Gyurcsány Ferencről, a jogállamról, a jobboldalról és a politikai értésről

2022. január 21. 09:21

Az, hogy a jogállamot mindenki értse, szép cél, de a kimondása nem elég.

2022. január 21. 09:21
null
Csizmadia Ervin
Azonnali.hu

„Ne csak azt gondoljuk végig, hogy mennyire jó a jogállam gondolata, de azt is, hogy hogyan lehetne erre hatékonyan megtanítani azokat, akik ebben nem vagy nem úgy hisznek, mint mi. Gyurcsány Ferenc friss bejegyzésében a következőket olvashatjuk:

»Én hajlok arra, hogy elfogadjam: az emberek többsége gyarló. Kisebb, nagyobb hibával él. Én is, mi is. Ezért kell a hatalmat ellenőrizni, számon kérni, mert személyes garancia nincs, csak intézményes garancia lehet. Ezt jogállamnak hívják. Vagy ilyesmi. Azért is javaslom, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre és az ellenzékre, mert itt még ezt értik. Ott már nem. Ne emberi hiba irányítsa az országot, hanem erény. Erre most csak ezen az oldalon van esély.«

(...)

Gondoljunk csak arra, hányan szorgalmazták már a 90-es években, hogy legyen »demokratikus minimum«. Aztán jött az, hogy legyen »liberális minimum«, sőt eljött a »nemzeti minimum« vágyának kora is. És – csodák csodája – egyikből sem lett semmi, sőt az egyes minimum-igények bejelentése csak növelte a harci kedvet azokban, akik az adott minimum lényegével nem értettek egyet.

A másik viszont, amit mondhatunk, hogy aki komolyan szeretné, hogy mindenki értse, amit ő jónak, fontosnak, erényesnek gondol, ahhoz rendeljen épkézláb – hogy is mondjam – »megvalósítási stratégiát«. Nem elég ugyanis megfogalmazni, mi lenne jó és üdvös. Az, hogy a jogállamot mindenki értse, szép cél, de a kimondása nem elég. A demokráciában nélkülözhetetlen a tanulási, sőt a tanítási mozzanat. A tanítást most nem iskolai, tananyagszerű értelemben véve, hanem úgy, hogy amit értékesnek gondolunk, azt megpróbáljuk komolyan elterjeszteni s ehhez módszerek és eljárások sokaságát alkalmazzuk.”

Nyitókép: Isza Ferenc / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2022. január 21. 13:31
De unalmas ez az ex szadeszes...
zolizolizoltan
2022. január 21. 13:18
A Legfőbb Vezető atavisztikus ösztönei lassanként általános politikai mentalitássá váltak, így léptünk vissza a kőkorszaki agresszióba.
johannsebastian
2022. január 21. 13:09
Hagyjuk már ezt a fékek és ellensúlyok maszlagot! Érteni kellene azt a világos összefüggést, hogy egy gyenge állam nem képes érdekérvényesítésre. Sőt a globális térben, közelebbről egy puffer térben, még egy erős állam is erőtlen. Az erős (centrum) államok tesznek a jogállamra, ha az gyengíti őket, vagy épp elkezdik manipulálni. Az USA lenne a jogállam? Ahol csak két fél közül választhatsz? De Te csak ismételd a betanult, ostoba tankönyi mantrákat! Van képed Gyurcsányt idézni emberi erények címén?! Aki céltudatosan azért gyengítette le az államot, hogy kiszolgáltassa globális pénzügyi köröknek. Te ilyen vak vagy?! A jogállamról csak annyit, hogy nincs ember a Földön, aki megmondaná, hogy milyen az egymásnak feszülő jogok hierarchiája! Hát nem ezt kellene neked látnod az utóbbi évtizedek történéseiben. De ezt sem látod... Mellesleg bolsevik pajtásaid most épp a nép feles alkotmányozásáról delirálnak! Söprögess talán ott!
zolizolizoltan
2022. január 21. 13:07
Kőkorszaki lett a gondolkodásunk, az ellenfelet politikailag teljesen meg akarjuk semmisíteni. Lefordítom: az ellenfelet a végrehajtói hatalom közelébe sem akarjuk engedni. Messze állunk a demokráciától, évezredeket léptünk visszafelé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!