XVI. Lajos – ember alatti vagy ember feletti?

2022. január 22. 18:30

Csak az nem osztja meg az utókort, aki iránt nem érdeklődnek.

2022. január 22. 18:30
Hahner Péter
Corvinák

„1993-ban, az uralkodó kivégzése kétszázadik évfordulójának előestéjén a Saint-Denis-i bazilikában, másnap pedig a Concorde téren rendeztek megemlékezést. Hét-nyolcezer résztvevő jelenlétében Jean-Pierre Darras színész felolvasta a király végrendeletét. Többszáz csokrot helyeztek el a kivégzés egykori színhelyén, köztük az amerikai nagykövet virágait. (Az Egyesült Államokban ugyanis számon tartják, hogy az ország XVI. Lajos katonai segítségének köszönhetően vívta ki függetlenségét.) A párizsi hatóságok ugyanolyan tétovázást tanúsítottak, mint a közvéleménykutatások megkérdezettjei. A rendőrprefektus és Jacques Chirac polgármester előbb be akarta tiltani a megemlékezést, de a rendőrök végül csak a Panthéon tetejére felkapaszkodott, szélsőjobboldali fiatalokat gyűjtötték be. Az egyházi hatóságok véleménye is megoszlott: Párizs érseke nem rendezett gyászmisét a Notre Dame-ban, de országszerte 25 katedrálisban, 161 templomban, kolostorban és kápolnában emlékeztek meg misével a király kivégzéséről, nem beszélve a számtalan protestáns és zsidó szertartásról. (E két vallás főtisztviselői nem feledkeztek meg arról, hogy XVI. Lajos volt az első francia uralkodó, aki elismerte hitsorsosaikat teljes jogú állampolgárnak.) 

A szélsőséges vélemények a XXI. században sem közeledtek egymáshoz. Január 21-én minden évben több francia templomban is gyászmisét rendeznek a király emlékére, a Szabad Gondolkodás Nemzeti Szövetsége (Fédération nationale de la libre pensée) pedig borjúfejes republikánus lakomákat. »Nem mondhatjuk, hogy a guillotine-nal kivégzett király emléke elhomályosodott volna a franciák emlékezetében«, állapította meg Jean de Viguerie francia történész.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. január 23. 12:17
A feleségét és a fiát is kinyírták a jakabberek .
Akitlosz
2022. január 22. 23:37
Magyarországon nem volt forradalom, királyt sem fejeztek le, Magyarországon választani is lehetne királyt akár demokratikusan is, még sincsen királyság. Miért?
Akitlosz
2022. január 22. 23:29
" Nem mondhatjuk, hogy a guillotine-nal kivégzett király emléke elhomályosodott volna a franciák emlékezetében, állapította meg Jean de Viguerie francia történész”" Az sem mondhatjuk, hogy a franciák visszavágynák a Bourbon házat. Nem sokadik Lajos a király, hanem Macron az elnök. Ráadásul, ha királyság lenne, akkor sem a Bourbon házat tennék trónra, hanem az Orléans házat valószínűleg. Jogilag így lenne helyes. Ha pedig császárság, akkor ugye egyértelmű Napoléon. ---- Hóekét idézőjel helyet tisztességes magyar ember nem használ még télen sem, s különben is tiltja a Mandiner, mert nem "latin karakter".
Akitlosz
2022. január 22. 23:22
" (Az Egyesült Államokban ugyanis számon tartják, hogy az ország XVI. Lajos katonai segítségének köszönhetően vívta ki függetlenségét.) " Ezért nincsen mit csodálkozni azon, hogy lefejezték. Köztársaságot akart máshol azért, hogy kiszúrjon az angol király kollégájával. Megkapta a köztársaságot odahaza. Ráadásul ez az amerikai kaland sokba került a francia adófizetőknek. XVI. Lajos lehetett volna jó király is, aki felemeli az országát, de pocsék király volt a fentiek miatt, aki lezüllesztette az országát azért, hogy kárörvendhessen az angol kollégáján. Ezért tört ki a forradalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!