Ha az ellenzék azt kommunikálja, hogy nem tudja eltörölni az Orbán-rendszert, nem fognak rájuk szavazni

2022. február 04. 22:56

Egy ilyen ellenzéki kormány fél éven belül megbukna, de legkésőbb az első költségvetés elfogadásánál.

2022. február 04. 22:56
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„A kérdés az, hogy mi az, ami törvénytelen: Orbán egypárti alkotmányellenes alaptörvénye vagy ezt a törvénytelen állapotot megszüntető aktus? Nyilvánvaló, hogy az előbbi, a kérdés az, hogy a nép mit gondol erről, mert a politikai legitimációt az adja, hogy a nép mit fogad el. Mert azt látjuk, hogy politikai elkötelezettség mentén oszlanak meg a jogászi vélemények, ami elég rossz fényt vet az egész jogász szakmára. Azt mindenesetre mindenki érti és tudja, hogy ha Orbán bebetonozott rendszerét nem lehet eltörölni, akkor ellenzéki győzelem esetén sem lehet kormányozni.

Akik most azt állítják, hogy mégis lehet kormányozni, és majd lépésről lépésre lebontják az Orbán-rendszert, s a törvénytelen jogrendet majd lépésről lépésre állítják helyre, azok vélhetően ámítják a szavazókat, mert azt már sokan bebizonyították, hogy ez képtelenség. Egy ilyen ellenzéki kormány fél éven belül megbukna, de legkésőbb az első költségvetés elfogadásánál, amit a bebetonozott orbánista fékek megakadályozhatnak. Az Orbán-rendszerben csak Orbán tud kormányozni, egy ellenzék nem. Ma pedig ellenzékiek már azt is megkérdőjelezik, hogy Polt Péter leváltható-e.

Ha az ellenzék azt kommunikálja, hogy nem tudja eltörölni az Orbán-rendszert, akkor nem fognak rájuk szavazni, mert nem érdemes. Akkor becsapják a választókat, akik rendszerváltást akarnak, és meg akarnak szabadulni Orbántól. Ezért jó lenne, ha az ellenzéki összefogás pártjai dűlőre jutnának ebben a kérdésben, s nem az olyan önjelölt bajkeverők alakítanák az ellenzéki közvéleményt, mint Magyar György, akire senki nem szavazott, de aki meg akarja mondani, hogy mi legyen. Például szétverte az ellenzéki előválasztás második fordulójával az Orbán leváltására irányuló ígéretes kezdetet. Ennél jobb lenne, ha a pártok vallanának színt, és nem Magyar meg az ATV (értsd: ugyanaz a banda, amiben Hack polgárháborúval fenyegetőzik) alakítaná a szavazási kedvet.

Márki-Zay népszavazásról beszél, de most már arról is vita van, hogy a népszavazás elég jogállami lenne-e ebben a kérdésben, és mi lenne, amit népszavazásra bocsátanak. Egy minimalista valami Alkotmány helyett, ami ideiglenesen kikapcsolja az alaptörvényt egy új Alkotmány elfogadásáig, vagy egy kész új Alkotmány? S ha mindent Orbán szabályai szerint akarnak csinálni, akkor arra is van-e lehetőség, hogy népszavazást tartsanak egy új Alkotmányról, mert ma már semmi nem biztos.

Sokat hallottunk már arról, hogy Orbán fia buzi vagy nem, arról is, hogy Orbán Soros legjobb tanítványa, arról is, hogy a rezsicsökkentést és a kerítést megtartanák, hogy minden, amit Orbán tesz az jó, arról is sokat hallottunk, hogy sok az áruló és Gyurcsány nem lett elszámoltatva, csak még azt nem hallottuk, hogy ha az ellenzékre szavaznánk, akkor az első száz napban mit csinálnának, azon kívül, hogy marakodnak, és Medgyessyhez hasonló pénzszórást csinál Márki-Zay, ami után jön a csőd.

Pedig inkább azt kellene tisztán látni, hogyan táncolna ez a társaság Orbán köteleivel megkötözve, vagy hogyan szabadul meg ezektől a kötelektől.”

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
outsiderman
2022. február 06. 06:58
??
Robertoo
2022. február 05. 22:24
Hazaáruló.
masikhozzaszolo
2022. február 05. 21:44
Fogalma sincs a cikkírónak a magyarokról. Se a mostani helyzetről.
luisbathhelena
2022. február 05. 19:16
Bartus üssed a moslékot! Ez az egy jó tanácsom van.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!