Kétszázharmincötezer. Ez pedig bukta. Nem kicsi.

2022. január 20. 21:08

Nincs olyan narratíva, ami ezt nem teszi kudarccá.

2022. január 20. 21:08
null
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Facebook

„Na, most a 470 ezer ellenzéki népszavazásra összegyűjtött aláírás valójában, ugye kérdésenként 235 ezer. Ez pedig bukta. Nem kicsi.

Ez a következőt jelenti a valóság talaján:

A kiíráshoz szükséges 200 ezer szignó valószínűleg meglesz, bár kellő alapossággal/rosszindulattal még így van esély arra, hogy találjanak annyi nem szabályosat, hogy mégse legyen elég.

Ez a szám ahhoz képest is piszkosul kevés, hogy Karácsony Gergely (a jóég tudja, miért) december 8-án, még a 2021-es évre (!!!) ígért 250 ezret.

És, ami a legfontosabb: az ellenzék lekésett a kampány egyik legfontosabb vonatjáról: a népszavazás biztosan nem lesz egy napon a választásokkal. E hét vasárnapig kellene az aláírásokat ellenőrizni, ennek eredményét közzétenni, majd az államfő által kihirdetni. Ha egy kormánypárti kezdeményezést bírálnának el ilyen rekordsebességgel, joggal sejtenénk mögötte felülről jövő utasítást, talán csalást is. Az ellenzék nálunk sokkal jobb jogállami egészségnek örvendő országokban sem szokott a kormányoldal jóindulatára számítani. (Igaz, ezeken a helyeken nem is fordulhatna elő, hogy a Nemzeti Választási Bizottság csupa kormányhű emberből áll – ám, ha nem így lenne, akkor sem lehetne ennyi idő alatt az eljárás végére érni.)

Az összefogott ellenzék két és fél hónappal a választások előtt volt képtelen erőt mutatni, mozgósítani aktivistáit és szavazóit. Nincs olyan narratíva, ami ezt nem teszi kudarccá.

Persze lehet hivatkozni az aláíró íveket jóváhagyó NVB időhúzására, elkaszált kérdésekre, a télre, az év végi ünnepi időszakra, meg általában arra, hogy a NER 12-ik évében milyen kevesen akarnak/mernek ellenzéki aktivisták lenni. Csak, hát ezt mind egészen pontosan lehetett tudni akkor is, amikor az ellenzék egyik fő kampányakciójaként elindították az aláírásgyűjtést, vagy amikor Karácsony Gergely negyedmillió szignót ígért három héten belül.

Ahogyan az is sejthető volt, hogy az emberek legalább fele még csak nem is hallott a Fudan egyetemről, vagy, ha igen, nem érti az egész sztorit. A másik felük jelentős részét meg teljesen hidegen hagyja egy főként budapestieket és fővárosaikat megmozgató ügy. És ahhoz sem kellett szociológus phd, hogy egy olyan országban, ahol ugyan milliók dolgoznak megalázó bérért, borzalmas munkakörülmények között, de az elmúlt évtizedek egyik legalacsonyabb munkanélkülisége van, az álláskeresési járadék meghosszabbítása sem fogja mágnesként vonzani az aláírókat. A közvetlen demokrácia egy alapvető fizikai törvénye, hogy olyan ügyekben mozgatja meg az embereket, amelyeket értenek, amelyek érdeklik, vagy érintik őket.

Természetesen a kormánypárti népszavazás sem ilyen, nem véletlenül teszik egy napra a választásokkal különben valószínűleg ordas bukta lenne belőle. Csak, hát ők megtehetik ezt, az ellenzék meg nem. Ami rohadtul nem igazságos – de ez nem a NER sara, így van már 1989. óta. Ugyanígy, nem állampolgári kezdeményezésre, hanem a hatalom akaratából és az általuk kijelölt időpontban szavaztunk a NATO-, és az EU-csatlakozásról is.”

Fotó: Karácsony Gergely, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2022. január 22. 00:23
Ezeket a balfaszokat az unio es usa milliardjai segitik a nyeresre a fel vilag agyament haladoi de komolyan tiszta agyhalott bitang aljas banda.
Okoskodó
2022. január 21. 09:13
Van olyan narratíva. Olvass Jámbort!
Vakfolt
2022. január 21. 09:06
"Természetesen a kormánypárti népszavazás sem ilyen, nem véletlenül teszik egy napra a választásokkal különben valószínűleg ordas bukta lenne belőle. Csak, hát ők megtehetik ezt, az ellenzék meg nem." Mert tettek bele energiát, hogy megtervezzék, időzítsék, időben meglépték amit kell. Ezt az ellenzék is megtehette volna! Nyáron ha nem az utcanevekkel ökörködik, simán nekifoghatott volna.. ha ez ilyen kurva fontos nekik.
villogókékfog
2022. január 21. 09:05
"Természetesen a kormánypárti népszavazás sem ilyen, nem véletlenül teszik egy napra a választásokkal különben valószínűleg ordas bukta lenne belőle." Gabcsik, eme lépést tessék megköszönni Szabó Timcsinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!