Nem kérdés, hogy fel kell fegyverezni Ukrajnát

2022. május 05. 17:39

Joe Biden egy megtámadott országot fegyverez fel, Vlagyimir Putyin pedig halált és pusztítást hoz rá.

2022. május 05. 17:39
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Az »eszkaláció« szót emlegeti mindenki, és már nem csak azt értik alatta, hogy Moszkvában folyton atomcsapásokról és a harmadik világháborúról beszélnek. Európában és az Egyesült Államokban azon aggódik a sajtó és a politikai körök nem elhanyagolható része, hogy Joe Biden és Vlagyimir Putyin párhuzamosan eszkalálják a helyzetet. Előbbi azzal, hogy még komolyabb katonai támogatást nyújt Ukrajnának, az utóbbi azzal, hogy hagyja, a környezete minduntalan a közelgő apokalipszisről beszéljen.

Pedig mi sem áll távolabb az igazságtól, mint egyenlőségjelet tenni az orosz és az amerikai elnök közé. Joe Biden egy megtámadott országot fegyverez fel, Vlagyimir Putyin pedig halált és pusztítást hoz rá. Az egyik védi a szabadságot, a másik el akarja tiporni. Az egyik a nemzetközi joggal összhangban cselekszik, míg a másik felháborítóan semmibe veszi azt. Alapvetőek a különbségek, de nagyobb gond is van, mint ez az erkölcsi zavar.

A kettős eszkaláció elképzelése valójában az orosz elnök érdekeit szolgálja. Washingtonban ez ahhoz vezet, hogy sokan tiltakoznak az Ukrajnának történő fegyverszállítások ellen, azzal a felkiáltással, az Egyesült Államoknak nem szabad hagynia, hogy belerángassák egy olyan háborúba, ami csak az Európai Uniót és az ukránokat érinti, akiknek egyébként saját maguknak kellene megvédeniük magukat Vlagyimir Putyinnal szemben.

Az orosz elnök nyilvánvalóan ezt szeretné, ezért próbál félelmet kelteni a harmadik világháború kísértetével. Európában pedig az az érdeke, hogy a háborút amerikai-orosz kötélhúzásként állítsák be, amelyben Európának kellene semlegesnek maradnia.

„Ne váljunk az Egyesült Államok segédcsapatává” – megy a zúgolódás, ami a háború előrehaladtával egyre hangosabb lesz, és amivel szembe kell állítani a tényeket. Az Európai Unió azonnal megértette, ha hagyják, hogy Vlagyimir Putyin elfoglalja Kijevet, akkor azután neki fog látni, hogy megvalósítsa a régi álmát: a cári birodalom visszaszerzését. Egész Európa stabilitása került veszélybe, ezért fegyverezték fel a huszonhetek az ukránokat, amilyen gyorsan csak tudták, miközben Joe Biden az Atlanti-óceán túloldalán ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államok nem küld katonákat az ukrán harctérre.”

Nyitókép: PETER ZAY / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. május 06. 14:21
USA-t csak Kína és észak Korea és az oroszok együttesen tudnak legyőzni a sajt fegyverükkel
Ildikó99
2022. május 06. 14:21
USA-t csak Kína és észak Korea és az oroszok együttesen tudnak legyőzni a sajt fegyverükkel
rúzabandi
2022. május 06. 12:35
A felfegyverzés ugyancsak halált hoz és oszt te idióta liberális barom! Fene a kur.a anyádat hogy ilyet le mersz írni és a magadhoz hasonlók még ulyságírónak merik nevezni magukat!!
mokány
2022. május 06. 11:15
EZ KI EZ ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!