Libsi? Libsevik? Libernyák?

2022. május 24. 08:53

Készítettem egy listát a szavakból, amiket a liberálisokra használunk.

2022. május 24. 08:53
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu

„Egyszer, még valamikor időszámításunk kezdete táján – de legalábbis jóval azelőtt, hogy a »Politikai Hobbista« nemhogy TV-műsor lett volna, hanem még magát a kifejezést sem alkottam meg – készítettem egy listát (már megint megy a listázás, tiszta nácizmus, mi?) azokból a szavakból, rövid leírással mindegyikhez, amiket a magukat liberálisnak vallókra manapság használunk. Azóta ráadásul születtek új kifejezések is, tehát bővült a lista; megérdemli, hogy szélesebb nyilvánosságot kapjon…

Kezdjük ez eredetivel!

LIBERÁLIS

A liberalizmus klasszikus, nemes eszméje a piaci szabad verseny, az állampolgárok társadalmi-gazdasági életébe történő minél kevésbé aktív állami beavatkozás alapvetően jobboldali gondolatát jelenti. A szorgalmon, tehetségen, képességeken alapuló előbbre jutásban hisz, ily módon sokkal közelebb áll a tradíciókat, a hagyományos értékeket fontosnak tartó, a tudással, kitartással elért, megérdemelt sikerek generációkon történő átörökítését valló konzervativizmushoz, mint az állami újraelosztásban hívő, a hátrányos helyzetűeket kizárólag a tehetősebbek áldozataként beállító, szocialista felfogással. Hogy ennek ellenére ez a két tábor hogyan talált egymásra, hogyan született a mai »szociálliberális« utópia, arról érdemes elolvasni Sebes Gábor szintén évekkel ezelőtti, de ma is aktuális, kitűnő írását. Egy biztos (sajnos): a klasszikus liberalizmus, ez az egykor előremutató vezérelv, amelyet magam is teljes mértékben vallok, mára egy teljesen kiüresedett, megmerevedett, dogmatikus »vallássá« degradálódott. Ahol a hívek megkövezéssel büntetik az elhajlókat, miközben saját eszméikkel kerülnek újra és újra antagonisztikus ellentmondásokba. A »liberális« vagy a »liberalizmus« mára szitokszóvá vált – köszönhetően azoknak, akik néhány évtized alatt teljesen eltorzították.

LIBSI

Az örök alap. Nehéz pontosan körülírni, hiszen mindenkinek mást és mást jelent. Eredetével, pontos jelentésével kapcsolatban is nagy a bizonytalanság. Egyes vélekedések szerint a »liberális« és a »bibsi« szavak összerakásából született. Utóbbi ugyebár a zsidókra használt, cigány – mások szerint spanyol – eredetű, általában pejoratív »biboldó« szó rövidítése. A libsi tehát egy liberális gondolkodású zsidó lenne – ami abból indul ki, hogy főleg a zsidók vallják ezt az eszmét, hogy ők szinte mindig liberálisok. Nos, ez egyszerűen nem igaz; sem Izraelben, sem az Egyesült Államokban – a két ország, ahol a legtöbb zsidó él –, egyáltalán nem homogén a zsidóság ideológiai elköteleződése. Sokkal életképesebb magyarázat, hogy a »libsi« egész egyszerűen a liberálisokra használt, pejoratív csengésű gúnynév. A »libsi« egy felszínesen szabadelvű, alapvetően a szélsőjobbos – »jobber« – ellentétének tekinthető figura. Általában felületes ismeretek, tudatlanság, akár nettó butaság jellemzi, nagyfokú öntudattal párosulva. Korlátozott szellemisége ellenére intellektuális és morális felsőbbrendűséggel, meggyőződéssel hiszi, hogy magasztosabb nézetből, másoknál jobban vizsgálja a világot, sőt, ő az igazság egyedüli birtokosa. Mindezt gyakran szóvirágokkal, bölcseletekkel próbálja nyomatékosítani, gyakorlati érvek helyett. Állandó közléskényszerrel, túlfűtötten képvisel minden olyan ügyet, ami a fennálló társadalmi renddel, annak többségi tagjaival szembeni harcos kiállásban nyilvánulhat meg.”

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2022. május 25. 09:44
Nincsen klasszikus liberalizmus, csak belgák vannak, a kibaszott küldetéstudatukkal, meg a rabolt pénzeikkel: a teljesség igénye nélkül, rabszolgakereskedelem, I.-II. v. h. Ukrajna stb
Kamcsatka5
2022. május 25. 09:40
A belgát kihagytad!
zolka50.50
2022. május 25. 08:13
libbant, libdroid
Vakfolt
2022. május 24. 21:49
Kedves Jeszy! "a klasszikus liberalizmus, ez az egykor előremutató vezérelv, amelyet magam is teljes mértékben vallok" Ez mi a faszom? Le kellene hántani a pátoszt most már erről is, és szembenézni a valósággal. Nincsen klasszikus liberalizmus, ahogy nincsen az a kommunizmus sem, ami mindig jót akart, csak mindig szar lett belőle, a "klasszikus liberalizmus" ugyanolyan hamu duma, mint a kommunista kiáltvány, a megtermelt javakból majd mindenki szükségletei szerint vesz és az oroszlánokhoz simulnak az őzek, meg a többi blabla, csak valahogy mindig munkatábor meg diktatúra lesz belőle. Nagyon egyszerű a kontrapróba, hol a bánatos világon lépett hatalomra a "klasszikus liberalizmus" és hol nem lett belőle az, hogy a jószándékú idiótákat félretaszítva, diktátorok kerültek hatalomra, illetve mint a "fejlett nyugaton" hol nem lett az, hogy a felszínen habos "klasszikus liberalizmus" elveit skandáló tetvek a takaró alatt nem a legótvarabb kirablást, rabszolgaságot és népirtást követték el? A legszörnyűbb az, hogy a "klasszikus liberalizmus" édes testvérével a kommunizmussal is igaz a fenti mondat. Le kéne lassan számolni ezekkel az illúziókkal. Kossuth, Széchenyi, Deák és a többiek liberálisnak képzelték magukat, de valójában a legkeményebb konzervatívok voltak. Az 1900-as évek elején minden párt liberálisnak képzelte magát, holott mai szemmel kérlelhetetlen konzervatívok voltak, na jó nem, a szabadkőművesek kivétel, ők már a komcsi Szamuely fiúkat vetítik elő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!