A mesterséges és az emberi cselekvőség viszonyáról

2022. április 20. 15:03

Milyen mértékben vagyunk hajlandóak átengedni döntéshozatali jogköröket az intelligens gépeknek?

2022. április 20. 15:03
Vajk Miklós Lukács de Perény
Corvinák

„A mesterséges és az emberi cselekvőség viszonya most a nagy kérdés. Például, hogy mi, a Homo sapiens milyen mértékben vagyunk hajlandóak átengedni döntéshozatali jogköröket az intelligens gépeknek? Vegyük példának a szabad piac koncepcióját. Amikor Friedrich von Hayek azzal érvelt, hogy a központi tervgazdaságok az információ és a tudás áramlásának szűk keresztmetszete miatt vannak bukásra ítélve, még nem léteztek olyan technológiák, amelyekkel le lehetett volna küzdeni ezeket a korlátokat. Mivel azonban napjaink globális gazdasága a fizikai gazdaságból egyre inkább digitálisba megy át, a mobiltelefonok, a big data és az 5G hálózatok kombinációja az egyének milliárdjai adatainak valós idejű, folyamatos begyűjtése révén megoldhatja az információs problémát. A begyűjtött adatok nem korlátozódnak a gazdasági tranzakciókra, hanem magában foglalja a politikai és kulturális preferenciákat, valamint a termelési és fogyasztási módokhoz kapcsolódó személyes érzelmeket is. Ennek eredményeként sokkal részletesebb és átfogóbb egyéni, big data néven ismert összesített adathalmazok állnak rendelkezésre.

A tudás problémáját is meg lehet oldani nagy teljesítményű algoritmusokkal, mivel természeténél fogva csak az ember kognitív képességei korlátozottak. A felügyelt, felügyelet nélküli és megerősített tanulás révén az algoritmusok képesek rendkívül nagy mennyiségű adathalmazt feldolgozni és értelmezni az által, hogy trendeket és mintákat azonosítanak, amelyek végül autonóm gazdasági döntésekhez vezetnek. Ezért a szabad piacok megszűnnének szabadnak lenni, mivel a bevásárlás egy üzletben szuboptimális alternatívát jelentene; elméletileg az algoritmusok sokkal hatékonyabban és eredményesebben tudnák elosztani a szűkös erőforrásokat. Ugyanez az elv alkalmazható a piacokon kívüli személyes döntésekre is, így fennáll a veszélye annak, hogy passzív, a gépek döntéseitől függő alanyokká válunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. április 21. 08:26
A szerző három dolgot ért félre: a mesterséges intelligenciát, a tacit tudás és a digitalizált információ teljesen eltérő voltát, és Hayekot. Ezekből a félreértésekből csak valami negatív dolog sülhet ki.
Zokni
2022. április 20. 21:23
,,.. Ezért a szabad piacok megszűnnének szabadnak lenni, mivel a bevásárlás egy üzletben szuboptimális alternatívát jelentene; elméletileg az algoritmusok sokkal hatékonyabban és eredményesebben tudnák elosztani a szűkös erőforrásokat.. így fennáll a veszélye annak, hogy passzív, a gépek döntéseitől függő alanyokká válunk..” - kongat. Érdekes. Bár. Nem is tudom, talán olvasson Asimovot. Régen volt, de azt hiszem, hogy ő nemcsak az optimális befektetési allokációra képzelt el (befektetési-termelési-elosztási) algoritmust, hanem társadalmi változásokra is. És évszázadokra előre megjósolni is képesnek vélte azokat. Majd kezdje újra a társadalomtudományi tanulmányait, és próbálja meg cáfolni a nagy sci-fi-író hipotézisét. Is.
hegyaljai
2022. április 20. 18:57
Az ilyen társadalom mérnököket minden héten egy napra elküldeném valamelyik baranyai, borsodi zsákfaluba kisebbségi klubba, hogy ott folytassák a világmegváltásukat.
Sincero
2022. április 20. 16:53
Túlokoskodni az általunk megtervezett mesterséges intelligenciákat az egyenes becsavarodáshoz vezet. Fletóék algoritmusa még április 2-án este is azt dobta ki, hogy akár 2/3-os győzelem sem lehetetlen - SZÁMUKRA. Bízzunk a józan (magyar) paraszti észben - és legyünk büszkék rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!