Külföldön élő magyarok voksaival győzött az ellenzéki Vajda Zoltán

2022. április 10. 07:32

A balliberálisok mégsem sivalkodnak...

2022. április 10. 07:32
null
Horváth Tamás
Horváth Tamás
Facebook

„A XVI. kerületben a külföldön élő magyarok voksaival győzte le az ellenzéki Vajda Zoltán a fideszes Szatmáry Kristófot, a balliberálisok mégsem sivalkodnak.

Önmagában ez a hír mínuszos lenne, főleg hogy érdemben nem változtat semmin, az Országgyűlésben kétharmada lesz a kormánypártoknak.

Igen ám, csakhogy ha közelebbről megvizsgáljuk a történteket, nagyon érdekes ellentmondásra bukkanunk.

Amíg a balliberális politikusok, megmondóemberek és újságírók

addig a Nyugaton élő, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazati jogát nem vonják kétségbe.

Félreértés ne essék, én sem. Ugyanakkor mégiscsak érdemes megvizsgálni néhány lényegi különbséget a két csoport helyzete és a választásokon való részvételének feltételei között.

Kezdjük az elején. A tévhitekkel ellentétben a törvény nem tesz különbséget az elszakított területeken és a más országokban élő honfitársaink között, ugyanazok a szabályok vonatkoznak egy londoni és egy csíkszeredai lakcímmel rendelkező magyarra. Mindketten szavazhatnak levélben, de csak pártlistára, egyéni jelöltre nem.

Ez így logikus és korrekt, nyilván egyikőjük szempontjából sem mindegy, ki vezeti Magyarországot.

  • Egy csíkszeredai magyar számára prioritás, hogy milyen fejlesztések valósulnak meg a magyar állam pénzéből külhoni területeken; mennyiben tudja elősegíteni az anyaország kormánya a szülőföldön való boldogulást; valamint, hogy mennyire erőteljesen képviseli a magyar külügy az ő nemzetiségi jogait.
  • Egy londoni magyar szavazatát pedig elsősorban a kormány diaszpóra-politikája, valamint az anyaország gazdasági teljesítőképességének alakulása  befolyásolja. Utóbbi nyilván azért, hogy adott esetben anyagilag is megérje neki hazatérni.

A legtöbb külföldön (főleg Nyugat-Európában) élő magyar azonban még mindig magyarországi lakcímmel rendelkezik, akkor is, ha már 15-20 éve elhagyta a szülőföldjét.”

Nyitókép: Horváth Tamás Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
varga65422
2022. április 11. 08:47
Még a múlt hét elején írtam, a rossz előérzet bejött: "A XVI. ker. mindig is egy becsületes, nemzeti-jobboldali szavazókör volt, így sorra a FIDESZ-KDNP győzött ott: Szatmáry Kristóf. Sajnos 11 zuglói szavazókör hozzácsapódott a kerülethez, ahol mindegyikben Vajda Z. győzött, így lerontva, szorossá téve az eredményt. Ez Zugló ortodox ávós-kommunista mentalitásából ered. 38 ! szavazat a különbség. A XVI. ker. szavazókörök most is FIDESZ-esek. Aggasztó: Londontól/Berlintől nem sok jót várok." Szatmáry Kristóf egy talpig becsületes XVI. kerületi, rengeteget dolgozik a területért, szerencsére listáról bejut. Vajda Z. MSZP-s. Erről a dologról ennyit tudok elmondani.
k-árpi
2022. április 11. 05:28
A Trianon lecsatolt magyar teruletein oslako magyarok elnek, es ha ok szavaznak, akkor nem idegen foldrol kuldik szavazataikat, hanem magyar szulofoldrol. Ezzel szemben a mar evtizdek ota Londonban, Parizsban, Berlinben avagy Becsben DOLGOZO magyarok, nem szulofoldjukrol kuldik szavazatukat, hanem IDEGEN FOLDROL, annak ellenere sem, hogy meg midig zsebukben orzik a magyarorszagi bejelentesu lakcimkartyajukat. Ok ott nem magyar oslakok, hanem csak lehetoseg vadaszok. Az elcsatolt teruleteken elo magyar OTT VAN OTHON AHOL EPPEN EL, es az idegen hatalmi erok plusz meg is tiltjak a magyar allamnak, hogy lakcimkartyakat adjanak ki MAGYAR NEMZETTESTVEREINKNEK. Epp ideje, hogy a magyar utleveluk melle HELYI adatu lakcimkartyat is adjon ki nekik a magyar hatosag. CSAK EGY ORSZAGNAK VAN HATARA, A NEMZET VISZONT ODAIG ER, AMEDDIG A NEMZET TAKAROJA ER.
amca
2022. április 10. 15:28
Hihihhihiihihi. A "románok komcsikra szavaztak.,.! Ez a Vajda nevű tetü ,miért nem utasítja vissza a szavazatokat.. Ezek románok. Mi közük a magyar vokshoz.?.
luxusbatar
2022. április 10. 12:43
...amikor a sok fröcsögő "orbánelüldözött"-et megkérdezik, hogyha orbán megbukik, akkor hazajönnek-e, akkor vagy beáll a csönd, vagy jön az a válasz, hogy orbán már annyira tönkretette az országot, hogy ide nem érdemes már hazajönni. Akkor minek szavaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!