Új partizánok

2021. december 28. 19:33

Vlagyimir Putyin talán tényleg úgy gondolja, hogy az ukránokat Lenin találta ki, azelőtt nem voltak és voltaképpen most sincsenek.

2021. december 28. 19:33
null
Horváth Gábor
Horváth Gábor
Népszava

„Ez azonban nincs így. Az 1918-as breszt-litovszki békeszerződés egyebek mellett Ukrajna függetlenségét is kimondta, az ország létezett, amikor épp 99 esztendeje, 1922 végén megalakult a Szovjetunió. Ennél is fontosabb azonban, hogy az ukránok mit gondolnak. Szerintük ők nem oroszok és nem is szeretnének azok lenni. A Kreml, illetve az oroszországi média zöme ezzel nem törődik, tagadja Ukrajna jogát a létezésre, és háborúval fenyeget. Putyinnak új győzelmek kellenek, mert mostanra kihunyt a Krím bekebelezése fölötti lelkesedés, de nem biztos, hogy jól választotta meg az új ellenséget. Az ukrán történelem arra utal, hogy a térség nem adja könnyen magát, és a túlerővel szemben is képes tartós ellenállást kifejteni. A forradalom utáni oroszországi polgárháborúban Szimon Petljura irányításával szívósan harcoltak egyszerre a vörösök, a fehérek, a románok és eleinte a lengyelek ellen, miközben Nesztor Mahno vezetésével létezett egy anarchista hadsereg is. A 2. világháború éveiben a szovjet partizánokkal párhuzamosan működött a németek oldalán álló Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA), amely egyszerre lőtt az oroszokra és a lengyelekre, illetve dicstelen szerepet játszott a zsidóellenes pogromokban. A leggyakrabban Sztyepan Bandera nevével összekapcsolt UPA 1949-ig harcolt a szovjetrendszer ellen, sőt, sporadikusan még az 50-es évek közepén is akciózott. Több szovjet katona vesztette életét a velük való harcban, mint Afganisztánban.”

Kép:AP/TASZSZ/Szergei Bobiljev

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. január 03. 10:46
Szerencsétlen megélhetési firkász vízióit láthattuk a Független Objektív Sajtó (FOS) hátsó traktusából.
confitür
2021. december 30. 08:46
Hülyeségeket Írkálsz,mint általában a Népszava mindig. Putyinnak esze ágában sincs bekebelezni Ukrajnát,azt viszont nem tűri,hogy az amerikaiak megvessék a lábukat Oroszország határvidékén. A jelenlegi konfliktus csupán erről szól. A Népszavának be kellene fejeznie az olvasók hülyÍtését,kedves Gábor.
Gyzoltan
2021. december 30. 05:37
Maradjunk annyiban, hogy a Kárpátokon belül semmi keresnivalója nem lehet, sem a Szovjetuniónak, sem az oroszoknak, sem az ukránoknak, legyenek ők bárkik is...
vktzmnksr
2021. december 30. 00:29
Ukrajna ugyanaz , mint Jugoszlávia . Létezett olyan nép , hogy jugoszláv ?? Nem létezett , nem is fog . Ketyeg az óra ... :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!