Hét pontban a jövőről

2022. április 14. 15:02

Minden, az ellenzéki politikát alakító szereplőnek mélyen magába kell néznie.

2022. április 14. 15:02
null
Donáth Anna
Magyar Hang

„Április 3-án az ellenzéki együttműködés megsemmisítő vereséget szenvedett. Aznap éjjel a bénultság, a tehetetlen düh és a kétségbeesés volt az úr, de most már az a feladatunk, hogy levonjuk a vereség tanulságait, és higgadtan átgondoljuk az előttünk álló lehetséges utakat. Az elmúlt napok alapján azonban úgy tűnik, hogy útkeresés helyett sokkal inkább azok a régi politikai reflexek tűnnek érvényesülni, amelyek a mostani bukáshoz is vezettek. Ezen változtatnunk kell, ha nem szeretnénk beletörődni a Fidesz örökkévalóságába.

Az elmúlt napokban egyre többet merül fel a kérdés, hogy egyáltalán le lehet-e váltani a Fideszt demokratikus úton. Annak ellenére, hogy igazságtalanul lejt a pálya a kormánypártoknak, nem lehet erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Bármennyire is fájó ezzel szembesülni, a mostani választási eredmény elsősorban az ellenzéki kampány és az ellenzéki politika hiányosságain múlt. Így viszont egyelőre nincs tudásunk arról, hogy egy fegyelmezett, a saját évtizedes hibáival elszámoló ellenzék le tudná-e győzni a rendszert választáson.

Ez a gondolat persze fájdalmas, mert így mások hibáztatása helyett a saját felelősségünkkel kell szembenézni – az ember pedig általában a tükörbe szeret a legkevésbé belenézni. Főleg, ha a politikába keveredik. Mégis, egy felelős politikai vezető, egy felelős politikai közösség ebben a helyzetben nem elégedhet meg annyival, hogy a saját tábora előtt a propagandára vagy valamely ellenzéki partnerére fogja a vereséget, hogy aztán onnan folytassa, ahol április 3. előtt abbahagyta. Minden, az ellenzéki politikát alakító szereplőnek mélyen magába kell néznie, és klisék, álmegoldások helyett az elmúlt 12 évvel radikálisan szakító irányba kell elindulnia.”

Fotó: Trenka Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. április 19. 16:08
"..Minden, az ellenzéki politikát alakító szereplőnek mélyen magába kell néznie.."ODA. MAGÁBA.BELE. FRANJKÓN!!! MÁÁN' EDDIG IS ESSZTET KÖLLÖTT VÓN', DE HIJÁBA MONTUK....
rókabácsi
2022. április 16. 20:37
gondoljál apádra! mielőtt rátesznek a lapátra! beképzelt lúvnya!
EVA44
2022. április 15. 18:09
Én Fradista vagyok,öltözzetek lilába tünjetek a picsába
eredmeny
2022. április 15. 11:18
Brüsszelből nézve az országot: addig nincs demokrácia amíg a FIDESZ a mostani politikát hirdeti. Persze Donáth családi okokból is utálhatja a Fidesz mostani politikáját, de Orbán szidalmazása és ostoba -- nem demokratikus eszközök bevetése-- erre volt elég. Lehet menni hogy a melegek jogai csorbulnak, lehet menni azzal hogy a fasizmus nagyobb mint bárhol és bármikor a történelemben,stb. Amikor MZP sorra alázza a másik ellenzéki párt híveit, amikor a keresztény magyar férfiak -- így mint csoport-- meg vannak alázva, hogy a BLM mozgalomhoz hasonló polgárháború kirobbanhasson, akkor nem mondhatjuk hogy Orbán a hibás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!