Virágos réteken

2022. január 08. 10:26

A magyar hagyomány iránti érdeklődés undergroundból főárammá izmosodott.

2022. január 08. 10:26
null
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„ –Elhűl ős színe láttán… Kodály mondta ezt a magyar népzenét hallgató városi emberről – így Hamar Dániel. Aztán nagybőgője után nyúlt, hogy folytatódjon a műsor.

A Müpában ülünk, a Muzsikás zenekar koncertjén, két nappal az év zárása előtt. Keresem magamban az elhűlést, a riadalmat, de nem találok mást, mint széles elégedettséget.

A magyar falu hangja és tánca ma már a városi embernek is kenyere. Ha pedig megterítettek, nem csámcsogva eszünk, hanem felöltöztetjük a lelkünket a közös alkalmakra.

Hogy a Muzsikás produkciója magával ragad, falusi bálba, lakodalomba cipel minket, hogy ott állunk az eresz alatt, a bábaasszony mellett, a temető mélyén, valamint földes szobában, csatatéren, templomban, mindenütt, ahol az eleink éltek, természetes. Az ős szín megelevenedik kétszer egy órára, barátokkal, vendégekkel, hogy mélyebb legyen a műsor. Nyíregyházi leánykórus szivárog be balról, jobbról, mindenfelől a színpadra, zümmög az ötven leány, mintha valami hatalmas, szent méhcsalád lennének. Kacsó Hanga tiszta hangja nem is annyira az övé, mint százezer és millió leányé, akik évszázadokon, évezredeken át sodorták a dallamokat az Értől az óceánig. Petrás Mária komoran és ünnepélyesen áll előttünk, moldvai magyar énekének megtalálnánk párjait Mongóliában, Belső-Ázsiában, Törökországban. Balogh Kálmán cimbalomjátéka az est fénypontja, bátor improvizációi, ötletes ritmusvariációi, erőtől duzzadó, de a közös zenébe simuló játékmódja páratlan és világszínvonalú. Berecz István tánca néha önkényes, mégis ott lüktet előttünk a mulatni vágyó, önmagát és a többieket szórakoztató magyar parasztlegény.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2022. január 08. 23:32
Ezek is benne vannak az írásban és fontosak: "Mi volna a magyar népzene? Kodály mondta ezt is: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” Igen, talán éppen erről van szó. Magyar népzenét hallgatni a magyar embernek: bóklászás illatozó, zöld réteken. Aminél szebbet elképzelni sem lehet." "Hamar Dániel szerényen mond még valamit a színpadon. Csak megemlíti: annak idején milyen kevesen voltunk, ma milyen sokan vagyunk. Elgondolkodom az elmúlt harminc-negyven éven: igaza van. A magyar hagyomány iránti érdeklődés undergroundból főárammá izmosodott."
Kanmacska
2022. január 08. 13:42
A magyar népi kultúra csodálatos!
Nannyó
2022. január 08. 11:48
Nálunk a szép nagy famíliámban "főáram" a magyar hagyomány. :) A gyerekeink 3 éves koruktól ismerkednek a népi játékokkal, néptánccal, népzenével. Később zeneiskolákban, néptáncórákon folytatják. Mondhatnám, hogy a vérünkben van a magyar népzene és néptánc. Tisztában vagyunk vele, hogy nem sokan nevelik így a gyerekeiket, unokáikat, de van egy réteg, amely nem hajlandó elszakadni a hagyományaitól, mert imádja... :)
XTRO
2022. január 08. 11:11
De szépen egymásra találtatok. Egymással kellene leveleznetek nem itt osztani a hülyeségeiteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!