Semmi

2022. március 30. 13:05

A „biztosan megépül Paks2” mondatnál nehéz nagyobb butaságot megfogalmazni.

2022. március 30. 13:05
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A »biztosan megépül Paks2« (random kormánytag a háború tetszőleges hetében) mondatnál nehéz nagyobb butaságot megfogalmazni, de azért nem lehetetlen. Orbán Viktornak például sikerült, amikor azt találta mondani, hogy egy orosz tervezésű, kivitelezésű, finanszírozású és üzemanyag-ellátású atomerőművel fogjuk oldani az Oroszországnak való energetikai kiszolgáltatottságunkat. Merthogy ez a nagy terv: a semmi, pontosabban semmi változás.

Miközben rajtunk kívül minden EU-tagállam viharsebesen tervezi át az energiastratégiáját, mi úgy »változtatunk«, hogy ne változzon semmi. A hétfői Orbán-bejelentés, hogy majd a nap meg az atom megoldja, pontosan ezt jelenti. Az atomerőmű arra való, hogy éjjel-nappal azonos kapacitással termeljen; Paks2-t is erre tervezték. Mivel azonban az áramigény napon belül is ingadozik, kellenek mellé ún. kiszabályozó, könnyen indítható és leállító erőművek is. Ezt a funkciót jelenleg orosz gázt használó gázerőművek látják el. Az atom nem működik gáz nélkül – ezért is akarják az oroszok olyan nagyon eladni nekünk. A naperőmű nem alkalmas kiszabályozásra, mert nem lehet tetszőleges időpontban beüzemelni: éjjel például nem termel semmit, és nappal is csak akkor, ha süt a Nap. Ezért aztán sehol a világon nincs olyan energiarendszer, amelynek két tartópillére a nap- és a nukleáris energia. Nálunk sem lesz.

A miniszterelnök valószínűleg arra gondol, hogy telik-múlik az idő, aztán hátha kikerül a karanténból a Roszatom (gáz meg, ugye, eddig is jött). Ez azonban még annál is felelőtlenebb kalkuláció, mint amire a 2014-es Putyin-Orbán atompaktum alapult. A paksi bővítésnek ma nemcsak kivitelezője, hanem hitelezője sincs, a nyugati beszállítók pedig hátat fordítottak neki. Rendben, az eddigi tempóba simán belefér még két-három évnyi várakozás. De egyrészt kevés olyan bátor ember akadhat ma, aki szerint a fenti problémahalmaz két-három éven belül megoldódik, másrészt közben a világ elszalad mellettünk, mi meg itt állunk továbbra is a kezünkben a nagy semmivel, szélsőséges mértékben rászorulva az orosz energiára.”

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2022. március 31. 09:01
Ezt a senkit mutogatni kell. Paks2 meg fog épülni, elsősorban az orosz Paks1 miatt. A 60-70 % áramigényből 40 % a Paks1. Pont. A tagállamok. Mint No.? A gázzal verik a habot. A katariak szerint az orosz gázt nem fogják ők kiváltani, nem fog megtörténni a kimondott hülyeség. A naperőmű szabályozható azzal, hogy fel/lekapcsolják, ha van nap. A gáz (majd a mátrai erőmű) kissé lassabban, de ugyanúgy. Az importról nem beszélve, amit az idióta szagember átlép. Szegény sánta atomerőmű. Nagyobb mankóra van szüksége, mint a német szél- és naperőműveknek. Azokról az idióta közli, hogy nem állandóak. Ne menjen a németekhez ezzel, mert megmiskárolják. A világ meg elszaladna mellettünk a hideg télbe nem működő iparral, ha ezek megnyikkanhatnak. "szélsőséges mértékben rászorulva az orosz energiára.” Ami a szomszédból jön, és jönni fog. Ahogy az orosz urán folyamatosan megy az USÁ-ba, a teátrális és lényegtelen olajembargó alatt. Majd átépítik magukat x év alatt más olajra vagy sem. Hargitai se most, se akkor nem lesz más, mint a visító Juszt. A helyében akkor rettegnék, ha nem a magyar (nem német) szakemberektől, hanem tőle függne bármi. Eltekintve a nagyobb francia kazettamosó engedélyezésétől.
Vakfolt
2022. március 31. 08:09
"másrészt közben a világ elszalad mellettünk, mi meg itt állunk továbbra is a kezünkben a nagy semmivel, szélsőséges mértékben rászorulva az orosz energiára" Erre mondta Orbán, hogy mi nem fogunk fázni, ellentétben az elszaladt nyugatiakkal, de ott a férfiak cserébe szülhetnek.
cutcopy
2022. március 31. 05:05
"minden EU-tagállam viharsebesen tervezi át az energiastratégiáját" Kommunikáció szintjén egyelőre, de az EU mindenesetre gyorsan zölddé nyilvánította az atomenergiát..
nemecsekerno_007
2022. március 30. 20:32
Tanulj meg valami szakmát majom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!