Szent-Iványiéknak nem a jogállam leépítése az igazi problémájuk

2021. december 10. 21:50

Hanem az amerikai imperializmus nem eléggé lelkes kiszolgálása.

2021. december 10. 21:50
null
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Azt mondja Szent-Iványi: »A Völner-ügy kapcsán Szíjjártótól Schifferig, Semjéntől Gulyásig azt lehet hallgatni, hogy lám-lám, megbukott az ellenzék korrupciós narratívája, nálunk zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, hiszen a kormány keményen és pártatlanul fellép a korrupció ellen és még egy ilyen számára rendkívül káros esetben sem akadályozza az egyébként is pártatlanul és hatékonyan működő ügyészség munkáját.« Ehhez képest én ezt nyilatkoztam a Heteknek: »Normális országban természetesen nem csak az igazságügy miniszter, hanem akár a kormány is belebukhatna egy ilyen botránya, ehhez képest nálunk a Fidesz akár profitálhat is ebből. Az ellenzéki retorika ugyanis eddig az volt, hogy a Fidesz kormány mindenek felett áll, diktatúra van, a legfőbb ügyész fedezi a bűnözőket. Ehhez képest a legfőbb ügyész most, a választási kampány előtt kikéri egy fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár mentelmi jogát. Ezzel szemben a parlamenti ellenzéki politikusok az elmúlt években a végrehajtói visszaélésekkel, embertelenségekkel és most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának éltre hívásával is igen keveset foglalkoztak. Innen nehéz nyerni, hiszen a Fidesz könnyen mondhatja – mint ahogy mondja is –, hogy a jogállam működik és a legfőbb ügyész pártatlanul üldözi a korrupciót.«

Természetesen nem azt állítottam, hogy a jogállam működik és a legfőbb ügyész pártatlanul üldözi a korrupciót, hanem azt, hogy a kormányoldal az előzmények után könnyen ezt is reagálhatja (ami nem azt jelenti, hogy az ettől igazsággá válik). Szent-Iványi művelt, okos ember, aki pontosan tisztában van a függő beszédmód jelentésével és ezért pontosan tisztában van azzal is, hogy személyemmel összefüggésben szimplán hazudik. Különösebben nem rendít meg az egybites »fideszbérencezés«, azonban van az a szitu, amikor érdemes feltenni a kérdést: nicsak, ki beszél? Szent-Iványi és bajtársai éppen az orbáni »önkényuralom« Alaptörvényét akarják feles többséggel érvényteleníteni. A jogállam leépítése 2010. őszén, az Alkotmánybíróság jogkör-szűkítésével kezdődött.

Az Alaptörvényt 2011. áprilisában fogadta el a Ház, 2012. január 1-én lépett hatályba, a NER közjogi rendszere 2013. nyarára készen állt. Ezzel párhuzamosan Simicska rátette kezét a kiszemelt ágazatokra, megindult a földrablás, a felcsúti gázszerelő pedig a zuckerbergi magasságokba. Szent-Iványi István – volt SZDSZ-ügyvivő és ballib külügyi államtitkár – mindeközben a NER nagyköveteként szolgált, egészen 2015-ig. Szent-Iványi harcostársai között akad olyan, aki az »önkényuralom« kiépülésének éveiben helyi Fidesz-képviselőként működött, más bértollnokként, megint más még rektori pozícióra várt a Főnöktől, de olyan harcostársa is akad Szent-Iványinak, aki már az »önkényuralom« kiépülése után volt biodíszlet Hollik-sajtótájékoztatón, míg aktuális pártelnöke 2018-ig az Orbán-kormány államtitkáraként hatalmaskodhatott, miután konzultációs testületi tagként állt őrt az »önkényuralom« alkotmányozásánál.

Ehhez képest én 2010. őszén elsőként jelentettem be kivonulást a NER alkotmányozásából és elsőként hirdetettem demonstrációt a jogállam leépítése ellen, majd szónokoltam 2011. áprilisában az Alaptörvény elfogadása ellen rendezett tüntetésen. Szent-Iványi és említett harcostársai nem voltak ott, mert ők éppen Orbán fizetési listáján voltak. Szent-Iványiéknak nem az autokratikus törekvés, a jogállam leépítése, az egykulcsos adórendszer, a kevesek mérhetetlen gazdagodása az igazi problémájuk Orbán Viktorral, hanem az amerikai imperializmus nem eléggé lelkes kiszolgálása. Ez valóban az ő bajuk és nem az enyém.”

Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik