Macron mérgezett békét ajánl Ukrajnának

2022. február 09. 17:04

Macron épp azt ajánlja Putyinnak, amit az oroszok el akarnak érni Ukrajnában.

2022. február 09. 17:04
null
Bruno Maçães
The Telegraph

„Moszkvai repülőútján Emmanuel Macron francia elnök elárulta az újságíróknak, hogy Ukrajna finlandizációja is a Vlagyimir Putyinnal megvitatandó ajánlatai között van. Az asztal méretét látva szép számmal lehettek ajánlatok, amiket meg kellett beszélni. Macron később azt mondta, hogy nem ajánlotta fel ezt a lehetőséget, csak akkor vetette fel, amikor a kíváncsi újságírók erről kérdezték, de ekkor már túl késő volt ahhoz, hogy a mérges finn és ukrán reakciókat megelőzze.

Lehetett volna más szót használni, ahogy Macron is javasolta, de igazából nem is ez a gond. Engem inkább az sokkol, hogy valaki tényleg képes felvetni a finlandizációt mint komoly javaslatot, miközben Putyin éppen ezt akarja elérni Ukrajnában. Nem lehet a másik fél javaslatát kompromisszum alapjaként feltűntetni, már ha az ember ténylegesen tárgyalt előtte.

Az 1945 utáni Finnország példája alapján ez egy tagadhatatlanul visszataszító folyamat volt. A finlandizáció azt jelentette, hogy Finnország névlegesen megőrizhette függetlenségét és demokratikus berendezkedését, de csak szigorú korlátozások mellett, amik nem mindig voltak egyértelműek a külső szemlélő számára. A médiát széleskörűen cenzúrázták, bizonyos politikai erőket távol tartottak a hatalomtól, a történelmet módszeresen meghamisították, a finn demokráciát pedig elnyomta a szomszédban székelő, mindent ellenőrző szovjet rezsim. Még az iskolai tankönyveket is Moszkvába kellett küldeni ellenőrzésre. Finnország megtört állam volt, ami csak azért fogadta el az alárendeltséget, mert nem volt más választása.

Ukrajnában Putyin valami hasonlót szeretne elérni. Megérzésem szerint Oroszország még sokkal szigorúbban akarja majd fogni Ukrajnát, mint ahogy a szovjetek ellenőrizték a sarkvidéket. A Szovjetunió 1955-ben vonta ki utolsó csapatait Finnországból, ám Putyin Ukrajna esetében az állandó katonai jelenlétet is erőltetheti, ha sikerül megegyezésre jutnia Kijevvel.”

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
islamaj
2022. február 10. 17:42
Ezt az embert csúnyán megvették, ezért beszél baromságokat DC-ből.
masikhozzaszolo
2022. február 10. 09:49
Hát biztos elnéztem. Tegnap még mérgezett békának olvastam. De nem zavart, van olyan.
Fila2020
2022. február 10. 08:56
Ukrajna csak szeretne olyan utat bejárni, mint Finnország. A finnekhez hasonló státusz Ukrajna és egész Európa számára jó megoldás lehetne. Csak az USA nem megy ebbe bele, mert hadiipara, palagáz bányászata megsínylené.
lofejazagyban
2022. február 10. 08:52
nagy dolog! A nyugatnémet tankönyveket meg az amaerikaiak írták egy darabig, míg eljutottak oda, hogy a németek magukat cenzúrázzák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!