Putyin tévedése

2022. február 22. 15:15

Macron nem alaptalanul nevezte agyhalottnak 2019-ben az észak-atlanti szövetséget.

2022. február 22. 15:15
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Montesquieu a jövőbe is látott, amikor ezt mondta: »Minden ember, akinek hatalom van a kezében, hajlamos visszaélni vele és folyamatosan feszegeti a határokat«. Ugyan a kijelentés három évszázada hangzott el, újra és újra szembesülnünk kell azzal, hogy minden korban időszerű. Mostanság különösen, amikor senki sem tudja, mit forgat a fejében Vlagyimir Putyin, hol a határ az orosz elnök számára az ukrán válság kapcsán. Még közvetlen munkatársai sincsenek tisztában a terveivel, csak egy igen szűk körrel konzultál.

Így azt sem tudhatjuk, az orosz elnök elégedett-e a mostani helyzettel, cinikus mosollyal veszi-e tudomásul, hogy az egész világ lélegzetvisszafojtva figyeli, mi lesz a következő lépése. Akármit hoz is a jövő, az biztos, hogy sokat elért már eddig is - igaz, egy sor olyan dolgot, amit éppen el akart kerülni. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy Putyin több politikusnak is szívességet tett, miközben aligha ez volt a célja.

Természetesen nem csak politikusokról van szó. Kezdjük a NATO-val. Emmanuel Macron nem alaptalanul nevezte agyhalottnak 2019-ben az észak-atlanti szövetséget. A hagyományos szövetségi rendszer haldoklott, amiben elévülhetetlen érdemekei voltak Donald Trumpnak. A volt amerikai elnök nemcsak Washington régi partnereiben, a NATO-ban sem bízott meg. Most azonban új erőre kapott a szövetség, olyan csapatmozgások figyelhetőek meg, amelyekkel ugyan aligha lehet megakadályozni egy orosz támadást, de arra azért elegendőek, hogy a NATO jelezze: hatékony védőernyőt biztosít a tagjai számára.”

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohazi
2022. február 23. 08:29
A beképzelt ukrán nyelv törvény. A keleti határok mentén a népek keveredése, az ukrán politika oroszbarát megváltozása,a nem reálpolitika követése vezet idáig.Nem lesz lerohanás, csak a helyzet változás követése,
Parm
2022. február 23. 07:56
Még egy elavult tudású okoskodó felesleges okoskodása. Lapozzunk.
Csomorkany
2022. február 22. 20:13
Valahogy az az érzésem, hogy az újságíró úr fél a sötétben. Ez jogos, én is félek. Csak ilyenkor nem a NATO-t kell emlegetni, hanem a Jóistent.
zakar zoltán béla
2022. február 22. 19:52
dr
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!