Az egyetlen út, ha a rendszer ellenzéke leszünk, nem a része

2022. május 04. 10:56

Bárki bármit mond is, a képviselő munkája nem csak az Országházban zajlik. A mai parlamenti viszonyok mellett pedig főleg nem ott kellene üldögélni.

2022. május 04. 10:56
null
Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Facebook

„Hétfőn megalakult az új Országgyűlés, rajtam kívül minden képviselő letette az esküt. Jól megfontoltam, tudatosan távol maradtam, nem kívántam legitimálni a rendszert azzal, hogy ünneplőbe öltözve meghallgatom Áder Jánost meg a választási bizottság elnökét, amint elmondják, hogy minden a legnagyobb rendben volt a választásokkal. Ugyanebből a megfontolásból nem vállalok semmilyen pozíciót az Országgyűlésben, még bizottsági tagságot sem, így ebben a ciklusban is én leszek a legkevesebbet kereső képviselő.

Tisztában vagyok vele, hogy a kivonulásnak lesznek az anyagiakon túlmutató következményei is, például újra jön a propaganda – múlt vasárnap az M1-en négyperces riport volt erről –, hogy én nem dolgozom, de felveszem a fizetésem meg a többi. Ezeken csak nevetni tudok, és akik követik a munkámat, azok tudják, mire gondolok. Az előző ciklusban évi legalább 70 ezer kilométert utaztam az ország minden szegletébe, számtalan korrupciós esetet bemutattam, összegyűjtöttem 680 ezer aláírást, aztán – mintegy mellékesen – megnyertem egy előválasztást és egy parlamenti választást. 

Bárki bármit mond is, a képviselő munkája nem csak az Országházban zajlik – a mai parlamenti viszonyok mellett pedig főleg nem ott kellene üldögélni, hiszen ott semmit nem lehet elérni. A fideszesek pontosan tudják ezt, hiszen pont ugyanazt kérik most rajtam számon a távolmaradásomat a »nem jár be a munkahelyére« mantrával, miközben 2010 előtt a szocialisták próbálták ezzel támadni a jelenlegi miniszterelnököt. Az MTI archívuma tele van ehhez hasonló közleményekkel, érdemes rákeresni. Pont annyira érdekel most ez engem, mint amennyire Orbán Viktort érdekelte annak idején. 

A lényegnél, a most felvállalt távolmaradásomnál maradva: sokan kérdezik, és mégis mit érek el azzal, ha lemondok a szereplési lehetőségről és a plusz pénzről? A kérdés költői, én is azt válaszolom rá: önmagában semmit! A kivonulás ugyanis nem egy eszköz, hanem az új ellenzéki politika egyik alapvetése. Nem lehet hiteles az az ellenzéki politika, amely elfogadja a jelenlegi, eltorzított rendszerben létrejött választási eredményt! Ahhoz, hogy leszámoljunk az eddigi kudarcok okaival és bármi újhoz kezdjünk, először is ki kell mondanunk, hogy mi a rendszer ellenzéke vagyunk, nem pedig annak része.”

Nyitóképen a magyar Parlament épülete. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. május 05. 06:42
Ahhoz, hogy valaki mint képviselö dolgozahsson, elöbb le kell tenni az esküt. Addig csak egy nagy senki vagy, és most már az is maradsz.
cleopatra
2022. május 04. 21:51
Te egy mocskos xarkupac vagy.
kohenmózsi
2022. május 04. 20:10
Hadsz@rházy egy korrupt, tolvaj disznó... Börtönben lenne a helye nem a parlamentben.
KBA98
2022. május 04. 18:05
Neked még a föld sem jár, ami alá elásnának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!