Az ellenzék Stockholm-szindrómája

2022. május 09. 16:07

Nem azért buktunk meg, mert az ellenzék túlságosan rendszer- vagy Orbán-kritikus volt.

2022. május 09. 16:07
null
Lendvai Ildikó
hvg.hu

„Megesik, hogy valaki mások fogságába esik. A politikában is előfordulhat ilyesmi. Ez még nem a vég: ebből ki lehet szabadulni. Az igazi baj akkor jön, ha a fogoly beleesik a közismert Stockholm-szindrómába. Sokkolva a frusztráló tehetetlenségtől, elkezd azonosulni rabtartói nézőpontjával. Legyőzhetetlennek tekinti őket, akarva-akaratlanul kezd megfelelni az elvárásaiknak.

Kutatók szerint ez a jelenség a foglyul ejtések 27 százalékában is megtörténhet. Az áldozat akár úgy is érezheti – családon belüli erőszak esetén ez nem ritka –, hogy megérdemli a sorsát. Az elnevezés onnan származik, hogy Stockholmban egy esetben a bankrablók túszai öt nap lelki terror, agymosás után már maguk is igyekeztek meggátolni a kiszabadítási akciót. Később megtagadták a tanúskodást is.

Az ellenzéket ma két veszély fenyegeti. Az egyikről sok szó esik: ez a tanulságok levonása, illetve a változásra való képtelenség. A másikról kevesebb. Ez a Stockholm-szindróma: amikor a legyőzőink álláspontját fogadjuk el arról, mi is a baj velünk, és hagyjuk elfűrészelni értékrendünk gerendáit. Az ő magatartásukat, nyelvüket, világlátásukat látjuk érvényesnek, pusztán attól, hogy most ők a helyzet urai.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2022. május 10. 19:43
Demens vénasszony...
Tidal_wave
2022. május 10. 14:56
Margaret Thatcherről azt mondják még a kritikusai is, hogy nem csak Nagy Britanniát változtatta meg, hanem a saját ellenzékét is. A Labour többé már nem volt az, ami korábban. Orbánnak az ellenzéket még sajnos nem sikerült megváltoztatnia. Talán a következő 8 évben?
Agnieszka
2022. május 10. 14:29
Lehet, h. nem volt nyerő a parlamenti, a jó modort és ízlést mellőző viselkedésetek. Az üléseket a TV közvetíti, a Tordai cöf-cöfjétől volt sok emlékezetes pillanat. Volt a Fidesz is ellenzékben, ezt a cirkuszt nem csinálták.
Farkas Piroska
2022. május 10. 12:33
Egy rendesebb műfogsor nem ártana Ildikó néninek :)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!