is foglalkoztatottak, azaz adófizető, GDP-t termelő munkásemberek – nem biztos, hogy lényegesen megvezethetőbbek, mint egy nyolc osztállyal rendelkező, ámde sajnos le- és szétcsúszott alkesz. És nem biztos, hogy kevesebb joguk van beleszólni a parlament összetételébe, mint egy gyerekkora óta Angliában élő elsőszavazónak.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. május 23. 08:24
Tessék a szavazást egy intelligenciateszttel összekötni. Aki a szavazás napján megugorja az átlagos pontszámot, az szavazhat.
Gèbi
2022. május 21. 20:43
Hagyjuk már ezt a szavazósdis baromságot! Vegyük már észre hogy az emberek többsége nem párt programokra szavaz hanem érzelmi alapon. Az a bolond aki nem ismeri el, hogy a demokráciának nevezett ostoba fikció nem másról szól mint arról, hogy két idióta simán leszavaz egy zsenit.
olajfa1
2022. május 21. 11:17
Teljesen jogos ez az írás! Amúgy meg az élettapasztalatomból tudom mondani, hogy nekem volt "6 elemis" idős kollegám, aki sokkal többet tudott a SZAKMÁRÓL IS!!! -a napi életről meg fényévnyivel többet- mint a "jólképzett diplomás szakember"... Talán még annyit, hogy amire a "CEU" illetékesei gondolnak... NA AZOKNAK MINDNEK VAN 8 OSZTÁLYT IGAZOLÓ PAPPÍRJUK! MÉG AKKOR IS HA A "BIZONYÍTVÁNY" szót SEM TUDJÁK ELOLVASNI!!!... mert ilyen kollegám is volt!... -sőt! ő jött a nyugdíjba vonult '6elemis helyére" mert a 'jólképzett diplomás szakember vezető -vérvörös segédlettel diplomázva-' úgy döntött hogy ha a "6elemis el tudja végezni azt a munkát... akkor a 8 általánosos" is... Hát... igen! matematikailag a 8 az nagyobb szám mint a 6... csak éppen közben a TANÁROK TUDÁS SZÍNVONALÁNAK AZ "EMELKEDÉSÉT"... nem tudta értelmezni, mert a diplomához ilyen bonyolult összefüggések értelmezése már nem tartozik hozzá... hát'... ennyikét a magyar oktatáspolitikáról...
istvanpeter
2022. május 21. 10:51
Érdekes és aggasztó, hogy a fasiszta gondolatok és javaslatok egyre gyakrabban kerülnek elő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!