Tézisek és tények a Krími Háborúval (1853-56) kapcsolatban

2022. március 15. 21:23

A Krím félszigetet Oroszország a Krími Tatár Kánságtól foglalta el.

2022. március 15. 21:23
null
Frenyó Zoltán
Facebook

„Az orosz nép fél évezredes harcot folytatott a Mongol Birodalommal, annak utódállamával, az Arany Hordával, s annak utódállamaival, a különböző tatár Kánságokkal.

A széttagolt orosz fejedelemségek közül idővel a moszkvai fejedelemség emelkedett ki, amely erős központosítás révén eredményesen vette fel a harcot a kelet-európai tatár uralommal szemben, és fokozatosan visszaszorította a tatárokat, akik időközben a török birodalom szövetségébe kerültek. A tatár kánságok Oroszország számára évszázadokon át állandó déli veszélyeztetettséget jelentettek. Megjegyzendő, a tatárok még 1717-ben is betörtek Erdélybe, ahol rettenetes pusztítást végeztek.

A számtalan orosz-török háború egyikének végén Oroszország elérte, hogy az 1774-es kücsük-kajnardzsi békében elismerjék a Krími Tatár Kánság függetlenségét. Az utolsó kán Sagin Giray volt. Ezt a kánságot azután Oroszország 1783-ban annektálta. Az 1853-56-os krími háborúra az adott okot, hogy Oroszország a török birodalomban élő keresztények feletti védnökként lépett fel, de követeléseit a török birodalom elutasította.

A háborút az döntötte el, hogy a brit és a francia flotta beavatkozott a törökök oldalán, és több évig tartó harcok után súlyos vereséget mért az oroszokra; a háború az oroszok számára megalázó párizsi békeszerződéssel (1856) ért véget. Szevasztopol ostroma és jogos védelme az orosz nemzeti tudat szimbolikus eszméjévé vált.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ovander
2022. március 16. 12:11
Mindig is érdekesnek tartottam Krímet. Volt ott állítólag egy Csöbörcsök falu, amit a tatárok által áttelepített moldvai magyarok hoztak létre. Az oroszok ügyesen átnevezték a helyneveket oroszra, de még lehet találni térképeket tatár helynevekkel. Amúgy meg a félsziget déli része a Római majd Bizánci Birodalom része volt, kellemesen mediterrán éghajlatú sok ókori maradvényokkal. De most már sose fogok eljutni Krímbe.
elfújta az ellenszél
2022. március 16. 09:45
A krími háború legnagyobb vesztesei a török birodalom fennhatósága alá tartozó keresztények, mindenekelőtt az örmények voltak. Őket simán beáldozta a nagybetűs keresztény Nyugat, és innen már prognosztizálható volt a kiirtásuk, ami 60 évvel később bekövetkezett
az ember
2022. március 16. 07:21
Ügyesen kimásolta a lexikonból az adatokat, bravó!
Armageddon
2022. március 16. 06:37
Kimaradt a lényeg morzsik. A Boszporusz és a Dardanellák birtoklásának orosz vágya. A többi csak maszlag!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!