Vörös vonal

2021. december 14. 14:09

Ha a francia elnök érdeke úgy kívánja, minden további nélkül együttműködik a magyar miniszterelnökkel.

2021. december 14. 14:09
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Ha a francia elnök érdeke úgy kívánja, minden további nélkül együttműködik a magyar miniszterelnökkel. Így történt ez a 2019-es európai parlamenti választás után, amikor Macron és Orbán ellenezte a leghevesebben, hogy a legtöbb mandátumot szerző Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság elnöke. Sikerült is megfúrniuk, így Macron javaslatára Ursula von der Leyen ülhetett az elnöki székbe. Akadnak más ügyek is, amiben egyetértenek, így például abban, hogy az atomenergiát még jó ideig használni kell az energiatermelésben.

Nincs ebben semmi különös, az európai vezetők a saját érdekeik szerint kötnek kompromisszumot időnként olyanokkal is, akik teljesen más ideológiát képviselnek. Macron most sikeres uniós elnökséget remél, hogy részben ennek köszönhetően az áprilisi  elnökválasztást is megnyerje. Kell azonban lennie egy »vörös vonalnak«: ez elsősorban a jogállamiság. S hogy Macron e tekintetben nem kíván engedni, azt hétvégén az általa fémjelzett LREM párt EP képviselőjével, Valérie Hayerrel üzente meg, aki kijelentette: a liberális frakció ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós helyreállítási alap pénzeit a jogállamiság tiszteletben tartásához kössék.”

Fotó: Ludovic MARIN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laborka
2021. december 15. 04:51
"Kell azonban lennie egy vörös vonalnak ez elsősorban a jogállamiság". Vörös köd, az van a fejedben. Mindig ez az igazodási kényszer: korábban proletár internacionalizmus - most jogállamiság. Ez utóbbi jobb, könnyebb kimondani. Él is lehetőséggel boldog boldogtalan és szajkózza éjjel-nappal.
Bátya62
2021. december 14. 21:21
No! Ha rájöttetek arra, hogy az ördöggel is cimborálnak adott helyzetben imádottjaitok, akkor érdemes volna továbbgondolni a dolgot, miszerint a mi nemzeti érdekeink elsőbbségét talán hamarabb elfogadnák, ha ti is ezt tennétek az első helyre! Csókol Apád!
Magyarok Pásztora
2021. december 14. 20:11
Hát az milyen volt amikor apródobrev a földre tette a táskáját a beszélgetés alatt macronnal?
Ipolypart
2021. december 14. 19:14
Mert Macron nem egyenlő a Horn Gáborral, akinek inkább az SZDSZ sorsa volt a fontos, nem Magyarországé. Macronnak elsősorban Franciaország sorsa a fontos, ezért tárgyal Orbánnal és nem az ellenzékkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!