Vannak helyzetek, amikor nincs helye a pártpolitikának

2022. február 22. 17:43

A kormány tegyen meg mindent a határ túloldalán élő honfitársaink kényszersorozása ellen!

2022. február 22. 17:43
null
Bencsik János
Facebook

„Tavaly decemberben az országgyűlési képviselők közül elsőként hívtam fel a figyelmet arra: mindent el kell követni annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarok ne lehessenek golyófogók egy háborús konfliktusban. (Az erről szóló országgyűlési jegyzőkönyv a bejegyzés végén olvasható.)

Az elmúlt napok eseményeinek tükrében három dolgot kell szem előtt tartanunk.

A folyamatosan változó, bizonytalan helyzetben minden közéleti szereplőtől elvárható lenne az önmérséklet, a felelős hozzáállás, és mindenekelőtt a patikamérlegen kimért megszólalások. Ehhez képest Karácsony Gergely kedd délelőtti bejegyzésében az oroszok trójai falovának nevezi a magyar kormányfőt. Egy háborúval fenyegető helyzetben, amikor minden szövetségi rendszerben árgus szemekkel figyelik a partnerek megbízhatóságát, ilyen sommás értékítéletnek – függetlenül annak igazságtartalmától – nincs helye.

Felelős politikus egész egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy egy pattanásig feszült helyzetben bármilyen nyilatkozatot tegyen, amely felhasználható saját hazája ellen. Erre még az sem lehet indok, hogy a magyar kormány keleti politikája és az Európai Unióval való, sokszor értelmetlennek tűnő korábbi konfliktusai mennyiben járultak hozzá ahhoz, hogy Magyarország diplomáciai pozíciói ma olyanok, amilyenek. Ezt a vitát le lehet folytatni egy háborús konfliktus előtt és után, de nem közben. (Épp néhány hete kritizáltam egy rádióinterjúban a felesleges feszültségkeltést a magyar diplomáciában.)

Orbán Viktor az egyetlen észszerű álláspontra helyezkedett akkor, amikor világossá tette, Magyarország az uniós állásponthoz igazodik. Ezt lehet üdvözölni vagy azt mondani rá: várjuk ki a végét, valóban így lesz-e. Egy dolog azonban elfogadhatatlan: azt lebegtetni, vagy ami még rémisztőbb: egyenesen azt remélni, hogy a nagy globális összecsapásban a Nyugat büntetni fogja renitens szövetségesét, az eddig hintapolitikát folytató Magyarországot. A jelenlegi helyzetben semmi jelentősége annak, hogy milyenek a magyar-orosz kapcsolatok (szerintem túl szorosak), mint ahogy annak sem, hogy a kárpátaljai magyarok elnyomása miatt Magyarország helyesen blokkolta-e Ukrajna nemzetközi kapcsolatait (szerintem helyesen). Ezért mindezek hivatkozási alapot sem képezhetnek abban a vitában, hogy magyar szempontból mi most a helyes, okos és felelős politika.

Ebben a konfliktusban számunkra a fontossági sorrend a következő:

1. a kárpátaljai magyarság sorsa
2. a kárpátaljai magyarság sorsa
3. a kárpátaljai magyarság sorsa.

A százezres kárpátaljai magyarság alapvető érdeke, hogy az anyaország következetes és egységes álláspontot képviselve nyújtson számukra támogatást és védelmet.

Ezért a magyar kormányt arra kérem: tegyen meg mindent a határ túloldalán élő honfitársaink kényszersorozása ellen. Kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaimat pedig arra: legyünk tudatában a felelősségünknek, és legalább ebben az ügyben ne pártszempontok, hanem a közös nemzeti érdek vezéreljen bennünket.”

Fotó: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. február 23. 22:08
Te, bencsik! Ez nem a te dolgod. Menjél inkább lopjál tovább! Bár, ahhoz (se) értesz.
airwolf
2022. február 23. 14:00
Geri szavak már vannak Tőled, TETTEK nincsenek. Miről beszélsz? Ja és csak szólok, hogy szabolcsban Nem Téged jelöltek díszpolgárnak. Azt mondták nekem amikor legutóbb ott jártam, "nem szégyellik magukat az emberek Pesten, hogy egy ilyen embert választottak főpolgármesternek" ? de én szégyellem magam MIATTAD.
lazio154
2022. február 23. 09:18
Kényszersorozás, olyan nincs! Állampolgári kötelezettség az van! Szerintem nálunk is legalább 500 ezer ember esküt is tett rá, azon kivül, hogy mindenki alaptörvényi kötelessége az állam határainak védelme. Jól néznénk ki ha mindenki kitalálhatná, hogy ősei milyen nemzetiségüek.
Magnólia
2022. február 23. 07:22
Te ostobácska, csak nem arról beszélsz, hogy Magyarország kormánya szóljon bele más ország belügyeibe. Ha Ukrajnában olyan törvények vannak, akkor a szerint járnak el. Tudod parancsot megb@szni nem szabad, mert csak szaporodik. Gondolom szívesen fogadnak önkénteseket, mehetsz. Bár lehet, hogy veled is csak többen lennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!