Szétesés után egymással veszekszik az ellenzék

2022. május 03. 14:05

Nagy vesztesek küzdenek a túlélésért.

2022. május 03. 14:05
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin
XXI. Század Intézet

„A május végén felálló 5. Orbán-kormánynak ismét stabil, kétharmados parlamenti többsége lesz, ezzel szemben az ellenzéki oldal minden eddiginél fragmentáltabbá vált: soha nem volt ennyi frakció az Országgyűlésben. Az Egységben Magyarországért nevű szivárványkoalíció – a parlament megalakulásával – szétesett, a hatpárti együttműködésből hat különálló, egymással versengő frakció született. A következő ciklus legnagyobb vesztese a Jobbik és az MSZP lett, előbbi helyzetét a Mi Hazánk Mozgalom bejutása nehezíti, utóbbi pedig történetének legkisebb létszámában lesz jelen. Az LMP szintén tovább zsugorodott, illetve kiszolgáltatott helyzetbe került, hisz Gyurcsány Ferenc »segítsége« nélkül frakciót sem tudott volna alakítani. A Demokratikus Koalíció versenyelőnyhöz jutott, de részben nyertesnek érezheti magát az először bejutó Momentum, illetve a Párbeszéd is, amely úgy tudta növelni képviselőinek számát, hogy társadalmi támogatottsága továbbra sincs.

A XXI. Század Intézet elemzése a következő ciklus erőviszonyait mutatja be, értékelve az ismét egymással versengő ellenzéki pártok veszteségeit és részsikereit. Az elemzés rámutat továbbá arra, hogy a megalakult Országgyűlés első napján az »obstrukciós« botránypolitika megbukott, a Momentum magára maradt, Hadházy Ákos akciója pedig kudarcba fulladt.

Napra pontosan harminckét évvel az első szabadon választott Országgyűlés megalakulása (1990. május 2.) után tették le esküjüket a 2022-es választásokon mandátumot nyert képviselők, ezzel megalakult az új Parlament. Áder János köztársasági elnök – a szokásjognak és a demokratikus normáknak megfelelően – Orbán Viktort, a választáson kétharmados győzelmet arató Fidesz–KDNP-pártszövetség listavezetőjét bízta meg kormányalakítással, házelnöknek pedig ismét Kövér Lászlót választotta meg az Országgyűlés.

Az április 3-án megtartott választás történelmi vereséggel zárult az ellenzék szempontjából, míg a kormánypártok politikai és szervezeti stabilitása megmaradt, sőt növekedett. A Fidesz–KDNP-pártszövetség 135, az Egységben Magyarországért hatpárti lista 57, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 6 képviselői helyett szerzett, illetve egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandinka
2022. május 03. 15:04
Nincs veszekedés. Pofa súlyba, az van. Még nem fogták fel a táncrendet. Amit látunk az a kimúló organizmus akaratlan izomrángásai.
zakar zoltán béla
2022. május 03. 14:52
A kép mindent elárul.
annamanna
2022. május 03. 14:44
"A baloldalon – hasonlóan a két évvel ezelőtti állapotokhoz – egymással versengő kispártok találhatók, amelyek közül a legstabilabb és anyagi értelemben is legerősebb Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb esélye arra, hogy az MSZP-t és a Párbeszédet részben beolvasztva újraszervezze a baloldalt, a Jobbik, az LMP és az MSZP pedig vélhetően a túlélésért fog küzdeni." Namost akkor az MSZP beolvad vagy a túlélésért küzd? Mert ha beolvad, akkor csak két párt van, ami valószínűleg nyomtalanul eltűnik: az LMP és a Jobbik. Pontosabban a Jobbik szavazóit felszívja a MH, az LMP pedig Schmidt Mária fiának egyszemélyes pártocskája lett, teljesen nulla szavazói bázissal és értelmetlen létezéssel. A Momentum korosztályi pártként talán kitart (egy ideig), a többit meg egyesíti a DK, oszt jónapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!