Mi a magyar most?

2022. január 06. 11:21

Akkor vagyunk magyarok, ha ebbe az egységesülésbe nem akarunk betagozódni.

2022. január 06. 11:21
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka
Facebook

„Minél tisztábban és tiszteletteljesebben ragaszkodik valaki a magyar kultúrához, annál ritkábban veszi a szájára a »magyar« szót, a »nemzeti« fogalmat úgy kerüli, mint ördög a tömjénfüstöt. Százhetven évvel az oly tragikus kudarcot valló 48-as törekvések, százötven évvel a kiegyezés, száz évvel Trianon után, nyolcvan évvel a zsidóüldözések után végre meg kéne tanulni, hogy minden kudarcunk, tragédiánk, szégyenünk oka az »egységes nemzeti kultúra«.

És akkor vagyunk magyarok, ha ebbe az egységesülésbe nem akarunk betagozódni. Akkor magyar valaki, ha közben két-három nyelvű erdélyi, ha ateistaként is jól ismeri a katolikus-protestáns-zsidó magyar irodalmat, ha a magyar nyelvéből feltartóztathatatlanul szárba szökken az oláhcigány dialektusa. Ha a Balkánt nem szitokszóként használja, ha emlékszik még a sváb nagymamájának sváb becéző szavaira. Ha székelyént tudja, mi a málé, és alföldiként, mi a kokojza.

Magyarnak lenni azt jelenti: másnak lenni, és a másságban is köszönteni, ünnepelni és élvezni ugyanazt.”

Fotó: Facebook/Parászka Boróka

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2022. január 15. 11:36
Nem a sokszinűség a gond, hanem az, hogy amögé bújva lebontjátok a magyar kulturát és a globalista maszlaggal helyettesítitek.
Nagy Magdolna
2022. január 08. 07:23
Ezt akár Donáth Anna is írhatta volna! "Legyetek jó szlovákok!"-ugye emlékszünk elhíresült mondatára? Borzadály ez a nő!
kulszek
2022. január 07. 18:17
Jól játszik, egy pillanatig el is hittem hogy ő csak egy igénytelen ember, akinek a "magyar" meghatározása túl komplikált. Már azt akartam válaszolni hogy "nem baj, ne keseregj, ezzel sokan vannak így". Aztán bekattant hogy miről szól a mese: Ez a hölgy, mint vérbeli Cancel-culture aktivista támadást indított a "magyar" szó, a magyar érzület és a magyar identitás ellen. Első lépésként mindjárt a "magyar" definicióját kérdőjelezi meg és felszólít hogy ne használjuk mert "ciki"! Hasonlóképpen Megadja Gábor tegnapi cikkéhez, amiben befogadásra buzdítja a magyart és nacionalistának bélyegzi. Gyerekek remélem ézékenyek vagytok már. Illetve nem....
anna bolena
2022. január 07. 12:22
Kérem, legyenek tekintettel az olvasók esztétikai érzékére is! Parázna Bohóka szemöldjei támadás az esztétikum ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!