Nekem nőként nem lesz jobb attól, ha Novák Katalin lesz a köztársasági elnök

2022. január 04. 10:55

A jobboldal egy általa mélyen elítélt eszközhöz, az identitáspolitizáláshoz nyúl.

2022. január 04. 10:55
null
Juhász Vanessza
Mérce

„Orbán Viktor kormányfő nemrég jelentette be a hírt, miszerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli Áder János helyére köztársasági elnöknek. Ahogy az várható volt, a fideszes politikusok gratulációk közepette nyomban a vállukra emelték Novákot a közösségi médiában, mint az ország első női köztársasági elnökét. Az ex családügyi miniszter kijelentette az Indexnek adott interjújában, hogy nőként többletfeladatot jelent majd az államfői tisztség betöltése. Novák hozzátette, a jelölését számos nő saját sikereként élte meg. De hogy lett a macsó, férfi öltöző-politizálást folytató szexista Fideszből az a kormánypárt, amely az első női köztársasági elnököt adhatja az országnak? És voltaképpen miért jó ez a nőknek, ha egyáltalán jó?

Kezdjük talán azzal, hogy Orbán részéről Novák jelölése átgondolt stratégiai döntés volt. Rényi Pál Dániel influenszer politikusokról készült elemzésében a 444-en megjegyzi, a kormányfő a 2019-es önkormányzati vereség után azzal bízta meg Varga Judit igazságügyi és Novák Katalin családügyi minisztert, hogy adjanak dinamikus, fiatalos és nőies arcot az öregedő és macsóként elkönyvelt pártnak, és ezt kommunikálják a külföldi közönség felé is. A két politikus népszerűsége ezt követően rohamos növekedésnek indult, médiamegjelenéseiket szakemberekből álló kampánystábok koordinálták, melyre a párt nem kevés összeget fordított. Így tudott Novák Katalin a Fidesz sikeres női politikusaként és odaadó családanyaként tetszelegni a nyilvánosságban, miközben hűen követte a párt utasításait, és teljes mellszélességgel képviselte a kormány több sebből is vérző családpolitikáját. Nem mellesleg a Forbes listáján Novák lett a legbefolyásosabb magyar nő 2021-ben (Varga Judit csak a harmadik helyen futott be).

A Fidesz fiatalos arcai közé tartozik még a nemrégiben államtitkári kinevezést kapott Rácz Zsófia és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is. 

Az utóbbi években tehát a kormánypárt nagy hangsúlyt fordított arra, hogy női arcok is megjelenjenek az általuk keresztény-konzervatívként definiált politikai oldalon, a szakpolitikák terén azonban nem látjuk, hogy a nőjogok, vagy a nők elleni erőszak visszaszorításában történt volna érdemi változás.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. január 06. 07:44
Ez egy tipikus női viselkedés minta. Ritka kivételtől eltekintve alkalmatlanok a vezetői szerepre. Ezt tette tönkre a tanári pályát. S csak tekintsünk a bundeszmuttira, urzulára. Nemetország tonkremenetelének kulcsfigurái. Ott csak nő, vagy lmbtq lehet hadügy ér, külügyér. Milyen edi a most kinevezett qweer biztos.
konfucius
2022. január 05. 05:47
Ne is legyen jobb neked nőként ettől, mert Novák Katalinnak az elnöki székben nem az a dolga, hogy neked jobb legyen. A nemzet egységét jeleníti majd meg, a nemzet pedig férfiakból és nőkből áll közel egyforma arányban. Semennyire nem dolga Novák Katalinnak, hogy titeket előrébb helyezzen nálunk, hülye feminista liba. Bottal nem piszkálnék hozzád, pusztán a szöveged miatt.
NTLLK
2022. január 04. 22:55
Vanessza, neked sohasem lesz jobb. Nézz magadba, és megtalálod az okát!
Krupp Skya
2022. január 04. 21:53
"Nekem nőként nem lesz jobb attól, ha Novák Katalin lesz a köztársasági elnök" Mivel Mérce az újság a Jérce szerintem az akarta írni, hogy Nekem nőként nem lesz jobb, ha Novák Katalin lesz a köztársasági elnök. De igy az attól-lal pont a visszájára fordul a mondat, ebben a verzióban azt jelenti hogy Novák Katalinnál nincs jobb erre a pozícióra. Persze ha ezt akarta írni valóban, akkor csak gratulálni tudok. De, ha már miden áron akarja használni az attól-t akkor ide kellett volna tennie: Nekem nőként, attól nem lesz jobb, ha Novák Katalin lesz a köztársasági elnök. De még így is rezeg a léc hogy félre érti valaki. És engem húztak meg magyarból. :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!