Szóval ellenzitek a diszkriminációt, kivéve, ha a zsidók ellen irányul?

2022. február 04. 12:11

Van egy egyszerű megoldás a woke antiszemitizmusra: be kell vonni a zsidókat a wokeságba. Ennyi.

2022. február 04. 12:11
null
Sascha Lobo
Der Spiegel

„A woke antiszemitizmust, mint az antiszemitizmus talán legújabb hajtását, elgondolkodtató történések erősítik. Mint például az a tény, hogy azoknak a német újságíróknak, akiknek már antiszemita kijelentések hosszú sora van a rovásukon, sokszor csak akkor kell szankciókkal számolniuk, ha »felgyűlnek« ezek az esetek, és már nem lehet őket tovább a szőnyeg alá söpörni. Azelőtt még el lehet engedni egy-egy zsidóellenes kijelentést. És sok szerkesztett újságban – sajnos néha a Spiegelben is – elterjedt még az a nézet, hogy Izrael eredendően bűnös. A következmény: ha a Hamasz terrorszervezet megtámadja Izrael polgári lakosságát, a szalagcímek mindig Izrael válaszáról mint az agresszió kiindulópontjáról szólnak – Izrael bombázza Gázát, megfordul az elkövető és az áldozat viszonya.

Van egy egyszerű megoldás a woke antiszemitizmusra: bevonni a zsidókat a wokeságba. Ennyi. Erre égető szükség lenne, mert különösen a német társadalomnak nagy szüksége van a wokeságra. De a szükségszerű, antirasszista vagy posztkoloniális témájú viták egy sorát fenyegeti az a veszély, hogy normalizálják az antiszemita mintákat. Teljesen egyértelmű, hogy különösképpen az európai országok katasztrofális gyarmati múltjáról s azok máig ható következményeiről beszélnünk kell. De úgy eltéríteni ezeket a vitákat, hogy az Izrael-gyűlöletet alapozzák meg velük, egyszerűen antiszemita. És az sem számít, hogy az ember »zsidók« helyett mindig »cionistákat« mond.

Vagy ha az ember félig még nyers magyarázatokat próbál találni az antiszemitizmusra, mint például a németországi Amnesty International. A német Fridays for Future gyorsan szembeszállt a szervezet hivatalos Twitter-fiókjával [ti. az Amensty International apartheidállamnak nevezte Izraelt, amire válaszul Izrael leantiszemitázta a szervezetet]. De a német Amnesty még csak nem is határolódik el az anyaszervezetétől, és csak azt írja, hogy jelen körülmények között nehéz lenne objektív, szakmai vitát folytatni a dologról. Számomra ez úgy hangzik, mintha azt mondanák, hogy »A holokauszt miatt túl érzelmesek vagytok a mi antiszemita Izrael-gyűlöletünkhöz«. Ami nekem még egy fokkal visszataszítóbb. Nagy kár, de amíg ez nem változik, én azt mondom: aki az Amnesty Internationalnek adományoz, az az antiszemitizmust is támogatja. A többi wokeság meg akkor már mindegy is.”

Fotó: Rozenn LEBOUCHER / ONLY WORLD / Only France via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saad630
2022. április 04. 11:41
https://www.amazon.com/Horrible-Pick-Up-Lines-T-Shirt/dp/B09X19N6KT
DE JÓ
2022. február 05. 01:49
Vajon, az eredeti cikk is ilyen zavaros, vagy csak a magyar átirat lett ennyire gyalázatos? (Mandi?)
annamanna
2022. február 04. 19:50
Tegnapi zsidó: "Rédei azt mondja, a „fegyvernek látszó tárgyat” péntek este találta lakása közelében az út mellett, s azzal a céllal vette magához, hogy majd hétfőn leadja a rendőrségen." Csakhogy péntek este már szombat! Mit kódorgott bárhol is autóval, amikor már beállt a szombat? :)))) Semmit sem vesznek komolyan, és helyettük mi vegyünk komolyan bármit is?
III. Öreg Banya
2022. február 04. 17:20
Ezt a rühes kutyát, phőőőő.. (köp)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!