Gyűlölködés helyett nézzünk a térképre!

2022. március 23. 12:09

Civilizációs kötelességünk-e a ruszofóbia?

2022. március 23. 12:09
null
Czopf Áron
Czopf Áron
Magyar Hírlap

„Civilizációs kötelességünk-e a ruszofóbia? Így hangzik a kérdés, amire a marginalizálódó liberális médiaértelmiség tagjai a jelen körülmények között határozott igent mondanak. Igen – mondják –, a ruszofóbia az európai minimum! Mit is mondhatnánk – lelkük rajta. Csak azt nehéz megérteni, hogy a mi közép-európai történelmi tapasztalataink birtokában hogyan jutunk ilyen barbár, kultúrrasszista megállapításra? Vajon tényleg nincs ennél észszerűbb tanulsága az elmúlt ezer évnek, vagy »a történelem már a múlté« a progresszív körökben?

Onnan indul a történetünk, hogy a honfoglaló magyarok a Kárpát-medence meghódításakor egy végeláthatatlan szláv térség stratégiai centrumát foglalták el. Ezer éve – ha mondhatom így – mi választottuk el egymástól az északi és déli, a nyugati és keleti szláv területeket. És ki tudja, miért, sosem voltunk igazán a pánszláv mozgalmak kedvencei. A nyugati és keleti kereszténység közé ékelődve kulturális és geopolitikai helyzetünk a kezdetektől mindmáig a köztesség fogalmával írható le a legpontosabban. Nem egyszerűen közép-európai ország vagyunk tehát, hanem ahhoz a köztes Európához tartozunk, amely a nagyhatalmi érdekek metszéspontjában, de a birodalmi központoktól azért még kellő távolságra helyezkedik el.

E rendkívül sokszínű térségben gyakorlatilag soha nem engedhettük meg magunknak, hogy egyoldalúan gyűlöljük vagy idealizáljuk a környező népeket. Arra vagyunk kényszerítve, hogy együttműködjünk azokkal, akiket különben ellenségeinknek is vélhetnénk. Olyanokkal, akikkel ráadásul még negatív történelmi tapasztalataink is vannak. Az etnikai nacionalizmus sajnos sokszor fölülírta ezt a realizmust, de a régiónk népeinek rengeteg közös történelmi tapasztalata, kulturális értéke és hagyománya van. Ha ezzel mit sem törődünk, akkor sem felejthetünk el az alapvetést: az itteni népek közös érdeke, hogy egyetlen külső hatalom se vonhassa befolyási körébe a régiót, és együtt már elég erősek legyünk az önállósághoz. Régi álom, amit jó lenne valóra váltani.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2022. március 26. 23:23
Kedves Áron ! Nem ugyanazt a térképet nézzük? Tőlünk nyugatra én egyetlen szláv államot (talán a cseheket?) sem látok és 1100 éves itt létünk alatt sem éltek ott szlávok. A szláv népekkel, eltekintve egy-két rövid időszaktól, nem álltunk háborúban sőt, a lengyelekkel több száz évre visszamenőleg baráti viszonyt építettünk ki. Senki sem foghatja ránk, hogy a magyar népnek "szlávfóbiája" van. A problémák a XIX-XX. században akkor kezdődtek, amikor a "népvezérek" mesterségesen felkorbácsolták a nacionalizmust és az addig békésen egymás mellett élő népeket egymásnak ugrasztották. (Nem volt ez alól kivétel egyik nemzet sem.) Igen, ma is megfigyelhető egyfajta ruszofóbia a magyar emberek körében, de az nem az orosz népnek szól, hanem az orosz politikai elitnek, köztük a "népvezér" Putyinnak és nagyrészt független a politikai hovatartozástól. A magyar emberek ezen érzése ön által is igazoltnak mondható, amennyiben egy nagy hatalom ki akarja terjeszteni befolyását a Kelet-Középeurópai régióra. Ez a hatalom ma Oroszország, aki vissza akarja egykori politikai befolyását szerezni ebben a régióban és ennek érdekében nem riad vissza az agressziótól sem. Ezért van ma ruszofóbiája a magyar embereknek és nem csak a liberális médiaértelmiségnek!!!
JMoflicheque
2022. március 25. 17:18
szerintem mi előbb voltunk itt, mint a szlávok...
Jason Bourne
2022. március 24. 07:43
" a honfoglaló magyarok a Kárpát-medence meghódításakor egy végeláthatatlan szláv térség stratégiai centrumát foglalták el." Mehettek volna egy kicsit tovább, mondjuk a Pó-síkságig, jobban jártunk volna.
írmag
2022. március 23. 20:44
Czopf Áron! Alapos munka, röviden!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!