Azé az ország, aki letérkövezte

2022. április 08. 15:56

A valóságban az ellenzéki pártok cselekvéseit javarészt kényszerek alakítják.

2022. április 08. 15:56
null
Kele János
Kele János
24.hu

„Olvasom a kilométeres hosszúságú elemzéseket, hallgatom az interjúkat. Tengernyi Facebook-bejegyzésen és még több kommenten vagyok már túl. Hallgatom a podcastokat, beszélgetek a barátaimmal. Közülük sokan személyesen is rengeteg munkát tettek ebbe a kampányba. Ha tetszik, »lementek« vidékre éppen úgy, amint azt most sokan kérik. Mit kérik, egyenesen követelik.

Rengeteg új szempontot kaptam, miközben sok-sok régi – szerintem téves – benyomás is újra nyilvánosságot kapott. Akadtak a mezőnyben okos meglátások, érvényes kritikák, jó következtetések. És persze van kioktatás, kárörvendő »megmondtamozás« is. Összességében úgy látom: egy nagyon intenzív gyászfolyamat zajlik épp. 

Ebben a gyászfolyamatban mindenki más irányból, más ösztönzők mentén állítja fel az ellenzék problématérképét.

  • Nem kellett volna összefogni!
  • Gyurcsány többet vitt, mint hozott!
  • Nem kellene lenézni a vidéket!
  • Egyszerűbb üzeneteket!
  • Nem elég csak Orbánozni!
  • Az embereket érdeklő problémákkal kellene foglalkozni!

Mindenkinek igaza van – összességében és külön-külön is. És közben mégis tévednek.A valóságértelmezéseket olvasgatva ugyanis úgy tűnik, a közélettel foglalkozók megdöbbentően nagy hányada hiszi, hogy a NER-ben az ellenzéki politizálást alapvetően akaratok, helyzetértékelések és kollektív tudások, hitek befolyásolják. A helyzet azonban nem ez. A valóságban az ellenzéki pártok cselekvéseit javarészt kényszerek alakítják.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2022. április 10. 07:40
"A valóságban az ellenzéki pártok cselekvéseit javarészt kényszerek alakítják." Mármint külső kényszerek. Mert hogy nem a saját érdekei szerint politizál az ellenzék, főleg nem az ország érdekei szerint, az most már a negyedig kétharmad után a napnál is világosabb. Nekik kívülről ki van adva minden ciklusban, hogy a következőben kell megdönteni a kormányt, bármi áron. Ez a kényszer tereli őket össze egy moslékba, nem a választási törvény.
Reszelő Aladár
2022. április 09. 10:27
A szitu az, hogy a Fidesz minden elemében jobban csinálta mint az egybesült ellenzék. Jobb üzenetek, jobb karakterek, jobb kormányzás, jobb eredmények. A választás ezt igazolja vissza és nem is a tényen, hanem a különbségen lepődtünk meg. Az egész cikk egy újabb megfejteni kísérlet, talán a jobbak közül. Csak a gondolatmenetből kimaradt egy apróság. A Fidesz azért kezdett építeni, hogy jobb legyen és közben hátha leesik valami, Gyurcsányék pedig azért csinálták, hogy valami leessen és közben hátha felépül valami. Az ember már csak olyan, hogy ha drágáért is épül valami, mégis tud örülni neki ha kész, és használni is fogja boldogan. De ha nincs kész, akkor használni sem lehet. A 4es metró erre talán a legjobb példa. Amúgy a Biodómmal mi van? Zuglóban nem azért kellett fizetős parkolás, hogy legyen mit lenyúlni?
okoskodó fórumlakó
2022. április 09. 06:44
Adtam egy esélyt ennek a pöcsnek, úgyhogy elkezdtem elolvasni a teljes cikket: már a kiindulási alap hibás és hazug. "A NER fennmaradása szempontjából kulcsfontosságú politikai felismerés volt, hogy Orbán rájött: ellenfelei karanténba zárhatók. Lehet ez az ellenfél baloldali, liberális, progresszív – újabban már polgári is –, közös ismérve, hogy alapvetően morális-intellektuális alapon van gondja a kormányzással." A moralitás-intellektualitás tengelyen értekezik egy olyan politikai helyzetről, amelyben (a visszalépések miatt) az ellenzék jelenlegi listavezetője Jakab Péter. Mondom még egyszer: JAKAB PÉTER. És olyan nagyágyúk vannak még a top tízben, mint Fegyőr vagy Z. Kárpát Dániel. Moralitás és intellektus, elvtársak! Ezek a kulcsszavak. Ettől függetlenül vannak az írásban jogos gondolatok, de mégis a gőg uralja az egészet. Az üzenet kb. annyi: "Meg kell értenünk a vidéket, mert ők nem olyan okosak mint Budapest." Kele visszataszító stílusban, óriási arccal kampányolt az elmúlt hónapokban - most pofára esett, mert kiderült: nem érti az életet.
Vakfolt
2022. április 09. 00:36
" Nem kellett volna összefogni! Gyurcsány többet vitt, mint hozott! Nem kellene lenézni a vidéket! Egyszerűbb üzeneteket! Nem elég csak Orbánozni! Az embereket érdeklő problémákkal kellene foglalkozni! " Az embereknek a sumákolással van bajuk. Ha összefogtok, akkor legyetek összefogva, le van szarva, de az nem összefogás, amit ti összehoztatok. Az szatyorban egymás mellé kerülés. Ezt az utolsó 2 elemis cigógyerek is a szemedbe mondja. Gyurcsány? most őszintén, felnőtt egy generáció aki ovis volt 2006.- ban.. nem tétel. (sajnos) A vidék lenézése egy messze mutató probléma elfedése: nincsen értelmes üzenet, csak másolt amcsi szar, és aki meg nem eszi az amcsi szart, az vidéki. Nem egyszerűbb üzeneteket kell, hanem valós problémákra kidolgozott valós válaszokat. Ja, az energiába kerül?!, egyszerűbb az amcsi szar. Valóban elégtelen Orbánozni, nem is tudom ki hitte, hogy az elégséges lesz. Az embereket érdeklő problémákkal az tud foglalkozni, akit az emberek érdekelnek, és nem a világmegváltó LGHDTV+ propaganda, azért is letolom a torkodon megszállottja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!