Nem tanult az energiaválságból az új német kormány

2021. december 16. 13:46

Jó-e nekünk a német klímapolitika exportja?

2021. december 16. 13:46
null
Toldi Ottó
Klímapolitikai Intézet

„Jót tett-e bármelyik »kedvezményezettnek« az amerikai demokrácia exportja? Ez a párhuzam erősödött egyre inkább bennem, ahogy olvasni kezdtem az új német kormány koalíciós szerződésbe foglalt energia- és klímapolitikai terveit. Jót tesz-e majd nekünk a német klímapolitika exportja?

A szociáldemokraták (SPD), zöldek (Bündnis90/Die Grünen) és szabad demokraták (FDP) alkotta új német kormánykoalíció pártjai a napokban megkötötték a koalíciós szerződést. A 178 oldalas dokumentumban 196 alkalommal fordul elő a klíma kifejezés, a klímapolitikai fejezet teszi ki a teljes terjedelem majd negyedét. Önmagában is beszédes, hogy a Zöldek vezette gazdasági és klímaügyi minisztérium vezetője egyben a kancellárhelyettes is és emellett olyan tárcák fölött diszponálnak zöld politikusok, amelyek kulcsfontosságúak a mai világunkban: külügyminisztérium, táplálkozási és mezőgazdasági minisztérium, környezetvédelmi minisztérium, valamint a család- és nőügyi minisztérium.

Mi olvasható ki mindebből? Nem finomítgatom, mert minek? Egy egészpályás zöld letámadás várható, hiszen a német zöldek küldetéstudatosan, az Európai Egyesült Állomokban való felsőbbrendű hit által felvértezetten igyekeznek majd megtörni a másképp gondolkodók ellenállását, célzott fegyverként használva az újonnan bevezetendő karbonadókat és karbovámokat, valamint a konszenzusra törekvés helyett az egyszerű többségi szavazásokat. (Zárójeles megjegyzésem: szép kis történet ez is, mára ide jutottak a bázisdemokráciát hirdető, eleinte pártosodni sem akaró Zöldek.) Ebben a szociáldemokrata kancellár Olaf Scholz sem fogja tudni, vagy akarni megakadályozni őket. A legfontosabb gazdasági tárcák birtokosaiként egy-az-egyben közvetíthetik a németek ágazati zöldítési elképzeléseit a szintén zöld külügyminisztériumon keresztül Brüsszelbe, ahol ezek legtöbbször egy-az-egyben válnak a Bizottság elképzeléseivé. Csak nyelvi fordítás kérdése az egész, lásd a német hidrogénstratégia esetét az európaival.”

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP / POOL

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtam
2021. december 17. 15:12
Foggal-körömmel ragaszkodni kell az Európai Tanácsban az egyhangú döntés elvéhez. Utolsó mentsvára a tagállami szuverenitásnak. Amennyiben nem kivédhető az agresszió, ki kell harcolni a könnyített kilépés lehetőségét. Magyarul: ha a megosztottság kezelhetetlenné válik, új közössége(ke)t kell alapítani. A jelenleg erőltetett perspektíva elfogadhatatlan.
westend
2021. december 17. 13:46
" A december 9-i 7361 MW-os áramfogyasztási csúcsból a szél- és naperőművek 25 MW-ot teljesítettek úgy, hogy az összes beépített időjárásfüggő kapacitás több, mint 2050 MW (szél 325 MW, ipari méretű nap 1783 MW). Nem csoda, hogy dübörgött az import 41,3%-át (3040 MW) adva a napi fogyasztásnak. " Vagyis egy téli csúcsnapon 7361 MW-ból 25 MW-ot adtak a megújulók. Így aztán nem is csoda hogy a németek országos médiakampánnyal gyertyával tányér-fűtésre buzdítják a népüket...
westend
2021. december 17. 13:39
"...a műszakilag nem megalapozott zöldítési programok is okozhatnak válságot eredményező műszaki buborékot. Építhetünk akár százgigawattos nagyságrendben is időjárásfüggő megújuló áramtermelő kapacitásokat, azok nulla kilowattot fognak termelni, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél. 2045-ig – 2050-ig nem számíthatunk az ipari szintű áramtárolási technológiák elterjedésére. Addig mi lesz? Az, hogy addig szükségünk lenne a tervezhetően és szabályozhatóan működő erőművekre, de jövőkép híján dübörög a roncsrajáratás a hagyományos erőművi szektorban. Nem történnek meg a szükséges fejlesztések és a nagyfelújítások, hitelt nem kapnak, a biztosításaikat csak nagyon rossz kondíciókkal tudják megkötni." Németben senki nincs aki gondolkodna? Vagy csak nem juthat szóhoz a ződkomcsi nyomulás miatt?
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. december 16. 21:06
NEM ! Köszönjök, nem kérjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!