Szent-Iványiéknak nem a jogállam leépítése az igazi problémájuk

2021. december 10. 21:50

Hanem az amerikai imperializmus nem eléggé lelkes kiszolgálása.

2021. december 10. 21:50
null
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Azt mondja Szent-Iványi: »A Völner-ügy kapcsán Szíjjártótól Schifferig, Semjéntől Gulyásig azt lehet hallgatni, hogy lám-lám, megbukott az ellenzék korrupciós narratívája, nálunk zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, hiszen a kormány keményen és pártatlanul fellép a korrupció ellen és még egy ilyen számára rendkívül káros esetben sem akadályozza az egyébként is pártatlanul és hatékonyan működő ügyészség munkáját.« Ehhez képest én ezt nyilatkoztam a Heteknek: »Normális országban természetesen nem csak az igazságügy miniszter, hanem akár a kormány is belebukhatna egy ilyen botránya, ehhez képest nálunk a Fidesz akár profitálhat is ebből. Az ellenzéki retorika ugyanis eddig az volt, hogy a Fidesz kormány mindenek felett áll, diktatúra van, a legfőbb ügyész fedezi a bűnözőket. Ehhez képest a legfőbb ügyész most, a választási kampány előtt kikéri egy fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár mentelmi jogát. Ezzel szemben a parlamenti ellenzéki politikusok az elmúlt években a végrehajtói visszaélésekkel, embertelenségekkel és most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának éltre hívásával is igen keveset foglalkoztak. Innen nehéz nyerni, hiszen a Fidesz könnyen mondhatja – mint ahogy mondja is –, hogy a jogállam működik és a legfőbb ügyész pártatlanul üldözi a korrupciót.«

Természetesen nem azt állítottam, hogy a jogállam működik és a legfőbb ügyész pártatlanul üldözi a korrupciót, hanem azt, hogy a kormányoldal az előzmények után könnyen ezt is reagálhatja (ami nem azt jelenti, hogy az ettől igazsággá válik). Szent-Iványi művelt, okos ember, aki pontosan tisztában van a függő beszédmód jelentésével és ezért pontosan tisztában van azzal is, hogy személyemmel összefüggésben szimplán hazudik. Különösebben nem rendít meg az egybites »fideszbérencezés«, azonban van az a szitu, amikor érdemes feltenni a kérdést: nicsak, ki beszél? Szent-Iványi és bajtársai éppen az orbáni »önkényuralom« Alaptörvényét akarják feles többséggel érvényteleníteni. A jogállam leépítése 2010. őszén, az Alkotmánybíróság jogkör-szűkítésével kezdődött.

Az Alaptörvényt 2011. áprilisában fogadta el a Ház, 2012. január 1-én lépett hatályba, a NER közjogi rendszere 2013. nyarára készen állt. Ezzel párhuzamosan Simicska rátette kezét a kiszemelt ágazatokra, megindult a földrablás, a felcsúti gázszerelő pedig a zuckerbergi magasságokba. Szent-Iványi István – volt SZDSZ-ügyvivő és ballib külügyi államtitkár – mindeközben a NER nagyköveteként szolgált, egészen 2015-ig. Szent-Iványi harcostársai között akad olyan, aki az »önkényuralom« kiépülésének éveiben helyi Fidesz-képviselőként működött, más bértollnokként, megint más még rektori pozícióra várt a Főnöktől, de olyan harcostársa is akad Szent-Iványinak, aki már az »önkényuralom« kiépülése után volt biodíszlet Hollik-sajtótájékoztatón, míg aktuális pártelnöke 2018-ig az Orbán-kormány államtitkáraként hatalmaskodhatott, miután konzultációs testületi tagként állt őrt az »önkényuralom« alkotmányozásánál.

Ehhez képest én 2010. őszén elsőként jelentettem be kivonulást a NER alkotmányozásából és elsőként hirdetettem demonstrációt a jogállam leépítése ellen, majd szónokoltam 2011. áprilisában az Alaptörvény elfogadása ellen rendezett tüntetésen. Szent-Iványi és említett harcostársai nem voltak ott, mert ők éppen Orbán fizetési listáján voltak. Szent-Iványiéknak nem az autokratikus törekvés, a jogállam leépítése, az egykulcsos adórendszer, a kevesek mérhetetlen gazdagodása az igazi problémájuk Orbán Viktorral, hanem az amerikai imperializmus nem eléggé lelkes kiszolgálása. Ez valóban az ő bajuk és nem az enyém.”

Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2021. december 13. 13:37
Schiffer az egyetlen hiteles baloldali. Egy olyan figura akire szavaztam és szavaznék ma is, ugyan korábbi szavazatomat megbántam lévén az LMP összes többi ismert tagja az említett nyugati imperializmus csicskája. A legszomorúbb, hogy a nyugati imperializmus már nem is az amerikai ideált jelenti, hanem a vírussá dagadt nagyvállalatok öntudatlan ragaszkodása a pénzhez és a hatalomhoz és a tudatok uralásához világszerte. A legabszurdabb, hogy lassan kiderült számomra, hogy a Szovjeteknek annak ellenére, hogy velejéig undorító rendszerük volt, nem hazudtak olyan nagyot a nyugati imperializmusról. Két ocsmány rendszer volt, a nyugati emberségesebb (azoknak, akik benne vannak), de akkor még nem láttuk, hogy mi lesz ebből. Mondjuk eddig így is jobb még, de ki tudja meddig.
Agricola
2021. december 11. 17:43
SCHIFFER ANDRÁS agya is előítéletekkel terhelt: Kifogásolja, hogy "a felcsúti gázszerelő" gazdasági sikereket érhet el. Nem gondol arra, hogy Henry Ford a híres amerikai gyáros sem gazdagon született, hanem egy hatgyerekes farmercsalád fiacskájaként. Ford 17 éves korára inas lett egy detroiti gépjavítóban, onnan jutott el odáig, ahova eljutott.
masikhozzaszolo
2021. december 11. 15:58
Szent-Iványi Á, az lófütty! De ÉN, ÉN, ÉN, bezzeg ÉN...
gyaloggos
2021. december 11. 15:41
SCHIFFER, TE nyugodtan alszol ezen állítás után: "Szent-Iványiéknak nem a jogállam leépítése az igazi problémájuk 2021. december 10. 21:50 Schiffer András Hanem az amerikai imperializmus nem eléggé lelkes kiszolgálása." Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!