Putyinnak lőttek

2022. március 03. 10:13

Politikailag, diplomáciailag, az orosz és a nemzetközi színtéren is vesztésre áll.

2022. március 03. 10:13
null
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Katonai szempontból még mindig győzhet, de minden egyes gránát, minden egyes golyó, minden lerombolt épület és minden tankoszlop, amely végigvonul Ukrajna útjain, egy kicsit jobban elszakítja az egymáshoz ezer ponton kapcsolódó két ország közötti köteléket, és egyre inkább értetlenségbe és szégyenbe taszítja az oroszokat, hiszen ezt a háborút, amelynek az okait ők sem értik, nem ők akarták. Putyin csak veszíthet a győzelemmel.

Ez történik éppen. Politikailag, diplomáciailag, az orosz és a nemzetközi színtéren is vesztésre áll. Mindenekelőtt abban veszít, ami a nagy ambíciója volt, ami nem a Szovjetunió újjáépítése, ahogy azt olyan sokan gondolják, hanem a birodalmi Oroszország, az abszolutizmus Oroszországának az újjáépítése, annak az Oroszországnak az újjáépítése, amelyik megtagadta a népeitől a saját identitásuk és még inkább az autonómiájuk elismerését.

Csak meg kell figyelni Vlagyimir Putyint: a bolsevikok iránti gyűlöletét, a meggyőződését, hogy ők voltak azok, akik elpusztították az orosz birodalmat azzal, hogy köztársaságok uniójává alakították át, amelyek elvileg szabadon dönthettek a sorsukról, és amelyek végül meg is tették ezt Mihail Gorbacsov alatt. Mint sok más »újreakciós« politikus világszerte, Vlagyimir Putyin is a felvilágosodást szeretné kiirtani, a politikai liberalizmust és a lelkiismereti szabadságot szeretné megkurtítani.

Ezt akarta véghezvinni Ukrajnában. Fehéroroszországgal együtt létre akarta hozni a szláv magját egy orosz reneszánsznak, ami az első szakasza lett volna a kard és a hit szövetségéből táplálkozó új kereszténység megalapításának. Van logika Putyin gondolatmenetében, de ez csak az ő fejében érthető, és körülbelül annyira időszerű, mint az abszolút monarchiák vagy a gyarmatbirodalmak, a kommunizmus vagy az inkvizíció felélesztése.”

Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. március 05. 02:28
Ha mégse lesz vége, akkor ismét kiáll, s beismeri, hogy hülyeséget terjesztett?
Autofocus
2022. március 04. 11:38
Lehet okádni rá meg prüszkölni, de teljesen jól látja. Putyin a cári Oroszországot, és annak letűnt dicsőségét akarja visszaállítani, és amire kb. 20 éve tudatosan készült, és épített, azt nem is fogja rövid, akár 10-20 éves távlatú szankciók és gazdasági nehézségek miatt feladni. Mostanra lett világos, hogy Putyin víziójában évszázados távlatban hiszi hogy majd a hálás utókor elismeri ezt a hódító háborúját, ezért nem törődik a rövid, és közép távú következményekkel. Azzal is tisztában van, hogy mindig lesz annyi támogatója, és van körülötte akkor oligarcha vagyon, hogy a személyes biztonsága egy percig sem lesz veszélyben a neki még hátra levő 15-25 évben, így teljesen befolyásolhatatlan akár humanitárius, akár gazdasági szempontok által. Sajnos erre van rövidebb szó is: megbolondult.
LKJK
2022. március 04. 09:26
Puttyin iranyitja a világ legnagyobb országát Gazdasagilag katonailak a legnagyobb hatalom. Emiatt pontosan tudja hogy neki nem lőttek.
Járványfigyelő
2022. március 04. 07:03
Momentán Putyin lő, de nézd csak a csehkettőt tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!