Gyurcsány Ferencről, a jogállamról, a jobboldalról és a politikai értésről

2022. január 21. 13:42

Nem elég megfogalmazni, mi lenne jó és üdvös.

2022. január 21. 13:42
Csizmadia Ervin
Azonnali.hu

„Gyurcsány Ferenc friss bejegyzésében a következőket olvashatjuk:

»Én hajlok arra, hogy elfogadjam: az emberek többsége gyarló. Kisebb, nagyobb hibával él. Én is, mi is. Ezért kell a hatalmat ellenőrizni, számon kérni, mert személyes garancia nincs, csak intézményes garancia lehet. Ezt jogállamnak hívják. Vagy ilyesmi. Azért is javaslom, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre és az ellenzékre, mert itt még ezt értik. Ott már nem. Ne emberi hiba irányítsa az országot, hanem erény. Erre most csak ezen az oldalon van esély«.

Van ugyan ellentmondás aközött a tétel között, hogy az ellenzék is rendelkezik hibákkal és aközött, hogy »ne emberi hiba irányítsa az országot, hanem az erény«, de e rövid kis írás szempontjából ez mellékes.

Ennél érdekesebb az a megállapítás, ami az értésre vonatkozik.

E szerint a jogállamot (mint a személyes garanciát felülíró intézményes garanciát) az ellenzéki térfélen „még értik”, ezzel szemben a kormányzati térfélen már nem.

Ennek kapcsán talán érdemes elmélkedni az értés szeréről. Merthogy ha jobban megnézzük: tele vagyunk nem-értésekkel. Értem én, hogy a volt miniszterelnök szeretné, ha lenne egy konszenzuspont (a jogállam), amit minden oldalon ugyanúgy értelmeznek. Erre két dolgot mondhatunk.

Az egyik, hogy a rendszerváltás utáni harminc év nagy részében nem volt ilyen konszenzuspont. Talán a legelején, az, hogy a demokrácia jobb, mint a diktatúra. Amint azonban elmúlt az átmenet eufóriája, a társadalom nagy része (beleértve minket elemzőket is), már nemigen talált ilyen közös pontokat.

Gondoljunk csak arra, hányan szorgalmazták már a 90-es években, hogy legyen »demokratikus minimum«. Aztán jött az, hogy legyen »liberális minimum«, sőt eljött a »nemzeti minimum« vágyának kora is.

És – csodák csodája – egyikből sem lett semmi, sőt az egyes minimum-igények bejelentése csak növelte a harci kedvet azokban, akik az adott minimum lényegével nem értettek egyet.”

A másik viszont, amit mondhatunk, hogy aki komolyan szeretné, hogy mindenki értse, amit ő jónak, fontosnak, erényesnek gondol, ahhoz rendeljen épkézláb – hogy is mondjam – »megvalósítási stratégiát«. Nem elég ugyanis megfogalmazni, mi lenne jó és üdvös.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. január 22. 14:32
Czizmadia Ervin nem különbözteti meg a kormánypárti vezetők és az ellenzéki vezetők közötti konszenzust a magyar nép körében levő általános konszenzustól. Általában elmondható, hogy az emberek között nagyobb az egyetértés, mint a két tábor vezetői között. Hoppá! Érdemes lenne taglalni, miben értenek egyet az emberek és miben értenek egyet a két tábor vezetői. Miért különbözik a kétfajta konszenzus? Rögtön eljutunk Csizmadia felvetésének megválaszolásához: a két oldal propagandája a felelős azért az érzetért, mintha kicsi lenne a konszenzus a magyar emberek között. Dehogy kicsi!
zolizolizoltan
2022. január 22. 11:11
"Az egyik, hogy a rendszerváltás utáni harminc év nagy részében nem volt ilyen konszenzuspont. Talán a legelején, az, hogy a demokrácia jobb, mint a diktatúra. " De voltak más konszenzusok is a közvélekedésben jobboldaliak és baloldaliak között egyaránt. 1.) A köztulajdonon alapuló gazdasági rendszer életképtelen, szükség van a magántulajdonra. Csak a magántulajdon arányán folyt a vita. 2.) Át kell térni a kapitalista gazdálkodási módra. Ez még az MSZMP-n belül is uralkodó elv volt. A rendszerváltáskor már kész volt az Áfa törvény és a Gazdasági társaságok törvénye, amelyek a kapitalista gazdálkodás alapját képezték. 3.) A többpártrendszerre szükség van. Elismerték, hogy a Kisgazdapárt folyamatosan addig is létezett és jöjjön a többi párt is. 4.) A politikától független önkormányzatiságot kell bevezetni. Az önkormányzatokat le kell választani az akkori kormánypártról. 5.) Az átmenet békés és vértelen legyen. A fenti 5 pontot elfogadta az akkori ellenzék és az MSZMP is. Csak ezen túlmenően folyt a vita, főleg hatalmi kérdésekről a kormányzat és az ellenzék között. Az 5 pontot tehát betehetjük a konszenzusos minimum közé.
Robertoo
2022. január 21. 21:43
Nem értem Csizmadiát. Egyrészt, komolyan veszi fletó 'őszinteségét', s reagál rá, mintha mondott volna valamit. Másrészt elfelejti, hogy kedvence már bizonyított, mind gazdasági, mind társadalmi szinten, s tudjuk mi lett a végeredmény. Gazdasági és társadalmi káosz. Komolyabb elemzőnek gondoltam. Amúgy, amiről értekezik, azt Kazinczy Ferenc már korábban tökéletesen megfogalmazta: "Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot."
zakar zoltán béla
2022. január 21. 19:38
simli samu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!