Ha az ellenfél uralja a valóságot, akkor olyan stratégia kell, amellyel visszahódíthatjuk

2022. április 20. 09:10

Nem engedhetik meg maguknak, hogy a jövőről szóló üzeneteik csak a parlamenti mandátumaik sorsáról szóljanak.

2022. április 20. 09:10
null
Pikó András
Mérce

„Dermedten figyelem, ahogyan az ellenzéki vezetők az április 3-i vereségre, annak mértékére reagálnak. Együtt érzek velük, megértem a bénultságukat. Azonban ez biztosan nem az a történelmi pillanat, amikor megengedhetnék maguknak ezt. Nem engedhetik meg maguknak, hogy a jövőről szóló üzeneteik csak a parlamenti mandátumaik sorsáról szóljanak. Nem engedhetik meg, hogy ne adjanak őszinte, intellektuálisan végiggondolt és a mély okokat feltáró magyarázatot a kudarc okairól. Nem engedhetik meg, hogy ne mutassanak utat, perspektívát és víziót, cselekvési lehetőséget a rájuk szavazóknak, a bennük hívőknek.

Minél gyorsabban néznek szembe a múltjukkal és az abból következő eredménnyel, annál hamarabb beszélhetnek az ellenzék jövőjéről. Minél hamarabb tudnak beszélni erről a jövőről, annál kisebb lesz kiábrándulás, apátia és az a lemorzsolódás a táborukban, amit már nem fognak tudni visszaszerezni az elmúlt 12 évben tőlük megszokott eszközökkel.

Orbán Viktor 2002-ben, egy nem várt vereségből felállva hetek alatt képes volt az ellenzéki parlamenti politizálás határain messze túlmutató választ adni híveinek. 2022-ben az ellenzéknek egy megsemmisítő mértékű vereség után, sokkal kevesebb erőforrás birtokában és sokkal nehezebben megválaszolható szervezeti és politikai-stratégiai gondokkal terhelten kellene ugyanezt a feladatot elvégeznie.

A legfontosabb megválaszolandó kérdéseket ismerjük, és a válaszok nem tudhatók le néhány ATV-s interjúval. Az elveszített 850 ezer szavazó, az ellenzéki összefogás politikai haszna, a felkínált társadalmi program és jövőkép minősége, és az ellenzék által használt politikai eszköztár hatástalansága azok a kérdések, amelyek nem válaszolhatók meg csak a FIDESZ-állam minden területen érvényesülő brutális túlhatalmával. Ha erre nincs új válasz, csupán ismét a megszokott korlátozott parlamenti- és médiajelenlét, akkor 2026-ban biztosan meglesz az ötödik kétharmad is.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. április 20. 23:40
Az a baj, hogy te is csak beszélni akarsz az ellenzék jövőjéről, pedig nagyon más dolgod van ám: a kerületed jövője a fontos, és nem csak beszélni kéne róla, hanem cselekedni, mert mindent ellep a kutyaszar, az emberi ürülék és a hajléktalan meg drogozó emberek. Te viszont a saját jövőtökkel foglalkozol.
Krupp Skya
2022. április 20. 19:22
Ha az ellenfél uralja a valóságot akkor nektek a valótlanság uralma jutott. Különben arra a bőröndös tv játék vezetőre hasonlítasz, csak nem rokonok vagytok,
csulak
2022. április 20. 19:17
Piko elvtars mit tudsz felmutatni 3 eves uralmad alatt? szemet, drogosokon kivul
KBA98
2022. április 20. 17:46
Nem lehettek ekkora hülyék! Nem veszitek észre, hogy büntibe vagytok, legközelebb 4/5-öd lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!